- Home
- Life-Inedit
- (14.06.2020, 13:04)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CNN: Păsările nu cântă toate în acelaşi limbaj, au dialecte
- Cercetători: Păsările au diverse dialecte în care cântă, în funcţie de specie şi de locurile în care trăiesc
- Ornitologii analizează asemănările dintre limbajul uman şi cântecele păsărilor
- Oamenii de ştiinţă au început să acorde atenţie dialectelor păsărilor din anii 1950
Urmărește
475 afișări
CNN: Păsările nu cântă toate în acelaşi limbaj, au dialecte
Pasările au diverse dialecte în care cântă, în funcţie de specie şi de locurile în care trăiesc, conform unei specialiste din Noua Zeelandă, Laura Molles, citată de CNN.
Laura Molles este o specialistă în ecologie din oraşul neo-zeelandez Christchurch şi este interesată de o ramură puţin cunoscută a ştiinţelor - dialectele păsărilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
În timp ce unele păsări se nasc ştiind cum să cânte, altele trebuie să fie învăţate să cânte de exemplare adulte. Acestea din urmă pot dezvolta dialecte regionale, ceea ce înseamnă că pot cânta diferit în funcţie de zona în care trăiesc. Gândiţi-vă la accente specifice oraşului Boston ori statului american Georgia, doar că pentru păsări.
Exact cum vorbirea unei limbi locale îi ajută pe oameni să se integreze mai bine, dialectul păsărilor le creşte şansele de a-şi găsi o pereche. Iar, la fel cum dialectele umane pot dispărea uneori din cauza globalizării, aşa se întâmplă şi în cazul păsărilor. Similarităţile dintre limbajul uman şi cântecele păsărilor sunt uşor de depistat pentru Laura Molles şi pentru alţi experţi.
"Există asemănări minunate. Cultura, tradiţiile orale, totul este la fel", afirmă ornitologul american Donald Kroodsma, autorul cărţii "Cântecele păsărilor pentru Naturalistul Curios: Ghidul tău pentru Ascultare" ("Birdsong for the Curious Naturalist: Your Guide to Listening").
Cântările păsărilor au inspirat de secole poeţi şi muzicieni, dar abia în anii 1950 oamenii de ştiinţă au început să acorde atenţie dialectelor păsărilor.
Unul dintre pionierii în acest domeniu a fost Peter Marler, specialist în studiul comportamentelor, care a descoperit că păsările din Marea Britanie cântă diferit în funcţie de zonă.
În anii 1960-1970, oamenii de ştiinţă au plasat păsări în camere izolate, pentru a vedea dacă mai pot cânta, potrivit ornitologului Davit Luther. Au descoperit că unele specii de păsări, cele care învăţau să cânte, nu mai puteau cânta. Iar când păsările învaţă să cânte de la exemplarele adulte deprind anumite specificităţi, astfel că se dezvoltă un dialect local. Acest lucru înseamnă că dialectele pot exista doar la speciile de păsări care au o "tradiţie de învăţare orală", explică Donald Kroodsma.
Dialectele pot apărea şi în contextul în care păsările se adaptează mediului, afirmă ornitologul american Elizabeth Derryberry.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe