Cercetătorii au folosit inteligenţa artificială pentru a citi cuvintele de pe un pergament antic ars de Vezuviu

Descoperirea a fost anunţată joi de profesorul Brent Seales, informatician la Universitatea din Kentucky, şi de alte persoane care au lansat în martie provocarea Vezuviu pentru a accelera citirea textelor. Susţinută de investitori din Silicon Valley, provocarea oferă premii în bani cercetătorilor care extrag cuvinte lizibile din pergamentele carbonizate.

Urmărește
6256 afișări
Imaginea articolului Cercetătorii au folosit inteligenţa artificială pentru a citi cuvintele de pe un pergament antic ars de Vezuviu

Sursa foto: Twitter

Când explozia erupţiei Muntelui Vezuviu a ajuns la Herculaneum în anul 79 d.Hr., a ars sute de pergamente antice în biblioteca unei vile de lux şi a îngropat oraşul roman în cenuşă.
 
Dezastrul părea să fi distrus definitiv manuscrisele, dar aproape 2.000 de ani mai târziu, cercetătorii au extras primul cuvânt dintr-unul dintre texte, folosind inteligenţa artificială pentru a cerceta în interiorul rămăşiţelor carbonizate.
 
Descoperirea a fost anunţată joi de profesorul Brent Seales, informatician la Universitatea din Kentucky, şi de alte persoane care au lansat în martie provocarea Vezuviu pentru a accelera citirea textelor. Susţinută de investitori din Silicon Valley, provocarea oferă premii în bani cercetătorilor care extrag cuvinte lizibile din pergamentele carbonizate.
 
"Acesta este primul text recuperat de pe unul dintre aceste pergamente rulate şi intacte", a declarat Stephen Parsons, cercetător în cadrul iniţiativei de restaurare digitală de la universitate. De atunci, cercetătorii au descoperit mai multe scrisori din pergamentul antic.
 
Pentru a lansa provocarea Vezuviu, Seales şi echipa sa au publicat mii de imagini 3D cu raze X a două suluri rulate şi trei fragmente de papirus. De asemenea, au lansat un program de inteligenţă artificială pe care l-au antrenat să citească literele din pergamente pe baza modificărilor subtile pe care cerneala antică le-a adus în structura papirusului.
 
Pergamentele nedeschise fac parte dintr-o colecţie deţinută de Institutul Francez din Paris şi se numără printre sutele de pergamente recuperate din biblioteca vilei despre care se crede că ar fi fost deţinută de un om de stat roman de rang înalt, probabil Lucius Calpurnius Piso Caesoninus, socrul lui Iulius Caesar.
 
Doi studenţi la informatică, Luke Farritor din Nebraska şi Youssef Nader din Berlin, care au acceptat provocarea Vezuviu, au îmbunătăţit procesul de căutare şi au găsit, în mod independent, acelaşi cuvânt grecesc antic într-unul dintre pergamente: "πορφύραc", care înseamnă "violet". Farritor, care a fost primul care a găsit cuvântul, va câştiga 40.000 de dolari, iar Nader va câştiga 10.000 de dolari.
 
Dr. Federica Nicolardi, papirolog la Universitatea Federico II din Napoli, a declarat că trei rânduri din pergament, care conţin până la 10 litere, au putut fi citite în prezent, urmând să fie citite şi altele. O secţiune recentă arată cel puţin patru coloane de text.
 
Fiind singura bibliotecă intactă care a supravieţuit din antichitate, pergamentele de la Herculaneum prezintă un interes imens. Majoritatea textelor analizate până în prezent sunt scrise în greacă veche, dar unele ar putea fi texte latine. Fragmentele au scos la iveală scrisori din lucrarea lui Philodemus "Despre vicii şi virtuţi opuse", precum şi detalii despre istoria dinastică elenă.
 
"Suspiciunea puternică este că partea nefilosofică a bibliotecii rămâne să fie descoperită, iar aici fantezia se dezlănţuie: noi piese de teatru ale lui Sofocle, poeme ale lui Safo, Analele lui Ennius, cărţi pierdute ale lui Liviu şi aşa mai departe", a declarat Robert Fowler, profesor emerit de greacă la Universitatea din Bristol. "Ar fi grozav, de asemenea, să găsim aşa-numitele papirusuri documentare: scrisori, documente de afaceri şi aşa mai departe; acestea ar fi o comoară pentru istorici."
 
"Pentru mine, citirea cuvintelor din interiorul pergamentelor de la Herculaneum este ca şi cum aş păşi pe lună", a adăugat Seales. "Sincer, ştiam că textul era acolo, aşteptând să-l descoperim. Şi cu o echipă atât de talentată care lucrează împreună, citirea cuvintelor este acel pas spre un teritoriu nou, iar noi l-am făcut. Acum este timpul să explorăm."

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici