Chefi din Italia gătesc în scop caritabil pentru victimele cutremurului/ Amatrice, oraşul distrus de cutremur, se pregătea pentru cel mai aşteptat festival culinar al anului

Chefi din Italia şi bucătari italieni din întreaga lume se folosesc de talentul lor şi de specialităţile din Amatrice pentru a strânge bani pentru victimele cutremurului. Oraşul Amatrice din Italia, distrus de puternicul seism de miercuri, în urma căruia peste 240 de oameni au murit, se pregătea pentru a 50-a ediţie a festivalului anual dedicat spaghetelor all'amatriciana, cel mai aşteptat şi pregătit în detaliu eveniment al anului, relatează Gustarte.ro.

Urmărește
1440 afișări
Imaginea articolului Chefi din Italia gătesc în scop caritabil pentru victimele cutremurului/ Amatrice, oraşul distrus de cutremur, se pregătea pentru cel mai aşteptat festival culinar al anului

Chefi din Italia gătesc pentru a strânge bani să ajute victimele cutremurului/ Amatrice, oraşul distrus de cutremur, se pregătea pentru cel mai aşteptat festival culinar al anului(Imagine: Hepta)

Înainte de cutremurul devastator de miercuri, Amatrice era cunoscut pentru spaghetti all'Amatriciana, spaghete cu sos de tomate şi bucăţi de carne de porc, ulei de măsline, vin alb, chili şi brânză pecorino. Mai mult de 600 de restaurante au pus în meniul lor acest fel de spaghete pentru a dona 2 euro la Crucea Roşie pentru fiecare porţie servită, într-o campanie organizată de Paul Bell, un blogger din Roma care îi ajuta să se organizeze. Spaghete all'amatriciana au fost inventate în 1700 şi pentru că au devenit populare, oraşul ţinea în fiecare an un festival în onoarea lor.

Chiar înaintea cutremurului, Amatrice se pregătea de sărbătoare. În acest weekend, urma să aibă loc a 50-a ediţie a festivalului anual dedicat spaghetelor all'amatriciana, care era şi unul dintre motivele pentru care în oraş se aflau mulţi turişti.Oraşul Amatrice, bijuterie medievală a Italiei, era celebru pentru pitorescul mediu rural italian, dar şi pentru unul dintre cele mai apreciate preparate culinare din lume - pastele all'amatriciana.

Miercuri dimineaţa, primarul din Amatrice a declarat în faţa presei locale: "Oraşul nu mai este". Turnul cu ceas, din secolul 13, blocat la ora 03:36 a.m, exact momentul în care a avut loc cutremurul, şi câteva ziduri pe care se mai zăresc urme ale afişelor festivalului sunt tot ce a mai rămas în picioare.

Pentru localnicii din Amatrice, acest preparat culinar reprezintă una dintre cele mai de preţ moşteniri, pe care nu au ezitat niciodată să o apere. Inclusiv în 2015, când unul dintre cei mai cunoscuţi chefi ai Italiei, Carlo Cracco, a dezvăluit într-o emisiune televizată, la o oră de mare audienţă, secretul pastelor all'amatriciana: usturoiul sotat. La scurt timp, celebrul bucătar a fost ridiculizat de către locuitorii oraşului, pe Facebook, aceştia amintindu-i că pasta all'amatriciana înseamnă doar şase ingrediente şi nimic mai mult: guanciale, pecorino, chili, piper, vin alb şi roşii din San Marzano.

Să înlocuieşti un ingredient cu un altul va schimba nu doar gustul preparatului, ci şi istoria sa. Să foloseşti usturoi sau ceapă în amatriciana înseamnă să ignori o tradiţie de peste 1000 de ani, transmisă şi preţuită din generaţie în generaţie, declara pe atunci unul dintre oficialii oraşului.

Cracco şi-a cerut public scuze pentru gafa pe care a făcut-o.

Spaghetele all'amatriciana sunt nelipsite din meniurile tratoriilor din Roma, însă în Amatrice sunt parte din patrimoniul oraşului, rolul lor în cea mai populară bucătărie din lume, fiind de necontestat.

Istoria lor începe pe păşunile verzi din Amatrice, unde ciobanii se hrăneau cu brânză şi guşă de porc, pe care le combinau cu paste proaspete făcute din făină şi apă. Preparatul original era cunoscut ca amatriciana albă. Abia la sfârşitul anilor 1700, roşiile şi chili au devenit parte din reţetă, după ce au fost aduse de americani în Italia, astfel apărând varianta modernă pe care astăzi o regăsim în restaurantele italiene.

Spaghetele all'amatriciana sunt nelipsite din meniurile tratoriilor din Roma, însă în Amatrice sunt parte din patrimoniul oraşului, rolul lor în cea mai populară bucătărie din lume fiind de necontestat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici