- Home
- Life-Inedit
- PARIS, (16.06.2008, 14:46)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cercetătorii fac apel la prudenţă în utilizarea telefonului mobil
Aproximativ 20 de cercetători şi specialişti oncologi de renume au lansat, la Paris, un apel în favoarea măsurilor de precauţie legate de utilizarea telefonului mobil, în absenţa unor concluzii definitive care să demonstreze caracterul inofensiv al acestora pentru sănătate.
Urmărește
27 afișări
Cercetătorii fac apel la prudenţă în utilizarea telefonului mobil (Imagine: Mediafax Foto)
Semnatarii textului, publicat în Journal du Dimanche, expun o listă de măsuri de precauţie simple care pot fi luate în aşteptarea unor date ştiinţifice mai complexe.
Ministerul francez al Sănătăţii subliniază că nicio dovadă ştiinţifică nu permite astăzi să se demonstreze că utilizarea telefoanelor mobile prezintă "un risc semnificativ" pentru sănătate, atât pentru adulţi cât şi pentru copii.
Însă mai multe studii recente, care trebuie aprofundate, pun în evidenţă posibilitatea "unui risc scăzut" legat de utilizarea intensă a telefoanelor mobile pe termen lung (peste 10 ani).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Un studiu internaţional la scară mare, efectuat în 13 ţări sub egida Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), este în curs de desfăşurare. Doar rezultatele parţiale au fost publicate până în prezent.
Numeroase alte studii sunt în desfăşurare în ţări din lumea întreagă, însă chestiunile finanţării şi a independenţei experţilor care se ocupă de ele au suscitat vii polemici.
Cercetătorii care au lansat apelul sunt de părere că modul de utilizare a telefoanelor mobile trebuie să respecte 10 reguli.
Printre acestea se numără interzicerea telefoanelor mobile copiilor cu vârste sub 12 ani, cu excepţia unei situaţii de urgenţă, menţinerea aparatului la peste un metru distanţă de corp în timpul convorbirilor prin utilizarea unui dispozitiv hands free, evitarea purtării telefonului mobil pe corp între convorbiri.
Apelul lansat de experţi propune comunicarea mai degrabă prin SMS-uri şi evitarea utilizării telefonului mobil dacă semnalul este slab sau în timpul deplasărilor rapide cu maşina sau trenul.
"Suntem astăzi în aceeaşi situaţie ca cea din urmă cu 50 de ani, când se vorbea de problemele azbestului şi tutunului. Fie nu facem nimic şi acceptăm riscul, fie admitem că există mai multe argumente ştiinţifice neliniştitoare", a spus Thierry Bouillet, specialist oncolog la spitalul Avicenne din Bobigny, în apropiere de Paris, unul dintre semnatarii apelului.
Profesorul de psihiatrie David Servan-Schreiber, iniţiatorul textului, este de părere că trebuie "neapărat" să se ia măsuri de precauţie, pentru că nu există probe pe termen lung.
De mai mulţi ani, numeroşi experţi au emis avertismente cu privire la utilizarea telefoanelor mobile de către copii, pentru că sistemul lor nervos, în dezvoltare, poate fi mai sensibil la radiaţiile emise de telefonul mobil.
La începutul lui ianuarie, două asociaţii de apărare a mediului au cerut Ministerului francez al Sănătăţii să interzică comercializarea telefoanelor mobile destinate specific copiilor.
Ministerul nu a dat curs cererii, dar a făcut apel la prudenţă, ipoteza unui risc "neputând fi complet exclusă".
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia
-
astăzi, 08:09
Peste 800 de milioane de oameni suferă de diabet, boala care ameninţă mai ales ţările sărace