- Home
- Life-Inedit
- (15.07.2020, 17:56)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cercetătorii din Singapore îţi arată cum poţi sta cu fereastra deschisă, fără să fii deranjat de zgomotele de afară
- Un grup de cercetători din Singapore au creat un sistem de ferestre cu noise cancelling.
- Cercetătorii din Singapore s-au gândit la verile calde în care ai vrea să stai cu fereastra deschisă, dar zgomotul de afară este deranjant, aşa că au inventat un sistem de fereastre cu noise cancelling, relatează The New York Times.
- Specialiştii au creat un dispozitiv care se poate monta în structura ferestrei, astfel zgomotul este redus cu 10 decibeli.
Urmărește
2068 afișări
Cercetătorii din Singapore îţi arată cum poţi sta cu fereastra deschisă, fără să fii deranjat de zgomotele de afară
Un grup de cercetători din Singapore au creat un sistem de ferestre cu noise cancelling.
Ideea i-a venit unuia dintre cercetători, care locuieşte în Singapore şi a fost deranjat toată viaţa de zgomotul oraşului.
Proiectul se află încă în faza de prototip, dar este un punct de pornire pentru un sistem complex care ar putea face viaţa oamenilor mai liniştită.
Cercetătorii din Singapore s-au gândit la verile calde în care ai vrea să stai cu fereastra deschisă, dar zgomotul de afară este deranjant, aşa că au inventat un sistem de fereastre cu noise cancelling, relatează The New York Times.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Specialiştii au creat un dispozitiv care se poate monta în structura ferestrei, astfel zgomotul este redus cu 10 decibeli.
„Am crescut în Singapore. Este un orăşel micuţ, dar foarte zgomotos, aşa că mi-am dorit cumva să rezolv această problemă”, spune Bhan Lam, unul dintre cercetătorii care au lucrat la proiect.
Prototipul nu este încă funcţional în lumea reală, însă ar putea fi un punct de pornire pentru dezvoltarea unor tehnologii de acest fel.
Echipa a extins proiectul pentru o cameră întreagă
Specialiştii au montat 24 de difuzoare mici într-o fereastră, acestea având rolul de a neutraliza sunetul care vine din exterior.
„În locuri ca Singapore, ne dorim să ţinem ferestrele deschise pe cât de mult posibil”, explică Doctorul Lam.
Motivul?
Vor să reducă pe cât posibil utilizarea aerului condiţionat care ar putea afecta sănătatea oamenilor, din cauza emisiilor ridicate de dioxid de carbon.
Cum funcţionează sistemul
Există un microfon în afara ferestrei care detectează undele de sunet ce se repetă. Acestea sunt înregistrate de un computer care descifrează frecvenţa necesară, pentru ca mai apoi sunetele să fie neutralizate cu ajutorul difuzoarelor din cadrul ferestrei.
Difuzoare emit un fel de anti-unde care opresc sunetele ce vin din exterior, iar cel care se află în cameră se bucură de linişte.
„Senzaţia pe care o ai atunci când stai într-o cameră care are un astfel de sistem de ferestre este ca atunci când activezi funcţia de anulare a zgomotului de pe nişte căşti”, a explicat Lam.
Care sunt limitările proiectului
Din nefericire, vocile oamenilor nu pot fi anulate de acest sistem de ferestre. Alte sunete pe care sistemul nu le poate anula sunt următoarele: pocnitorile, claxoanele maşinilor, sau sunetele metalice provenite din simple lovituri.
Motivul pentru care există aceste limitări este dimensiunea difuzoarelor: ar fi nevoie de nişte difuzoare mai mari pentru ca sunetele de acest tip să poată fi anulate.
Dezavantajul unor difuzoare mai mari ar fi faptul că nu te poţi bucura de priveliştea de pe fereastră, iar aerisirea camerei nu s-ar mai produce în mod eficient.
Singura soluţie ar fi ca producătorii de ferestre să construiască unele mai mari sau cercetătorii să lucreze la performanţa oferită de difuzoarele mici.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe