Comicul italian Mario Monicelli s-a sinucis la vârsta de 95 de ani

Mario Monicelli, unul dintre maeştrii comediei italiene şi critic acerb al guvernului Silvio Berlusconi, s-a sinucis luni seara, la vârsta de 95 de ani, aruncându-se de la fereastra secţiei de urologie a spitalului din Roma unde era internat pentru tratament.

Urmărește
48 afișări
Imaginea articolului Comicul italian Mario Monicelli s-a sinucis la vârsta de 95 de ani

Comicul italian Mario Monicelli s-a sinucis la vârsta de 95 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cineastul italian era internat pentru a se trata de cancer de prostată la spitalul San Giovanni din Roma. Tatăl său, Tomaso, un cunoscut scriitor şi jurnalist italian, s-a sinucis şi el, în 1946, la vârsta de 63 de ani.

"Moartea nu mă sperie, ci doar mă deranjează. De exemplu, mă deranjează faptul că cineva poate să fie aici, mâine, iar eu nu voi mai fi. Ceea ce mă deranjează este faptul că nu voi mai trăi, nu faptul că voi muri", declara Mario Monicelli, în 2007, într-un interviu acordat revistei Vanity Fair.

Mario Monicelii a fost considerat un maestru al comediei italiene, un gen cinematografic pe care l-a popularizat alături alţi regizori din generaţia sa, precum Dino Risi şi Luigi Comencini.

Filmul "Prietenii mei/ Amici miei" (1975), în care actorul francez Philippe Noiret interpretează rolul unui jurnalist florentin care se distrează adeseori cu prietenii săi cuadragenari, a rămas până în zilele noastre un vârf al comediei italiene şi este considerat unul dintre cele mai bune filme regizat de Mario Monicelli.

Fostul primar al Romei şi fostul lider al Partidului Democrat (PD) Walter Veltroni i-a adus un omagiu "acestui bărbat extraordinar": "Era considerat de toată lumea drept marele maestru al cinematografului italian". La rândul său, actorul şi regizorul Michele Placido a salutat memoria "unui om cu foarte multă energie: nimeni nu putea să ţină pasul cu el".

Mario Monicelli s-a născut pe 15 mai 1915 la Voareggio, în Toscana, unde şi-a petrecut întreaga copilărie. La vârsta de 19 ani a regizat două scurtmetraje cu bunul său prieten Alberto Mondadori: "Cuore rivelatore" şi "I ragazzi della via Paal", remarcat la Mostra din Veneţia, festivalul de film înfiinţat cu doi ani mai devreme.

Până la finele anilor '40, a colaborat la 40 de filme, lucrând uneori ca scenarist, alteori ca asistent de regie.

Începând din 1953, Monicelli a început să îş regizeze singur filmele, ridiculizând pe peliculă micile defecte ale societăţii din epoca sa.

Monicelli ştia să combine, într-un stil inimitabil, ironia şi umorul, care au contribuit la succesul filmelor sale până la sfârşitul anilor 1970.

Monicelli a lucrat cu cei mai mari actori ai Italiei: în 1958, i-a reunit pe Vittorio Gassman, Marcello Mastroianni şi Claudia Cardinale în "Făptaşi necunoscuţi/ I Soliti ignoti". Odată cu "Marele Război/ La grande guerra" (1959), cu Vittorio Gassman, reputaţia sa trece de graniţele italiene. Acel film i-a adus Leul de Aur la Veneţia şi o nominalizare la Oscar.

Mario Monicelli, care a lucrat şi în teatru şi în televiziune, a regizat în total 65 de filme.

Cineastul, simpatizant al stângii, era foarte critic la adresa societăţii actuale. A colaborat la un documentar despre summitul G8 de la Genova în 2001, în timpul căruia sute de militanţi antiglobalizare au fost răniţi în timpul confruntărilor cu poliţia.

În iunie 2010, Monicelli a provocat o altă polemică, îndemnându-i pe studenţi "să se răzvrătească" împotriva măsurilor de diminuare a bugetului Ministerului Culturii, prevăzute de guvernul lui Silvio Berlusconi.

"Trebuie să vă folosiţi de forţa voastră pentru a protesta. Faceţi voi, care sunteţi tineri, acest lucru, deoarece eu nu mai am această putere", a declarat Mario Monicelli în faţa studenţilor de la Institutul de stat pentru cinematografie şi televiziune.

"Italia este cunoscută în străinătate doar prin cultura ei şi ei vor să combată astăzi exact acest lucru", a adăugat Monicelli, denunţând, totodată, "cultura îmbogăţirii".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici