- Home
- Life-Inedit
- BRUXELLES, (20.09.2014, 16:32)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ciocolata, "patrimoniu naţional" în Belgia, are propriul muzeu la Bruxelles
Ciocolata, considerată un veritabil "patrimoniu naţional" în Belgia, dispune începând de sâmbătă de un muzeu propriu la Bruxelles, amenajat într-o fostă ciocolaterie, care prezintă vizitatorilor toate derivatele ce pot fi obţinute din seminţele de cacao.
Urmărește
872 afișări
Ciocolata, "patrimoniu naţional" în Belgia, are propriul muzeu la Bruxelles (Imagine: Mediafax Foto)
Apărută în secolul al XIX-lea, "graţie talentului patiserilor şi producătorilor de biscuiţi, care au inventat celebrele praline de ciocolată, decorate în mii de feluri - pasiunea belgienilor pentru ciocolată nu s-a dezminţit niciodată, iar noi am devenit «ţara ciocolatei»", a declarat Henri Dupuis, curatorul noului muzeu, informează AFP.
Deşi spaţiile dedicate ciocolatei nu lipseau în Belgia, până acum lipsea o "vitrină" consacrată acestei delicatese, care ocupă un loc de seamă în gastronomia belgienă, alături de cartofi prăjiţi, vafe şi bere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Această lacună este acoperită de Belgian Chocolate Village sau Muzeul Ciocolatei Belgiene, care îşi deschide porţile către publicul larg, sâmbătă, la Koekelberg, un cartier situat puţin în afara circuitelor turistice clasice, în ciuda impozantei sale bazilici care domină partea de nord-vest a oraşului Bruxelles.
Conceput de compania Tempora, specializată în expoziţii pentru publicul larg, noul muzeu a fost amenajat în fosta ciocolaterie Victoria, care a cunoscut apogeul în anii 1950. Ea avea pe atunci 1.500 de angajaţi şi producea 6.000 de tone de ciocolată şi 4.000 de tone de biscuiţi pe an, înainte de a dispărea, în urma restructurărilor efectuate în acest sector de activitate.
Clădirea a fost apoi transformată într-un complex de apartamente, iar întreaga suprafaţă de 900 de metri pătraţi, inclusiv fostele birouri ale ciocolateriei Biscuits et Chocolats Victoria, au fost achiziţionate de autorităţile din Koekelberg.
Vizitatorii vor putea să descopere lanţul de producţie al ciocolatei, de la culesul fructelor, în general în Africa, până la transformarea acestora, cel mai adesea în ţările din emisfera nordică.
Muzeul prezintă astfel întreaga poveste a seminţelor de cacao: originea lor din America Centrală precolumbiană - unde erau consumate sub forma unei băuturi de către maiaşi şi azteci -, aducerea acestor seminţe în Europa de spanioli şi transformarea lor în produs de larg consum graţie industrializării, element care a facilitat producţia pe scară largă.
Vizitatorii află, de asemenea, că această delicatesă a făcut obiectul unor polemici religioase - putea fi ciocolata consumată în timpul postului? - şi a rămas un produs interzis copiilor până la sfârşitul secolului al XVIII-lea.
Obiceiurile de consum variază şi ele de la o ţară la alta: în timp ce olandezii preferă să o soarbă cu prioritate sub formă de "ciocolată caldă", belgienii o adoră sub formă de praline şi privilegiază ciocolata neagră, iar elveţienii sunt încântaţi de ciocolata cu lapte.
Muzeul dispune şi de o seră tropicală, de un atelier în care sunt organizate cursuri şi demonstraţii şi de un spaţiu pentru degustare, în care atât marile firme, cât şi artizanii din domeniu, îşi expun specialităţile.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe