Cinematografia românească, promovată la Berlinală

Cinematografia românească va fi reprezentată la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, care debutează joi, atât prin filme de lung şi scurtmetraj, cât şi printr-un stand de prezentare românesc organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).

Urmărește
31 afișări
Imaginea articolului Cinematografia românească, promovată la Berlinală

Cinematografia românească, promovată la Berlinală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Standul românesc prezent la cea de-a 59-a ediţie a prestigiosului eveniment (5 - 15 februarie), în cadrul Berlinale Film Market, are misiunea de a sprijini românii care participă la Berlinală şi de a promova producţiile româneşti.

Pentru această ediţie a Berlinalei, AFPR a reeditat catalogul "Romanian Films", o broşură detaliată, care cuprinde toate producţiile româneşti - lungmetraje şi documentare -, care au fost lansate pe marile ecrane în ultimii trei ani (2006 - 2008), premierele cinematografice din 2009 şi cele mai importante titluri autohtone aflate în faza de producţie şi pre-producţie.

O misiune aparte a APFR la Berlin o reprezintă susţinerea românilor prezenţi în diferite secţiuni competitive sau noncompetitive ale festivalului. Astfel, cinematografia românească înregistrează o veritabilă premieră în cadrul Berlinalei, fiind prezentă atât în competiţia oficială, cât şi în secţiunile paralele de lung şi scurtmetraj.

Astfel, în competiţia oficială a festivalului, România este prezentă prin coproducţia româno-anglo-maghiară "Katalin Varga", scrisă şi regizată de debutantul Peter Strickland, care concurează alături de alte 25 de filme pentru prestigiosul Urs de Aur, în secţiunea Forum cu "Cea mai fericită fată din lume", în regia lui Radu Jude, care reprezintă şi debutul în lungmetraj al regizorului, iar în programul Berlinale Shorts prin scurtmetrajele "Bric-Brac", de Gabriel Achim (18 minute), şi "Renovare", de Paul Negoescu (24 minute).

De asemenea, documentarul "Ioane, cum e la construcţii?" (1983), de Sabina Pop, va fi proiectat în cadrul After Winter Comes Spring, o secţiune specială a Berlinalei care celebrează 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

Şi Anamaria Marinca, prezentă anul trecut în programul Shooting Stars, va participa în acest an la Berlin, atât în competiţia oficială, cu "Storm", al germanului Hans-Christian Schmid, cât şi în secţiunea Panorama, cu noul film al lui Julie Delpy, "The Countess".

Mihai Chirilov, critic de film şi director artistic al Festivalului de Film Transilvania, va reprezenta România în juriul FIPRESCI, o prestigioasă organizaţie a criticilor de film şi jurnaliştilor de specialitate.

AFPR va organiza şi o petrecere românească într-unul dintre cele mai cunoscute cluburi berlineze. La eveniment sunt invitaţi peste 500 de profesionişti din industria internaţională de film, care îi vor putea cunoaşte pe reprezentanţii României la Berlinală.

Citeşte şi:

Încă o prezenţă românească la Berlinală

Filmele cu care concurează "Katalin Varga" în competiţia oficială

Radu Jude debutează în lungmetraj la Berlin


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici