- Home
- Life-Inedit
- ABU DHABI, (09.12.2017, 12:36)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cine a cumpărat "Salvator Mundi", cel mai scump tablou din lume, creat de Da Vinci
"Salvator Mundi", de Leonardo da Vinci, devenit cel mai scump tablou din lume după ce a fost vândut la licitaţie pentru suma de 450,3 milioane de dolari, în noiembrie, a fost achiziţionat de autorităţile din Abu Dhabi, transmite AFP.
Urmărește
1787 afișări
Cel mai scump tablou din lume, creat de Da Vinci, a fost achiziţionat de autorităţile din Abu Dhabi
Muzeul Luvru din Abu Dhabi a făcut public, vineri, faptul că tabloul "a fost achiziţionat" de autorităţile locale, la o zi după ce în presa internaţională au apărut informaţii potrivit cărora "Salvator Mundi" ar fi fost cumpărat de prinţul moştenitor saudit.
"Muzeul Luvru din Abu Dhabi aşteaptă cu nerăbdare să expună "Salvator Mundi", de Leonardo da Vinci. Opera a fost achiziţionată de Departamentul de Cultură şi Turism din Abu Dhabi", a precizat instituţia într-un mesaj publicat pe Twitter.
Cotidianul The Wall Street Journal a scris, joi, că tabloul a fost cumpărat de prinţul moştenitor Mohammed ben Salman. Acesta ar fi recurs la un intermediar pentru a cumpăra acest tablou, potrivit aceluiaşi cotidian.
Miercuri, reprezentanţii muzeului Luvru din Abu Dhabi, inaugurat în noiembrie, au anunţat că tabloul va fi expus în incinta instituţiei.
Muzeul din Abu Dhabi a fost inaugurat pe 8 noiembrie, în prezenţa preşedintelui francez Emmanuel Macron.
La jumătatea lunii noiembrie, "Salvator Mundi" a devenit cel mai scump tablou din lume, un titlu deţinut anterior, din 2015, de lucrarea "Les Femmes d'Alger (version 0)" de Pablo Picasso.
De la licitaţia organizată de casa Christie's la New York, s-au făcut numeroase speculaţii privind identitatea noului proprietar al tabloului, scos la vânzare de miliardarul rus Dmitri Ribolovlev, care îl cumpărase pentru 127,3 milioane de dolari în 2013.
Duminică, publicaţia franceză Le Journal du dimanche scria că ar fi vorba despre două societăţi de investiţii, care acţionează în cadrul unui acord financiar încheiat cu mai multe mari muzee. Tot duminică, The New York Times afirma că proprietarul este prinţul saudit Bader ben Abdullah ben Mohammed ben Farhan Al-Saud, un apropiat al prinţului moştenitor Mohammed ben Salman.
Casa Christie's a refuzat iniţial să dea detalii despre noul proprietar al tabloului, singurul semnat de Leonardo da Vinci inclus într-o colecţie privată.
Istoria tabloului cu dimensiuni de 65 cm x 45 cm, realizat în jurul anului 1500, este demnă de un roman. Unii experţi spun că ar fi putut fi comandat de Curtea regală a Franţei şi că s-a aflat în proprietatea regilor englezi.
Pentru aproape 150 de ani, tabloul a dispărut şi a fost avansată ipoteza că ar fi fost distrus. A reapărut la sfârşitul secolului al XIX-lea şi mult timp a fost considerat ca fiind realizat de un contemporan al lui Da Vinci. Vândut pentru 45 de lire sterline în 1958, la casa Sotheby's, a fost autentificat formal ca aparţinând lui Leonardo da Vinci abia în 2005.
Unii specialişti şi-au exprimat însă rezervele privind rolul jucat cu adevărat de Da Vinci în realizarea tabloului.
De la inaugurarea sa, muzeul Luvru Abu Dhabi găzduieşte deja un alt tablou de Da Vinci, "Il Ritratto di Dama", cunoscut şi ca "La Belle Ferronnière", împrumutat de la Luvru din Paris.
În total, 300 de lucrări de artă au fost împrumutate muzeului din Abu Dhabi de instituţii franceze, printre care şi un "Autoportrait" de Vincent van Gogh.
Costurile construcţiei muzeului, conceput de arhitectul Jean Nouvel, au fost iniţial de 600 de milioane de euro, însă ulterior proiectul a cunoscut numeroase amânări, ceea ce a dus la creşterea facturilor. Proiectul are în vedere un acord pe o perioadă de 30 de ani care prevede ca muzeul Luvru din Paris, reprezentat de Agence France-Muséums, să îşi ofere expertiza, să împrumute opere de artă şi să organizeze aici expoziţii temporare, contra sumei de 1 miliard de euro. Doar concesionarea numelui "Luvru" a costat 400 de milioane de euro.
Citeşte şi: Tatăl logodnicei prinţului Harry spune că speră să o poată conduce la altar. Ce l-ar împiedica să facă acest gest
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe