Cercetătorii au localizat noi cratere pe Marte cu ajutorul undelor de şoc provocate de meteoriţi

  • Cercetătorii au localizat noi cratere pe Marte cu ajutorul undelor de şoc provocate de rocile spaţiale care străbat cerul şi se izbesc de sol.
  • Descoperirile vor ajuta la crearea unei imagini mai precise a frecvenţei cu care rocile spaţiale se lovesc de planeta roşie
Urmărește
256 afișări
Imaginea articolului Cercetătorii au localizat noi cratere pe Marte cu ajutorul undelor de şoc provocate de meteoriţi

Cercetătorii au localizat noi cratere pe Marte cu ajutorul undelor de şoc provocate de meteoriţi

Noile semne de pe faţa planetei sunt primele cratere de impact identificate vreodată ca urmare a exploziei şi prăbuşirii meteoroiţilor care au bombardat o altă planetă. Descoperirile îi vor ajuta pe oamenii de ştiinţă să construiască o imagine mai precisă a frecvenţei cu care Marte este lovită de detritusul stâncos al sistemului solar şi să îşi perfecţioneze înţelegerea structurii interne profunde a vecinului nostru planetar.
 
Aceasta este prima dată când am simţit şi auzit un impact pe o altă planetă", a declarat profesorul Raphael Garcia, seismolog planetar la Institutul Superior de Aeronautică şi Spaţiu de la Universitatea din Toulouse.
 
Pentru a vedea dacă ar putea găsi cratere produse de meteoroiţii care sosesc pe Marte, cercetătorii au examinat undele seismice înregistrate de modulul de aterizare InSight al Nasa între mai 2020 şi septembrie 2021. Sonda a aterizat pe întinderea aridă Elysium Planitia în noiembrie 2018, într-o misiune de investigare a structurii, a crustei şi a activităţii de impact a planetei, potrivit The Guardian.
 
Oamenii de ştiinţă se aşteptau ca InSight să detecteze între unul şi 100 de impacturi la fiecare cinci ani tereştri cu ajutorul unui seismometru sensibil amplasat pe suprafaţa marţiană. Datele seismice înregistrate de sondă au inclus patru evenimente de impact pe care cercetătorii le-au explorat în detaliu.
 
Cunoscând viteza cu care undele acustice şi seismice se deplasează prin aerul şi rocile marţiene, echipa a estimat la ce distanţă de InSight au lovit suprafaţa diferiţi meteoroiţi. Apoi au calculat direcţia.
 
Pocnetul puternic de la impact trimite undele acustice care traversează suprafaţa în toate direcţiile. Acestea deformează imperceptibil solul, dar datele Insight erau atât de sensibile încât echipa a detectat direcţia impactului din uşoara înclinare a seismometrului în timp ce unda acustică se deplasa.
 
Analiza le-a permis oamenilor de ştiinţă să prezică aproximativ locul în care meteoroiţii care au venit s-au izbit de suprafaţă. Pentru a verifica dacă există semne de cratere noi, ei au apelat la imaginile realizate de Mars Reconnaissance Orbiter al Nasa. Fotografiile înainte şi după, realizate de această sondă, au dezvăluit noi pete negre pe sol, cratere proaspăt formate în apropierea locurilor de impact preconizate.
 
Un meteorit a ajuns pe Marte la 5 septembrie 2021 şi a declanşat trei unde de şoc puternice. Primul a avut loc atunci când s-a izbit în atmosfera marţiană cu aproximativ 10 kilometri pe secundă, creând o undă de şoc de-a lungul traiectoriei sale. Roca spaţială a explodat apoi la o altitudine cuprinsă între 13 şi 16 km, producând mai multe fragmente. Acestea s-au izbit apoi de sol, creând un grup de cratere proaspete cu o lăţime de câţiva metri.
 
Datele sunt extrem de valoroase pentru cercetătorii planetari care studiază structura scoarţei marţiene, deoarece sursa undelor seismice poate fi localizată în crater. Dar craterele de impact sunt folosite şi ca ceasuri cosmice, suprafeţele mai vechi ale planetelor şi sateliţilor fiind mai pline de cratere decât cele mai tinere.
 
Dacă oamenii vor să ştie dacă o suprafaţă este mai veche sau mai tânără, este esenţial să cunoască rata de impact, dar nu am ajuns încă acolo", a spus Garcia. Detaliile sunt publicate în revista Nature Geoscience.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici