- Home
- Life-Inedit
- IERUSALIM, (16.03.2015, 19:31)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cineasta de origine română Lia van Leer, o pionieră a cinematografiei israeliene, a murit la 91 de ani
Cineasta de origine română Lia van Leer, supranumită "prima doamnă a cinematografiei israeliene", a murit la Ierusalim, pe 13 martie, la vârsta de 91 de ani.
Urmărește
145 afișări
Cineasta de origine română Lia van Leer,o pionieră a cinematografiei israeliene,a murit la 91 de ani (Imagine: HEPTA)
Lia van Leer, neobosita fondatoare a Cinematecii din Haifa şi a Cinematecii din Ierusalim, dar şi a Arhivei de Film din Israel şi a Festivalului de Film de la Ierusalim, născută în oraşul Bălţi - care făcea parte din România în anul naşterii sale, 1924, dar în prezent se află pe teritoriul Republicii Moldova -, a fost trimisă de părinţii ei în Palestina în 1940, pentru a fi alături de sora ei mai mare. Nu şi-a revăzut părinţii niciodată, pentru că aceştia au fost ucişi de nazişti după plecarea ei, informează screendaily.com.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
-
Croaţia îşi alege duminică noul preşedinte. Ce şanse are „Trump al Croaţiei”
-
SUA dă Ucrainei un nou pachet de ajutor militar de 1,25 miliarde de dolari
Lia van Leer a studiat la Universitatea Ebraică din Ierusalim, unde l-a cunoscut pe Wim van Leer, un inginer, pilot, dramaturg, producător de film şi urmaş al unei celebre familii olandeze. Cei doi s-au căsătorit în 1952.
Cuplul s-a stabilit în Haifa, folosindu-şi propria colecţie de filme pe 16 milimetri pentru a înfiinţa un club de film, care s-a dezvoltat ulterior şi a devenit Cinemateca din Haifa şi Arhiva de Film din Israel.
După 1967, când Ierusalimul a revenit sub stăpânire israeliană, Lia van Leer s-a mutat în acest oraş, luând cu ea Arhiva de Film pentru a înfiinţa Cinemateca din Ierusalim.
Noua Cinematecă, construită cu ajutorul donaţiilor substanţiale făcute de afaceristul brazilian George Ostrovsky şi sprijinită de fostul primar al Israelului Teddy Kollek, a fost inaugurată în 1981, iar trei ani mai târziu a devenit sediul principal al Festivalului de Film de la Ierusalim. Lia van Leer a coordonat toate cele trei proiecte (cinemateca, arhiva şi festivalul) până în 2007, când, întrucât depăşise vârsta de 80 de ani, a preferat să deţină o funcţie onorifică, devenind preşedintele tuturor celor trei instituţii.
Veritabil "globetrotter", Lia van Leer avea prieteni în rândul cineaştilor din lumea întreagă şi a lipsit extrem de rar de la evenimentele cinematografice importante, implicându-se cu trup şi suflet în strângeri de fonduri, colecţionând filme şi invitând numeroşi cineaşti la tradiţionalul ei seminar cinematografic din timpul sezonului de vară, care a devenit foarte repede un festival cu o reputaţie impecabilă.
Extrem de apreciată pentru altruismul şi implicarea sa în fiecare aspect al culturii cinematografice, contribuţia Liei van Leer s-a dovedit esenţială în dezvoltarea unei noi generaţii de cineaşti israelieni, dar şi în educarea publicului din această ţară, prin îmbogăţirea ofertei de filme proiectate în Israel.
Lia van Leer a făcut parte din juriile festivalurilor de la Cannes şi Berlin şi a fost recompensată cu Israel Prize - cea mai prestigioasă distincţie din ţara sa - pentru întreaga carieră.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:59
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
astăzi, 08:51
Croaţia îşi alege duminică noul preşedinte. Ce şanse are „Trump al Croaţiei”