În vârstă de 79 de ani, Martins a încetat să mai cânte la pian cu ambele mâini în 1998, potrivit Associated Press.
Situaţia s-a schimbat în urmă cu câteva luni, când un prieten i-a adus o pereche de mănuşi bionice, iar acum muzicianul poate cânta cu nouă degete.
De la începutul anilor 2000, acesta a lucrat mai mult ca dirijor, iar, în martie anul trecut, a decis să se retragă, după o serie de 24 de intervenţii chirurgicale suferite pentru a stopa durerile provocate de maladia cu care fusese diagnosticat. Problemele medicale au început în 1965, când i-a fost afectat un nerv în timpul unui meci de fotbal, şi au continuat cu faptul că a fost lovit în cap cu o ţeavă, de un infractor, în timpul unui turneu în Bulgaria.
Cu câteva zile înainte de Crăciun, pianistul, considerat unul dintre cei mai mari interpreţi specializaţi în creaţia lui Johann Sebastian Bach, şi-a chemat prietenii într-un bar din Sao Paulo, unde le-a arătat cadoul pe care l-a primit. Pianistul ajunsese să poată interpreta, foarte lent, doar cu degetele mari şi câteodată cu indexul.
Mănuşile, acoperite cu neopren, cu o structură din fibră de carbon, îi ridică degetele lui Martins imediat ce acesta apasă clapele pianului. Mănuşile au fost concepute special pentru pianist de Ubiratã Bizarro Costa şi au costat 125 de dolari.
Muzicianul nu ştie dacă îşi va recupera viteza cu care cânta odinioară şi nici care vor fi rezultatele, pentru că a reînceput să interpreteze ca şi cum ar fi un debutant. În ultimii 50 de ani, acesta a primit mai multe gadget-uri pentru a-şi rezolva problemele cu mâinile, dar niciunul nu a funcţionat pe termen lung.
Mănuşile funcţionează, iar muzicianul spune că le şi poate acorda şi regla pentru a cânta la viteze variabile.
Noul scop al lui Martins este de a susţine un concert la Carnegie Hall din New York, în octombrie, pentru a marca împlinirea a 60 de ani de la primul său recital în această instituţie prestigioasă.