Cineastul Hayao Miyazaki va construi un sanctuar natural pentru copii pe o insulă japoneză izolată

Cineastul şi animatorul nipon Hayao Miyazaki, supranumit "Walt Disney al Japoniei", a anunţat că va construi din fonduri proprii un sanctuar natural pentru copii pe o insulă japoneză îndepărtată, informează hollywoodreporter.com.

Urmărește
172 afișări
Imaginea articolului Cineastul Hayao Miyazaki va construi un sanctuar natural pentru copii pe o insulă japoneză izolată

Cineastul Hayao Miyazaki va construi un sanctuar natural pentru copii, pe o insulă japoneză izolată (Foto: AFP / Mediafax Foto)

Hayao Miyazaki, o legendă a filmelor de animaţie, a cărui operă cinematografică are ca teme centrale minunile şi iubirea pentru natură, va cheltui pentru realizarea acestui proiect aproximativ 2,5 milioane de dolari din averea proprie.

Retras din activitate în 2013, cineastul japonez, în vârstă de 74 de ani, a decis să îşi transpună "viziunile" din filmele sale în lumea reală şi să construiască un parc recreativ pentru copii, în inima naturii, pe o insulă îndepărtată din sudul Japoniei.

Ideea aflată în spatele acestui proiect constă în a-i ajuta pe copii să înveţe să aprecieze natura, prin intermediul unei experienţe directe. Sanctuarul, ce va fi finalizat în 2018, pe insula Kumejima, aflată la distanţa de 88,5 kilometri de insula Okinawa, va fi amenajat într-o pădure virgină şi va include construcţii cu un design special, pentru a se încadra cât mai bine în mediul natural, a precizat agenţia de presă Kyodo.

Un dormitor comun va fi amenajat într-o clădire cu două etaje care va putea să găzduiască grupuri de până la 30 de copii. Clădirea va fi construită pe locul unui fost loc de joacă dintr-un sat, într-un luminiş, pe care municipalitatea din Kumejima l-a donat pentru acest proiect.

Cineastul nipon colaborează cu autorităţile locale pentru implementarea proiectului. Lucrările vor debuta în aprilie 2016.

Hayao Miyazaki, despre care renumitul critic de cinema Roger Ebert a spus că este "probabil cel mai bun cineast de animaţie din istorie", este un cunoscut activist ecologist şi susţinător al multor cauze sociale în Japonia. În filmele sale abundă scenele în care eroii săi apreciază, în linişte, frumuseţea naturii. De la debutul său regizoral, "Lupin III. - Castelul lui Cagliostro" din 1979, la "Călătoria lui Chihiro" cu care a câştigat Oscarul în 2002 şi până la ultimul său film, "The Wind Rises" din 2013, temele recurente în opera sa cinematografică au fost legătura omului cu natura, capacitatea copiilor de a se minuna în faţa măreţiei naturii şi sentimentul de dezolare în faţa distrugerii iminente a acesteia.

Cineastul japonez s-a retras din activitate în septembrie 2013, la vârsta de 72 de ani. Hayao Miyazaki a regizat 11 lungmetraje. Ultimul film al său, "The Wind Rises", a avut premiera mondială în septembrie 2013, la Festivalul de la Veneţia.

Printre cele mai cunoscute filme ale sale se află peliculele "Future Boy Conan", "Nausicaa/ Kaze no tani no Naushika" şi "Lupin III. - Castelul lui Cagliostro/ Rupan sansei: Kariosutoro no shiro". Filmul său din 1997 "Prinţesa Mononoke" a primit echivalentul japonez al premiului Oscar pentru cel mai bun film şi a fost unul dintre filmele japoneze cu cele mai mari încasări pe piaţa niponă în acea epocă.

"Călătoria lui Chihiro/ Spirited Away" a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film de animaţie în 2002 şi s-a bucurat de mare succes pe plan internaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici