- Home
- Life-Inedit
- BEIJING, (12.02.2013, 15:58)
- Alina Dan - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
China înăspreşte regulile concertistice, după un show "lipsit de respect" susţinut de Elton John
Autorităţile chineze au în vedere o înăsprire a regulilor concertistice şi chiar să interzică accesul în această ţară pentru artiştii care nu deţin diplome universitare, după ce starul britanic Elton John a dedicat unul dintre show-urile sale artistului-disident Ai Weiwei.
Urmărește
251 afișări
Elton John (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Potrivit unor surse din industria muzicală, poliţia chineză l-a audiat pe cântăreţul britanic la scurt timp după ce acesta a anunţat că show-ul pe care l-a susţinut în noiembrie, la Beijing, a fost dedicat "spiritului şi talentului lui Ai Weiwei", relatează guardian.co.uk. O sursă spune că poliţiştii chinezi au vrut ca managerul lui Elton John să semneze o declaraţie publică în care acesta să afirme că acea dedicaţie a fost inspirată exclusiv de admiraţia pe care cântăreţul britanic o are pentru arta lui Ai Weiwei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
-
Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
Ai Weiwei şi Elton John au avut o scurtă întâlnire cu puţin timp înainte de concertul de la Beijing. După acea întâlnire, artistul chinez a postat pe Twitter un mesaj apreciativ la adresa lui Elton John: "Îmi place enorm de mult de el".
După acel incident, autorităţile chineze i-au permis totuşi lui Elton John să îşi continue seria de concerte din China, cu un nou spectacol pe care starul britanic l-a susţinut în provincia Guangzhou la începutul lunii decembrie. Însă ediţia în limba engleză a cotidianului Global Times l-a atacat pe artistul britanic, spunând că acesta a dat dovadă de "lipsă de respect" atunci când a adăugat "un conţinut politic concertului său". "Dacă ar fi ştiut că acel concert era dedicat lui Ai Weiwei, mulţi spectatori din public nu ar mai fi venit la concert", afirmă aceeaşi publicaţie.
"Acţiunile lui Elton John le vor face pe agenţiile organizatoare de concerte să ezite pe viitor atunci când vor mai dori să invite artişti străini. El a cauzat o serie de dificultăţi în domeniul schimburilor culturale dintre China şi celelalte ţări", se afirmă într-un editorial apărut în aceeaşi publicaţie.
Declaraţiile starului britanic l-ar fi determinat pe ministurl Culturii, Cai Wu, să ceară ca doar artiştilor care deţin diplome universitare să li se permită în viitor să susţină concerte în China, afirmă alte două surse.
O purtătoare de cuvânt a ministerului spune însă că nu există reguli noi în acest domeniu.
O altă sursă spune că, de la începutul acestui an, interpreţilor de muzică clasică li se cere să prezinte dovada că posedă o diplomă universitară şi alte calificări, atunci când aplică pentru a obţine permisiunea de a concerta în China. "Nu e niciun dubiu că lucrurile au devenit mult mai grele", afirmă o sursă, adăugând că mai multe astfel de cereri au fost deja respinse.
"Ei privesc cu atenţie înregistrările video, asigurându-se că persoanele de pe scenă sunt aceleaşi persoane din formulare de solicitare a vizei. Nu este vorba de o schimbare a regulamentului concertistic, cât mai degrabă de o înăsprire a procedurilor existente", a explicat aceeaşi sursă.
Regulamentul privind accesul artiştilor străini în China a fost înăsprit în 2008, după ce cântăreaţa islandeză Björk a început să strige pe scenă "Tibet! Tibet!", la finalul cântecului ei "Declare Independence", în timpul unui concert pe care îl susţinea la Shanghai. Ministrul Culturii a declarat ulterior că "show-ul ei politic a încălcat nu doar legile şi regulamentele chineze şi a lezat sentimentele poporului chinez, ci a încălcat şi codul profesional al oricărui artist".
Ministerul Culturii din China monitorizează cu atenţie evenimentele muzicale organizate în această ţară, pentru a se asigura că acele show-uri sunt lipsite de vulgaritate şi conţinut politic. În 2009, aceeaşi instituţie a ordonat o triere a site-urilor muzicale online, cu scopul de a elimina "prostul gust şi conţinuturile vulgare".
Citește pe alephnews.ro: Armistițiul de Crăciun a reprezentat un moment istoric în timpul Primului Război Mondial. Cum s-a produs acest lucru
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe