Competiţie între roboţi, la Cluj: Pufoshenia, Bazinga, Mosfet şi Matilda se bat la sumo

Un număr de 21 de echipe s-au întrecut, sâmbătă, într-un concurs de sumo pentru roboţi, creaţi de studenţii Universităţii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), premiile pentru primii trei roboţi câştigători fiind în valoare de 1.000 de euro.

Urmărește
624 afișări
Imaginea articolului Competiţie între roboţi, la Cluj: Pufoshenia, Bazinga, Mosfet şi Matilda se bat la sumo

Competiţie între roboţi, la Cluj: Pufoshenia, Bazinga, Mosfet şi Matilda se bat la sumo (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Studenţii Universităţii Tehnice Cluj-Napoca au înscris, sâmbătă, în competiţia "BattleLab Robotica" 21 de roboţi autonomi, construiţi de ei, pentru a se duela într-o competiţie de tip sumo.

Concursul, desfăşurat într-un amfiteatru al UTCN, a respectat regulile internaţionale de sumo robotic: roboţii nu trebuie să cântărească mai mult de trei kilograme şi trebuie să se încadreze strict în dimensiunile de 20 pe 20 de centimetri, fără limită de înălţime.

Astfel, doi roboţi, care se deplasează pe roţi sau şenile, sunt puşi pe o masă, într-un cerc, sunt porniţi, după care, pe baza senzorilor cu care sunt dotaţi, fiecare trebuie să îşi găsească adversarul şi să îl împingă în afara cercului.

Studenţii au lucrat la realizarea acestor roboţi câteva luni, investind în fiecare robot între 600 şi 2.000 de euro.

Prima luptă s-a dat între roboţii R2Ditzu şi Mosfet, iar la start aceştia au trecut unul pe lângă altul, părăsind ringul, în râsetele asistenţei. Membrii echipelor au făcut câteva mici reglaje, lupta s-a reluat în a doua rundă, iar câştigător a fost declarat R2Ditzu, pentru că a ieşit al doilea din ring.

Cea de-a doua luptă a fost câştigată de robotul Maximus care în runda a doua şi-a împins adversarul, robotul Machiavelli, în afara cercului.

"Acest concurs este o ocazie pentru studenţi de a învăţa şi lucruri practice pe lângă teoria predată în fiecare zi. Este şi o ocazie să se bucure de creaţiile lor, dar şi o bătălie de orgolii în care cel mai bun câştigă. Tot ce au învăţat ei se reflectă într-un astfel de robot", a spus Septimiu Crişan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul UTCN, organizator al competiţiei.

Printre roboţii înscrişi în concurs s-au numărat Bazinga, care este campion naţional şi a ocupat locul al patrulea la Campionatele Europene de sumo robotic de la Viena, Pufoshenia, creat de singura echipă de fete din competiţie, Matilda, un robot pictat cu flori, sau robotul care poartă numele Ion.

Concursul de sumo robotic a fost câştigat de robotul Bazinga, realizat de Bogdan Genis şi Bogdan Hopulele, doi studenţi din cadrul Facultăţii de Automatică de la UTCN.

"Competiţia din acest an a fost spectaculoasă, iar roboţii au fost foarte buni. Am evoluat bine. Am lucrat la robotul nostru patru luni, proiectarea şi execuţia, şi am investit aproximativ 2.000 de euro. Cred că a contat şi experienţa noastră pentru a câştiga. La etapa naţională ne dorim să apărăm titlul de anul trecut", a declarat Genis.

Robotul Bazinga va participa, împreună cu roboţii de pe locurile II - Mosfet şi III - Max 32, la un concurs asemănător, Robo Challenge, care se va desfăşura la Bucureşti.

Premiile pentru primii trei câştigători au constat în tablete, aparate foto şi iPod-uri în valoare de peste 1.000 de euro.

Competiţia "BattleLab Robotica" a durat aproape şase ore şi fost organizată de Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul UTCN în parteneriat cu organizaţia studenţească BEST Cluj-Napoca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici