Codul secret al sculpturii de la sediul CIA, marele mister neelucidat al lumii. „Nu credeam că vor trece 30 de ani fără a fi rezolvat”

  • Spioni, agenţi secreţi, criptologi trec zilnic, de două decenii, prin faţa misterioasei lucrări, fără a fi reuşit să-i vină în întregime de hac.
  • Autorul sculpturii a introdus un cod secret pe care se aştepta ca cineva să-l spargă în câteva săptămâni.
  • „Nu credeam că vor trece 30 de ani fără a fi rezolvat”, spune Sanborn.
Urmărește
2501 afișări
Imaginea articolului Codul secret al sculpturii de la sediul CIA, marele mister neelucidat al lumii. „Nu credeam că vor trece 30 de ani fără a fi rezolvat”

Mister neelucidat al sculpturii de la sediul CIA. Autorul a introdus un cod secret „Nu credeam că vor trece 30 de ani fără a fi rezolvat”

În inima sediului CIA, stă o sculptură cu un cod secret pe care experţii criptologi se chinuie de zeci de ani să-l descifreze, scrie CNN.

Totul a început la sfârşitul anilor 1980, când artistul Jim Sanborn a fost însărcinat să creeze o sculptură care să fie expusă la sediul CIA din Langley, Virginia. Ştiind că unii dintre cei mai buni agenţi de informaţii din lume o vor vedea în fiecare zi, Sanborn a creat o operă de artă învăluită în misterul unui puzzle greu de rezolvat.

Jim Sanborn a introdus un cod secret pe care se aştepta ca cineva să-l spargă în câteva săptămâni, însă piesele puzzle-ului nu au fost puse cap la cap, nici până în ziua de astăzi.

Sculptura botezată Kryptos a fost dezvelită pe 3 noiembrie 1990, iar de atunci este o provocare a criptografiei.

Kryptos, codul nedescifrat

Maestrul criptolog, Elonka Dunin refuză să renunţe la această provocare, iar astăzi, ea ar putea fi din ce în ce mai aproape de a descifra codul. Cert este că, până astăzi, Kryptos rămâne unul dintre cele mai faimoase mistere nesoluţionate din lume. „Nu credeam că vor trece 30 de ani fără a fi rezolvat”, spune Sanborn.

Sanborn nu are experienţă în crearea codurilor

Kryptos se află în curtea sediului CIA. E o sculptura în bronz, care are 12 metri înălţime şi 20 de metri lăţime, toată împachetată cu litere. „Am tăiat cu un ferăstrău, aproape 2.000 de litere”, spune Sanborn. La prima vedere, textul ar părea un fleac, însă Kryptos conţine patru mesaje codificate, distincte, care formează împreună o ghicitoare, potrivit lui Sanborn.

Sanborn recunoaşte că nu a avut o experienţă în crearea codurilor înainte de a ridica sculptura şi spune că nu era foarte bun nici la matematică.„Aşa ca a trebuit să apelez la cineva. Să fie sovieticii? Să fie Mossad? Să fie o agenţie de informaţii? Am renunţat la toţi, probabil că nu s-ar fi terminat bine”, a povestit sculptorul.

În final, artistul a căutat un sfat de la Edward Scheidt, un expert în criptografie şi fost preşedinte al Centrului criptografic al CIA.

„Ne-am întâlnit mai mult sau mai puţin în secret, iar el m-a educat pe tema codurilor, sistemelor de codificare contemporane - cel puţin contemporane în ’88 ”, spune Sanborn.

Folosind ceea ce a învăţat de la Scheidt, Sanborn a compus mesaje text codificate şi le-a încorporat în Kryptos. El a folosit diverse tehnici, inclusiv matrici.

„Am vrut să fie descoperite ca nişte straturi de ceapă”, adaugă el.

Trei dintre mesajele codificate au fost descifrate de-a lungul anilor de către membrii NSA, CIA şi de către publicul larg, însă ceapa trebuie decojită mai mult.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici