Reprezentanţii organizaţiei pentru protecţia animalelor Vier Pfoten au declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că Grădina Zoologică din Baia Mare a fost închisă în urmă cu doi ani pentru că nu respecta standardele europene specificate în Directivele UE privind grădinile zoologice.
”O nouă viaţă va începe, miercuri, pentru cinci lei chinuiţi din România. Animalele, care au trăit în condiţii improprii în Grădina Zoologică din Baia Mare, pleacă spre rezervaţia Lionsrock, sanctuarul pentru feline mari construit de Vier Pfoten în Africa de Sud. Grădina Zoologică băimăreană a fost închisă acum doi ani pentru că nu respecta standardele europene specificate în Directivele UE privind grădinile zoologice. De atunci încoace, organizaţia intenaţională pentru protecţia animalelor Vier Pfoten a avut grijă de ei în cadrul unor foste ferme din Baia Mare şi a căutat o soluţie pentru leii lăsaţi în urmă. Soluţia a fost transportul animalelor în Africa de Sud, o călătorie în care leii vor acoperi o distanţă de 13.000 de kilometri”, au spus sursele citate.
Cei cinci lei – Lavinia (15 ani), Lidia (15 ani), Marin (12 ani), Tarhon Big (12 ani) şi Petrică (15 ani) – s-au născut în captivitate, în Bucureşti, pentru a fi antrenaţi la Circul de Stat Globus.
“Stresat de antrenamentul dur, Petrică l-a atacat pe dresor. În consecinţă, Petrică, Lavinia şi Lidia au fost transferaţi la Grădina Zoologică din Baia Mare în anul 2002, schimbând penitenţa circului pentru o închisoare din ciment. În 2003, au venit pe lume puii Laviniei şi ai lui Petrică: Tarhon Big şi Marin”, au precizat reprezentanţii Vier Pfoten.
Leii din Baia Mare vor fi supuşi miercuri unui control veterinar de către specialişti, după care vor fi tranchilizaţi, îmbarcaţi în camioane speciale şi transportaţi spre Aeroportul din Frankfurt (Germania), durata drumului fiind estimată la aproximativ 15 ore fără întrerupere.
“Grupului de cinci lei din România i se va adăuga Giovanni, un leu provenit din Olanda, iar joi seara, toţi cei şase lei vor pleca spre Johannesburg, Africa de Sud, de unde, imediat după aterizare, vor fi transportaţi spre rezervaţia Lionsrock, destinaţia lor finală. La Lionsrock, cele şase feline mari vor trăi în habitatul lor natural, în spaţii vaste. Sanctuarul construit de Vier Pfoten oferă condiţii foarte apropiate de cele de sălbăticie unui grup de peste 100 de lei şi tigri, salvaţi dintr-o captivitate improprie”, au mai spus reprezentanţii Vier Pfoten.
Transferul leilor din România şi Olanda se face cu ajutorul unei echipe internaţionale de medici veterinari din Germania, Olanda, România şi Africa de Sud.