- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (05.04.2016, 08:00)
- Alin Motogna
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cine a fost Arkhipov, comandantul sovietic care a salvat SUA de la un dezastru de proporţii
Vasili Alexandrovich Arkhipov, comandantul unuia dintre cele trei submarine aflate în Marea Caraibilor, în plină Criză a Rachetelor Cubaneze, a reuşit să salveze SUA de la un dezastru de proporţii când a amânat lansarea unei torpile nucleare, prevenind astfel un război nuclear, scrie Descoperă.
Urmărește
1322 afișări
Cine a fost Arkhipov, comandantul sovietic care a salvat SUA de la un dezastru de proporţii
În luna octombrie a anului 1962, în plină Criză a Rachetelor Cubaneze, un submarin sovietic era detectat de Marina Americană în apele Mării Caraibilor. Preşedintele John F.Kennedy tocmai instituise blocada asupra Cubei, fapt pentru care traficul naval în zonă era total interzis.
Ceea ce nu ştiau americanii era faptul că submarinul rusesc B-59 transporta armament nuclear. Căpitanul Valentin Savitsky, aflat la comanda navei, a dat ordin ca racheta de la bord să fie pregătită pentru lansare, deşi el nu avea niciun fel de aprobare din partea superiorilor săi de la Moscova. Dacă acest lucru se întâmpla, toate cele 11 vase militare americane aflate în apropiere erau pulverizate de o forţă de explozie asemănătoare cu cea produsă la Hiroshima, în anul 1945, potrivit Descoperă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
La un moment dat, temperatura de la bordul submarinului depăşise 100 de grade Celsius, sistemul de aer condiţionat devenise nefuncţional, iar tot ce aveau sovieticii de făcut era să iasă la suprafaţa apei. În acel moment, Vadim Orlov, unul dintre ofiţerii aflaţi în interiorul submersibilului, a spus: "Americanii ne-au lovit cu ceva mult mai puternic decât nişte simple grenade. Ar putea fi o bombă de adâncime. Vom muri cu toţii, însă şi noi îi vom scufunda. Nu vom deveni, sub nicio formă, ruşinea flotei noastre".
Nu s-a întâmplat, însă, aşa, deoarece Vasili Alexandrovich Arkhipov, comandantul unuia dintre cele trei submarine aflate atunci în Marea Caraibilor nu a fost de acord cu iniţiativa lui Savitsky. Conform regulamentului de la acea vreme, pentru a lansa un proiectil nuclear, comandanţii submarinelor trebuiau să aibă acceptul celorlalţi omologi ai lor.
Nu se ştie cu exactitate cum l-a convins Arkhipov pe colegul său să nu dea ordinul de lansare, însă apropiaţi ai lui Vadim Orlov declarau la acea vreme că Vasili i-ar fi spus lui Savitsky că vasul lui nu era expus pericolului. Atunci, echipajele ruseşti primiseră ordin să ajungă în Cuba, însă, fără nicio explicaţie, ele s-au oprit în Marea Caraibilor.
După ce Arkhipov a reuşit să îl convingă pe Savistky să nu lanseze proiectilul, cel din urmă a dat ordin ca submarinul său să iasă la suprafaţa apei. Aici, marinarii sovietici au fost întâmpinaţi de un distrugător al Marinei Americane. Între cele două nave nu a avut loc o confruntare, deoarece americanii nu ştiau cu exactitate dacă la bordul submersibilului se afla, într-adevăr, o rachetă nucleară. În cele din urmă, marinarilor ruşi li s-a acordat permisiunea de a se întoarce în ţara lor.
La întoarcerea în Rusia, Arkhipov nu a fost pedepsit pentru faptul că a întrerupt, practic, misiunea. Ba dimpotrivă, el a fost promovat în grad, deoarece reuşise să salveze echipajul de la bordul sumbarinului.
La data de 19 august 1998, Vasili Alexandrovich Arkhipov se stingea din viaţă, după ce pierde lupta cu cancerul la rinichi.
Citeşte şi: Sfârşitul unui miliardar – a murit după 30 de ani în care a stat paralizat, orb, fără o ureche şi renegat de familie
Citeşte şi: O angajată s-a plâns şefului ei că nu îi ajung banii de salariu să cumpere de mâncare. Răspunsul primit a uimit pe toată lumea
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe