Cernobîl: De la dezastrul nuclear al planetei la sursă de energie solară

În aprilie 1986 - catastrofa nucleară de la Cernobîl. Radioactivitatea exploziei a fost atât de mare, încât a cuprins şi Marea Britanie. De atunci, zona a devenit una interzisă de autorităţi. 2017-autorităţile ucrainene plănuiesc dezvoltarea în zonă a unor instalaţii de energie solară.

Urmărește
1391 afișări
Imaginea articolului Cernobîl: De la dezastrul nuclear al planetei la sursă de energie solară

Cernobîl: De la dezastrul nuclear al planetei la sursă de energie solară (Imagine: AFP/ Arhiva Foto Mediafax)

În 1986 au fost declaraţi contaminaţi grav peste 2.600 de kilometri pătraţi, incluzând fosta zonă locuită de peste 120.000 de oameni.

În afara reactorului care a fost cauza accidentului nuclear, celelalte continuă să furnizeze energie Ucrainei.

Dar, tragedia a rămas în memoria localnicilor, atât prin rudele decedate, cât şi prin gravele boli care i-au urmat în viaţă. Astăzi, deşi zona a rămas radioactivă, autorităţile au instalat noi forme de protecţie împotriva radiaţiilor şi ea poate fi vizitată neoficial pe scurtă durată şi în interior se poate vedea dezvoltarea unui ecosistem.

Ostap Semerak, ministrul pentru resurse naturale al Ucrainei, anunţă dezvoltarea anul acesta al unei zone de mari dimensiuni cu panouri solare. Primul pas este instalarea de panouri solare cu o capacitate de un gigawat. În funcţie de rezultate, capacitatea va creşte. Ideea a venit de la supraîncălzirea liniilor de electricitate din zonă.

Este posibil ca zona interzisă şi părăsită să dea semne de viaţă din nou.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici