„Culegătorii de folclor” face parte din prima trilogie de documentare 3D artistice etnografice din România şi va mai include titlurile „Moş Pupăză” şi „Nuntă în Maramureş”. Cele trei producţii au scopul de a promova Maramureşul şi tradiţiile sale, iar dacă acestea vor avea succes, vor urma alte documentare 3D de prezentare a unor regiuni importante ale ţării, potrivit distribuitorilor.
„Pregătirile pentru filmări au fost destul de vaste, fiind folosite echipamente tehnice unice în România, specializate pe acest tip de filmare. Toate acestea pentru ca spectatorii să descopere şi filme culturale româneşti 3D şi să se îndrăgostească de Maramureş, un ţinut magic, care de ani de zile mă surprinde prin frumuseţea sa”, a declarat regizorul Gabriel Boholt.
Trilogia românească este dedicată Maramureşului – fascinantul ţinut din nordul ţării. Până la sfârşitul anului vor fi lansate şi celelalte două filme ce fac parte din acest proiect.
Filmul „Culegătorii de folclor” a fost realizat pe Valea Izei, Sighetul Marmaţiei, şi prezintă viaţa unui cuplu tânăr de muzicieni din Maramureş. Filmul va avea peste 20 de minute şi este creaţia unei echipe de profesionişti ai RomâniaFilm, coordonată de Gabriel Boholt, regizorul peliculei, şi Marius Iuraşcu, directorul general RomâniaFilm.
Filmul a fost realizat în coproducţie, producătorul principal fiind Asociaţia pentru Integrare Culturală Europeană, care susţine proiectele de cultură româneşti, precum acesta, iar coproducător este RomâniaFilm, care va şi distribui documentarul.
„RomâniaFilm trebuie să se implice în permanenţă în astfel de proiecte. Voi continua să susţin şi să promovez filmele româneşti de calitate, care aduc un plus de valoare. Trilogia lui Gabriel Boholt este un exemplu şi consider că trebuie să avem curajul să spunem «da» oricând avem în faţă o astfel de propunere”, a declarat Marius Iuraşcu.
Gabi Boholt a fost unul dintre primii fotoreporteri români care a realizat materiale de presă în zone de conflict armat, precum Transnistria – Tiraspol, Dubăsari, Muntenegru-Potgorica, Kosovo şi Kurdistan – Turcia. Pasiunea sa a rămas fotografia şi a continuat să participe la numeroase expoziţii colective de artă fotografică în România, Austria, Bulgaria, Belgia, Ungaria, Germania şi Spania.
Asociaţia pentru Integrare Culturală Europeană susţine încă din 2010 unele dintre cele mai frumoase proiecte culturale româneşti. Preşedintele acestei organizaţii non guvernamentale este profesorul universitar doctor Carmen Stoianov, fost decan al Facultăţii de Muzică al Universităţii „Spiru Haret”. Unul dintre cele mai mari proiecte ale acestei asociaţii a fost Golden Carpathian Ploieşti European Film & Fair, primul târg românesc dedicat industriei cinematografice organizat în România.
Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor „România Film” (RADEF) este o regie autonomă în subordinea Ministerului Culturii, nesubvenţionată de la bugetul de stat. Marius Iuraşcu conduce RADEF din 18 iunie 2009.
RADEF este activ implicată în industria cinematografică românească, fiind reprezentantul tradiţional al României în acest domeniu încă din anii ’50. În ultimii 20 de ani, şi-a adaptat activitatea la noile condiţii create de piaţă, prin distribuţia şi exploatarea filmelor. RomâniaFilm are o reţea de 29 de săli în 20 de oraşe din România. În perioada 2010 – 2011, RADEF a modernizat trei săli de cinema („Florin Piersic” – Cluj, Premiera – Ploieşti; Europa – Bucureşti), a digitalizat trei cinematografe („Florin Piersic” – Cluj; Premiera – Ploieşti, Patria – Craiova) şi a deschis lanţul de minisăli „Caffe Cinema 3 D” (Patria – Bucureşti, Premiera – Ploieşti, Orizont – Călăraşi, Flacăra – Drobeta Turnu Severin). Din lanţul de minisăli „Caffe Cinema 3 D”, în 2012 vor mai face parte Alba Iulia, Bistriţa, Deva, Hunedoara, Timişoara, Arad, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Brăila şi Constanţa.