Clint Eastwood a semnat un document care sprijină căsătoriile între persoane de acelaşi sex

Actorul şi regizorul american Clint Eastwood s-a alăturat câtorva sute de membri ai Partidului Republican care au expediat, joi, Curţii Supreme din Statele Unite un document oficial în care se solicită legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.

Urmărește
166 afișări
Imaginea articolului Clint Eastwood a semnat un document care sprijină căsătoriile între persoane de acelaşi sex

Clint Eastwood (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Curtea Supremă din Statele Unite va analiza pe 26 martie recursul intentat împotriva unei legi care interzice căsătoriile între persoanele de acelaşi sex în statul California. În ziua următoare, Curtea se va pronunţa în legătură cu constituţionalitatea legii federale americane potrivit căreia căsătoria este un drept rezervat cuplurilor heterosexuale.

Clint Eastwood, al cărui discurs susţinut în faţa unui scaun gol care îl simboliza pe preşedintele Barack Obama, în timpul convenţiei republicane din vara anului 2012, a făcut să curgă multă cerneală în presa americană, figurează pe lista persoanelor care au semnat acel document de sprijinire a căsătoriilor gay.

Textul, redactat la iniţiativa republicanilor care sprijină recursul intentat de Fundaţia americană pentru egalitatea în drepturi (AFER) contra Proposition 8 - actul legislativ adoptat după referendumul care a interzis căsătoriile gay în statul California, autorizate pentru câteva luni în 2008 -, a fost depus joi la Curtea Supremă din Statele Unite.

"Mulţi dintre semnatarii acestui document nu aprobau în trecut căsătoriile civile între persoanele de acelaşi sex", se afirmă în acest document. "Alţii nu aveau o părere formată în această chestiune".

"Dar, după ce statul Massachusetts şi alte state americane au făcut din căsătoria civilă între persoanele de acelaşi sex o realitate, semnatarii, ca mulţi alţi americani, au reexaminat faptele şi şi-au reconsiderat poziţia, ajungând la concluzia că nu există un motiv legitim sau bazat pe fapte pentru a refuza cuplurilor homosexuale aceeaşi recunoaştere legală de care beneficiază cuplurile heterosexuale", afirmă semnatarii scrisorii.

Printre semnatarii documentului figurează foşti guvernatori, parlamentari, colaboratori ai lui Mitt Romney în campania prezidenţială a acestuia, dar şi mulţi membri din administraţia fostului preşedinte american George W. Bush, precum Secretarul de Stat pentru Comerţ Carlos Gutierrez şi Secretarul de Stat adjunct pentru Apărare Paul Wolfowitz.

Căsătoria oficială dintre doi bărbaţi sau dintre două femei nu este recunoscută la nivel federal, dar este recunoscută în nouă dintre cele 50 de state americane - Connecticut, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, New York, Vermont şi Washington -, precum şi în districtul Columbia şi în două teritorii amerindiene. În plus, statul Rhode Island recunoaşte căsătoriile gay oficializate în alte jurisdicţii, iar California, care a legalizat pentru o scurtă perioadă căsătoriile gay în 2008, le recunoaşte, în prezent, în anumite condiţii.

Clint Eastwood este un republican convins, care şi-a anunţat sprijinul pentru candidatura lui Mitt Romney în 2012, după ce l-a susţinut pe candidatul republican John McCain la alegerile prezidenţiale din 2008.

Clint Eastwood, născut în 1930, a câştigat cinci premii Oscar ca actor, regizor şi producător. Şi-a început cariera de actor jucând în câteva producţii neînsemnate ale studiourilor Universal, dar primele succese le-a avut în filmele western regizate de Sergio Leone: "Pentru un pumn de dolari" (1964), "Pentru câţiva dolari în plus" (1965) şi "Cel bun, cel rău, cel urât" (1966). Filmele sale au fost apreciate de critici şi de public, cele mai mari succese înregistrându-le cu producţiile "Necruţătorul" (1992), "În bătaia puştii" (1993), "Podurile din Madison County" (1995), "O fată de milioane/ Million Dollar Baby" (2004), "Scrisori din Iwo Jima" (2006) şi "Steaguri pline de glorie" (2006).

"Gran Torino", lungmetraj în care Eastwood a fost şi interpret, este cel mai de succes film al acestuia din punct de vedere al încasărilor, cu 260,5 milioane de dolari la nivel mondial. Celebrul regizor american a realizat şi lungmetrajul "Invictus", o peliculă despre Nelson Mandela care a avut premiera pe 11 decembrie 2009, dar şi pelicula "J. Edgar", despre viaţa şi cariera lui J. Edgar Hoover, fondatorul Federal Bureau of Investigation (FBI), interpretat de Leonardo DiCaprio, ce a avut premiera pe 9 noiembrie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici