Coca-Cola renunţă la un ingredient controversat folosit în băuturile sale

The Coca-Cola Company a anunţat că va elimina un ingredient controversat, folosit şi la soluţiile ignifuge, din băuturile energizante pentru sportivi şi cele cu gust de fructe. Decizia vine după o măsură similară luată de PepsiCo, în urma unei petiţii online care a strâns sute de mii de semnături.

Urmărește
5609 afișări
Imaginea articolului Coca-Cola renunţă la un ingredient controversat folosit în băuturile sale

Se schimbă reţeta. Coca-Cola renunţă la un ingredient controversat folosit în băuturile sale

Coca-Cola, cea mai mare companie producătoare de băuturi răcoritoare din lume, a decis să elimine ingredientul controversat BVO (n.r. Brominated Vegetable Oil, ulei vegetal bromat, în limba engleză) din produsele sale, până la sfârşitul anului, informează BBC. Hotărârea vine după o mişcare similară din partea rivalilor de la PepsiCo, în urma unei petiţii online pe site-ul Change.org, care a strâns mai mult de două sute de mii de semnături.

BVO, uleiul vegetal bromat, este un ingredient folosit de companiile producătoare de băuturi răcoritoare ca emulgator şi stabilizator, încă din anii '30, în special la sucurile cu aromă de citrice, pentru a evita separarea acestora în timpul distribuţiei. Dacă apa carbogazoază ar fi amestecată cu aromele, fără a se folosi un astfel de ingredient, acestea s-ar separa şi ar pluti la suprafaţa lichidului, din cauza denistăţii diferite, la fel ca şi în cazul apei şi al uleiului.

Prin adăugarea de BVO, chimiştii modifică densitatea aromelor, astfel că acestea se amestecă în mod uniform cu restul băuturii, dând un gust şi un aspect plăcut. În Uniunea Europeană, unde ingredientul este interzis, producătorii folosesc, de regulă, esteri glicerici din răşini lemnoase sau gumă de roşcove/gumă de caruba. 

În Statele Unite ale Americii, BVO a fost recunoscut ca fiind în general sigur în 1958, desemnare retrasă în 1970, când a început să fie controlat. În prezent, FDA (n.r. U.S: Food and Drug Administration, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA, în limba engleză) impune anumite restricţii la folosirea acestui ingredient, limitând concentraţia maximă la 15 părţi la un milion. Substanţa era folosită pe scară largă în America, în băuturi ca Mountain Dew sau Gatorade (PepsiCo), Powerade, Fanta şi Fresca (The Coca-Cola Company), ori Squirt, Sun Drop sau Sunkist Peach Soda (Dr Pepper Snapple Group).

O campanie începută de Sarah Kavanagh, o adolescentă din Mississippi, Statele Unite, a atras atenţia opiniei publice asupra potenţialelor riscuri de sănătate la care se expun cei care consumă produsele respective. Înainte să bea dintr-o sticlă de Gatorade, Kavanagh, o vegetariană convinsă, a verificat eticheta, aşa cum obişnuieşte să facă de fiecare dată, pentru a se asigura că băutura nu conţine ingrediente de origine animală. Uleiul vegetal bromat, o substanţă despre care nu mai auzise, a făcut-o, însă, curioasă. "Ştiam că nu e de origine animală, după denumire, dar am vrut să văd despre ce e vorba, aşa că am căutat pe Google", a spus ea pentru New York Times. Lunga listă de efecte secundare, de la dureri de cap şi oboseală şi până la afecţiuni neurologice şi niveluri anormale ale hormonilor tiroidieni, a alarmat-o.

Kavanagh a lansat o petiţie online pe site-ul Change.org prin care cerea eliminarea ingredientului controversat, care este folosit şi în substanţele ignifuge, din băuturile energizante pentru sportivi. Petiţia a strâns mai mult de două sute de mii de semnături şi a deteminat compania PepsiCo să schimbe, iniţial, reţeta Gatorade şi, ulterior, să elimine BVO din toate băuturile pe care le produce, inclusiv Mountain Dew. "Substanţa este interzisă în alte locuri din lume, ceea ce înseamnă că producătorii au deja alternative. Nu înţeleg de ce nu au făcut schimbarea şi aici [în Statele Unite]", spune ea.

La începutul acestei săptămâni, The Coca-Cola Company a anunţat că va elimina ingredientul controversat din toate băuturile pe care le produce, până la sfârşitul anului. Josh Gold, purtătorul de cuvânt al gigantului american, spune că mişcarea nu se datorează însă riscurilor de sănătate la care sunt expuşi consumatorii. "Toate produsele noastre, chiar şi cele care conţin BVO, sunt sigure şi aşa au fost dintotdeauna. Băuturile sunt în concordanţă cu regulile din ţările în care sunt vândute", spune el. Totuşi, compania va înlocui uleiul vegetal bromat cu acetatul izobutirat de zaharoză sau cu esteri glicerici din răşini lemnoase, pentru a satsiface sutele de mii de semnatari ai petiţiei electronice.

„Deşi uleiul vegetal brominat (BVO) nu este folosit în nici una dintre băuturile pe care le comercializăm pe pieţele europene, acesta este folosit îin unele băuturi din portofoliul nostru, comercializate în alte pieţe din lume, ca stabilizator de aromă, cu rolul de a preveni separarea anumitor ingrediente. Toate băuturile noastre, inclusiv cele care conţin BVO, sunt şi au fost întotdeauna sigure pentru consum şi respectă toate reglementările din ţările în care sunt comercializate. Siguranţa şi calitatea produselor reprezintă principala noastră prioritate.”, se arată în poziţia oficială a Coca-Cola România.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici