Cezar Ouatu, despre FINALA EUROVISION 2014: Locul obţinut de Paula Seling şi Ovi este onorabil

Cezar Ouatu, care a reprezentat România la Eurovision 2013, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX că locul obţinut de Paula Seling şi Ovi în finala din acest an a concursului cântecului european este onorabil şi nu neapărat "relevant", atât timp cât prestaţia lor a fost "mai mult decât bună".

Urmărește
2040 afișări
Imaginea articolului Cezar Ouatu, despre FINALA EUROVISION 2014: Locul obţinut de Paula Seling şi Ovi este onorabil

Cezar Ouatu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Piesa României a fost o piesă bună şi s-a prezentat onorabil, după părerea mea, dar e adevărat că Austria şi Conchita Wurst au avut o prestaţie extraordinară. Eu am zis din start că ea va câştiga. Nu sunt Nostradamus, dar cultura muzicală îmi permite să dau un pronostic şi, de-a lungul anilor, aşa, la Eurovision, cine am spus că câştigă a câştigat. Iată că, totuşi, un personaj destul de discutat, cum am fost şi eu anul trecut, un predecesor al acestui fenomen cu o oarecare ambiguitate, atât din punct de vedere sexual, muzical (...) iată că, totuşi, muzica şi-a spus cuvântul şi a câştigat un personaj, din punct de vedere estetic la prima apariţie, controversat", a declarat Cezar Ouatu, precizând că, atunci când Conchita Wurst a început să cânte, "nu a mai contat absolut nimic".

"Mă consider oarecum un deschizător de drumuri şi eu în acest sens, cu apariţia mea anul trecut, controversată", a mai spus Cezar, menţionând că apariţia sa a "lăsat un semn în istoria Eurovisionului" şi că se gândeşte să participe din nou la acest concurs, în 2015.

De asemenea, acesta a precizat pentru MEDIAFAX că Eurovision rămâne "din păcate" un concurs care, de multe ori, "devineo pradă a jocurilor geopolitice".

Despre locul al 12-lea obţinut de Paula Seling şi Ovi, Cezar Ouatu spune că este "un loc onorabil"

"Eu cred că e un loc onorabil. Eu aş fi preconizat că erau în primii zece clar. (...) Eu îi felicit. Locul nu e neapărat relevant, dar prestaţia lor a fost mai mult decât bună şi evoluţia s-a văzut de la semifinală la finală. Au cântat excelent. Anul acesta a fost anul baladelor, a câştigat o baladă cu un mesaj profund, n-a mai câştigat beat-ul, ritmul - obişnuit oarecum la Eurovision - şi acest lucru mă bucură. Şi mă bucură că s-a spart puţin gheaţa în ceea ce priveşte egalitatea în sex, echidistanţa asta faţă de înclinaţia fiecăruia. Eşti homosexual, lesbi, transexual, nu mai contează, muzica este suverană, un limbaj comun, universal şi acest lucru iată că a primat şi mă bucur că este un pas, zic eu, bun în societatea asta modernă", a declarat Cezar Ouatu.

Piesa "Rise Like A Phoenix", interpretată de Conchita Wurst din Austria, a câştigat concursul cântecului european Eurovision 2014, desfăşurat la Copenhaga. Cu un total de 290 de puncte, Austria s-a detaşat clar de următoarele două clasate: Olanda, care a obţinut 238 de puncte, şi Suedia, cu 218 puncte.

România, reprezentată de Paula Seling şi Ovi, s-a clasat în prima jumătate a topului final, ocupând locul al 12-lea, cu 72 de puncte.

37 de ţări au participat la ediţia din acest an a Eurovision. Dintre acestea, în finala de sâmbătă au concurat 26 de ţări: Ucraina, Belarus, Azerbaidjan, Islanda, Norvegia, România, Armenia, Muntenegru, Polonia, Grecia, Austria, Germania, Suedia, Franţa, Rusia, Italia, Slovenia, Finlanda, Spania, Elveţia, Ungaria, Malta, Danemarca, Olanda, San Marino şi Marea Britanie.

Ca şi la ediţiile precedente, cele mai multe dintre ţări au votat pe considerente regionale, acordând punctaj maxim în special vecinilor geografici, sau pe considerente politice.

În decizia finală au contat în proporţie de 50% votul telespectatorilor şi 50% votul unui juriu de specialitate.

Doar românii din străinătate au putut să îi voteze pe reprezentanţii României, urmărind concursul la televiziunea publică din ţara în care se află.

Rezultatele votului publicului din România au fost anunţate, ca şi în ultimii ani, de Sonia Argint Ionescu.

Finala Eurovision 2014 de la Copenhaga a fost transmisă în direct de TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi tvrplus.ro.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: Abba, Julio Iglesias, Celine Dion şi Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cezar Ouatu, reprezentantul României la Eurovision 2013, s-a clasat pe locul al 13-lea în concursul a cărui finală a avut loc la Malmö. Cezar a participat la Eurovision 2013 cu piesa "It's My Life" (muzică şi versuri Cristian Faur).

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici