Cercetătorii au tradus prima propoziţie scrisă în alfabetul antic. Inscripţia se află pe un pieptene de fildeş

Cercetătorii au tradus prima propoziţie scrisă în limba străveche a canaaniţilor, populaţia din ţinuturile despre care se crede că ar fi inclus părţi din Israel, Palestina, Liban, Siria şi Iordania.

Urmărește
23962 afișări
Imaginea articolului Cercetătorii au tradus prima propoziţie scrisă în alfabetul antic. Inscripţia se află pe un pieptene de fildeş

Sursa foto: Twitter

Într-o descoperire remarcabilă, cercetătorii au tradus prima propoziţie scrisă vreodată în limba străveche a canaaniţilor.

Datând din jurul anului 1700 î.e.n., inscripţia de pe un mic pieptene de fildeş sună astfel: „Fie ca acest colţ să scoată din rădăcini păduchii din păr şi din barbă!".

Echipa care a găsit obiectul la Tel Lachish, în Israel, spune că este o vrajă pentru eliminarea păduchilor de barbă, potrivit SkyNews.
 
„Aceasta este prima propoziţie găsită vreodată în limba canaanită în Israel", a declarat profesorul Yosef Garfinkel, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim. „Acesta este un punct de reper în istoria capacităţii umane de a scrie", a adăugat el.

Pieptene ”magic”

Pieptenele are dimensiuni reduse, 3.5 cm pe 2.5 cm, şi are dinţi pe ambele părţi.
 
În timp ce dinţii în sine sunt rupţi, bazele lor sunt încă vizibile, iar partea centrală este destul de erodată, probabil din cauza presiunii exercitate de degetele care îl ţineau în timpul tratamentului.
 
Având în vedere materialul din care este confecţionat, este posibil să fi fost un obiect de lux importat, posibil din Egipt.
 
După cum ar putea observa părinţii de copii mici, designul său nu este diferit de pieptenele cu dinţi fini folosit astăzi pentru tratarea păduchilor.
 
Cu ajutorul unui microscop, cercetătorii au făcut fotografii de înaltă rezoluţie ale pieptenelui şi au găsit, de fapt, câteva rămăşiţe de păduchi încă prezente.
 
Ei spun că, având în vedere originea presupusă a pieptenelui, acesta este un semn că păduchii erau chiar o problemă în rândul claselor superioare ale societăţii.
 
Lachis a fost un important oraş-stat canaanit şi al doilea cel mai important oraş din Iuda, regatul biblic.
 
Până în prezent, au fost găsite 10 inscripţii canaanite în Lachish, mai multe decât în orice alt sit din Israel, dar până acum niciodată într-o frază completă.

Dovezi ale modului în care era folosit alfabetul în urmă cu 3.700 de ani

Profesorul Garfinkel şi echipa sa, printre care se numără şi colegi de la Southern Adventist University din SUA, spun că pieptenele este dintr-un colţ de elefant.
 
Deşi a fost găsit în 2017, gravura era atât de puţin adâncă încât a fost observată abia în timpul postprocesării la începutul acestui an şi descifrată de epigrafistul semitic Dr. Daniel Vainstub.
 
Inscripţia este alcătuită din 17 litere canaanite şi şapte cuvinte.
 
Există canaaniţi în Ugarit, în Siria, dar ei scriu cu un alfabet diferit, nu cu alfabetul care este folosit până în prezent", a explicat profesorul Garfinkel. „Oraşele canaanite sunt menţionate în documentele egiptene, în scrisorile de la Amarna, care au fost scrise în akkadiană, şi în Biblia ebraică. Inscripţia de pe pieptene este o dovadă directă a utilizării alfabetului în activităţile zilnice în urmă cu aproximativ 3.700 de ani".
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici