Cineaştii Dany Boon şi Clint Eastwood, recompensaţi cu Legiunea de Onoare

Cineastul francez Dany Boon a fost distins, marţi, de preşedintele Republicii Franceze, Nicolas Sarkozy, cu Legiunea de Onoare, aceeaşi distincţie urmând să îi fie acordată regizorului american Clint Eastwood, vineri, informează allocine.fr.

Urmărește
73 afișări
Imaginea articolului Cineaştii Dany Boon şi Clint Eastwood, recompensaţi cu Legiunea de Onoare

Dany Boon (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sudul (Franţei - n.r.) l-a avut pe Fernandel, burghezia l-a avut pe Louis de Funès, Normandia l-a avut pe Bourvil. Odată cu apariţia lui Dany Boon, nordul Franţei şi întreaga Franţă populară şi-a găsit o voce reprezentativă. Astăzi, toată Franţa vă mulţumeşte pentru contribuţia adusă fericirii naţionale în stare pură".

Prin aceste cuvinte, Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, i-a acordat lui Dany Boon titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare, marţi, 10 noiembrie.

În faţa prietenilor săi, printre care Jean Reno, Line Renaud, Michèle Renaud, Michèle Laroque, Elie Semoun şi Rachida Dati, Boon i-a răspuns preşedintelui francez: "Sper să fiu demn de această frumoasă recompensă şi să rămân umil şi simplu, la fel ca oamenii din Nord".

Această decoraţie urmează anunţului făcut de cineastul francez, care a declarat că următorul său proiect este un film a cărui acţiune va avea loc tot în jurul frontierei franco-belgiene.

Dany Boon, în vârstă de 42 de ani, pe numele său real Daniel Hamidou, este un actor de comedie originar din nordul Franţei, fiul unui emigrant algerian. Înainte de a fi actor, Dany Boon a fost pugilist şi apoi şofer de camion. Originile lui l-au inspirat în realizarea comediei "Bienvenu chez les Ch'tis".

Acest film, care include clişeele vehiculate în societate despre populaţia din nordul Franţei, despre concepţiile şi dialectul locuitorilor de acolo, denumiţi "les ch'ti", prezintă şocul cultural suferit de un funcţionar de poştă, originar din sud, care a trebuit să se mute în nordul ţării.

Actor, scenarist, regizor şi coproducător al acestui film, vizionat de 20,4 milioane de spectatori - cel mai mare succes al cinematografului francez în 2008 -, Danny Boon a primit un onorariu de 26 de milioane de euro din încasările de 150 de milioane de euro obţinute de acest lungmetraj. Un remake al acestui film a fost deja programat de studiourile americane, iar rolul principal va fi deţinut de Will Smith.

O altă mare figură a cinematografiei, de această dată mondială, va primi aceeaşi importantă decoraţie naţională franceză. Celebrul cineast american Clint Eastwood, prezent în Europa pentru filmările noului său proiect "Hereafter", cu Matt Damon şi Cécile de France în rolurile principale, va se întâlni cu preşedintele Nicolas Sarkozy, vineri, pentru a primi în prezenţa acestuia şi a Ministrului Culturii, Frédéric Mitterand, medalia de Comandor al Ordinului Legiunii de Onoare.

Clint Eastwood, născut în 1930, a câştigat cinci premii Oscar ca actor, regizor şi producător.

Şi-a început cariera de actor jucând în câteva producţii neînsemnate ale studiourilor Universal, dar primele succese le-a avut în filmele western regizate de Sergio Leone: "Pentru un pumn de dolari" (1964), "Pentru câţiva dolari în plus" (1965) şi "Cel bun, cel rău, cel urât" (1966).

Filmele sale au fost apreciate de critici şi de public, cele mai mari succese înregistrându-le cu producţiile "Necruţătorul" (1992), "În bătaia puştii" (1993), "Podurile din Madison County" (1995), "O fată de milioane" (2004), "Scrisori din Iwo Jima" (2006) şi "Steaguri pline de glorie" (2006).

"Gran Torino", lungmetraj în care Eastwood a fost şi interpret, este cel mai de succes film al acestuia din punct de vedere al încasărilor, cu 260,5 milioane de dolari la nivel mondial. Celebrul regizor american a finalizat recent lungmetrajul "Invictus", o peliculă despre Nelson Mandela, ce va avea premiera pe 11 decembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici