Compozitorul italian Ennio Morricone a devenit cel mai în vârstă laureat al premiilor Oscar - FOTO, VIDEO

Compozitorul italian Ennio Morricone, care a creat coloanele sonore a peste 500 de filme celebre, a devenit, la cei 87 de ani, cel mai în vârstă câştigător al premiilor Oscar, obţinând distincţia pentru cea mai bună coloană sonoră cu filmul "The Hateful Eight", potrivit The Hollywood Reporter.

Urmărește
1968 afișări
Imaginea articolului Compozitorul italian Ennio Morricone a devenit cel mai în vârstă laureat al premiilor Oscar - FOTO, VIDEO

Compozitorul italian Ennio Morricone a devenit cel mai în vârstă laureat al premiilor Oscar (Imagini: Arhiva Mediafax Foto/Hepta)

Ennio Morricone a creat coloana sonoră a peste 500 de filme şi alte creaţii pentru televiziune, a compus peste 100 de melodii devenite clasice şi a primit un Oscar de onoare şi alte cinci nominalizări la premiile Academiei de Film. Premiul pentru coloana sonoră a filmului "The Hateful Eight/ Cei opt odioşi", în regia lui Quentin Tarantino, a fost primul său mare trofeu obţinut în această competiţie.

"Minunat, Maestro, în sfârşit!", a scris pe Twitter prim-ministrul Italiei, Matteo Renzi, după trimfătoarea victorie a lui Morricone de la cea de-a 88-a ediţie a premiilor Academiei Americane de Film.

Morricone era cunoscut şi pentru muzica trilogiei lui Sergio Leone "Dollars", iar de-a lungul carierei sale a lucrat cu regizori de top. Prima sa nominalizare la prestigioasele premii Oscar a fost pentru "Days of Heaven" în 1979 (regizat de Terrence Malick), urmat de "The Mission" în 1986 (regia lui Roland Joffe), "The Untouchables" în 1987 (regia lui Brian de Palma), "Bugsy" in 1991 (în regia lui Berry Levinson) şi "Malena" în 2000 (regia lui Giuseppe Tornatore).

La 87 de ani, victoria lui Morricone îl face cel mai în vârstă câştigător al premiilor Oscar. Academia Americană de Film păstrează numai datele referitoare la vârstele câştigătorilor categoriilor actorie sau regie, iar niciun nume din aceste secţiuni nu a depăşit vârsta de 82 de ani, Christopher Plummer câştigând la această vârstă înaintată rolul pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru filmul "Beginners".

Academia a remis, ulterior, un comunicat în care se precizează faptul că nu are la cunoştinţă un câştigător al premiilor Oscar mai în vârstă decât Morricone. Charlie Chaplin avea 83 de ani când a primit Oscarul din 1973 pentru cea mai bună coloana sonoră pentru "Limelight / Luminile rampei".

Sosirea lui Morricone, duminică seara, pe scena Dolby Theatre din Hollywood, a fost îndelung ovaţionată de elita filmului hollywoodian. Morricone a mulţumit Academiei de Film, dar şi celorlalţi concurenţi pentru premiul care i-a fost acordat spunând: "Mulţumirile mele se îndreaptă şi către ceilalţi concurenţi şi în special stimatului John Williams".

Compozitorul american John Towner Williams a fost nominalizat pentru coloana sonoră a filmului "Star Wars: The Force Awakens", laolaltă cu Carter Burwell pentru "Carol", Thomas Newman pentru "Bridge of Spies" şi Johann Johannsson pentru coloana sonoră a filmului "Sicario".

Morricone i-a mulţumit, apoi, regizorului Quentin Tarantino: „Nu există o coloană sonoră bună fără un film mare care s-o inspire. De aceea îi mulţumesc lui Quentin Tarantino pentru că m-a ales, dar şi producătorului Harvey Weinstein şi întregii echipe.”

În timp ce Tarantino, un mare fan al lui Morricone, a mai folosit în trecut muzica sa în filme, inclusiv în „Kill Bill Vol.1” şi „Inglorious Basterds”, este pentru prima oară când compozitorul italian a creat o coloană sonoră în întregime pentru regizorul american. Morricone şi-a încheiat discursul de duminică seară adresându-se soţiei sale: „Dedic această muzică şi acest premiu soţiei mele, Maria.”

Oficialităţile guvernului italian precum Ministrul Culturii Dario Franceschini s-au grăbit să-l felicite pe compozitorul octogenar: "Oscarul primit de Maestrul Morricone: triumful unui titan al tuturor timpurilor", a scris acesta pe Twitter. Şi designerii de la Dolce & Gabbana l-au felicitat pe compozitor precizând că acesta purta în seara marii ceremonii un smoching creat de casa lor de modă.

Şi vedetele de la Hollywood l-au felicitat intens pe Ennio Morricone, Mia Farrow, de pildă, a scris că: „Ennio Morricone ne-a dăruit atât de multe compoziţii magnifice.”

Actorul James Wood a postat pe Twitter: „Geniul legendar #EnnioMorricone a scris muzica filmului „Once Upon a Time in America”. Muzica sa nu era pământeană, atât de minunată a fost...#BravoEnnio.”

Şi actorul Josh Gad a scris un mesaj de felicitare: „Este incredibil de tare că #EnnioMorricone încă crează coloane sonore demne de Oscar. Mi se face pielea de găină”.

Ennio Morricone, născut pe 10 noiembrie 1928, este unul dintre cei mai influenţi compozitori de muzică de film din generaţia sa. În trecut, Ennio Morricone a câştigat două premii Grammy, două Globuri de Aur, cinci Anthony Asquith Awards for Film Music - oferite de organizatorii galelor BAFTA şi a fost nominalizat de cinci ori la premiile Oscar la categoria "cea mai bună coloană sonoră originală". Compozitorul italian a primit Oscarul onorific în 2007, din partea Academiei de film americane, pentru "contribuţia sa magnifică şi multilaterală adusă artei de a compune muzică de film".

Cea de-a 88-a gală pentru decernarea premiilor Oscar a avut loc în noaptea de 28 februarie la renumitul Dolby Theatre din Hollywood. "Spotlight", de Tom McCarthy, a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film, la cea de-a 88-a gală de decernare a acestor distincţii, în care "The Revenant" a obţinut trei trofee, inclusiv pentru "cel mai bun regizor" (Alejandro Iñárritu) şi "cel mai bun actor în rol principal" (Leonardo DiCaprio).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici