CONCERTUL The Cranberries de la Bucureşti: Muzică bună, sunet prost şi un show lipsit de energie

Trupa The Cranberries a revenit la Bucureşti joi, pentru un concert de o oră şi jumătate care a avut loc la Pavilionul Central al Romexpo şi la care au participat aproximativ 6.000 de fani, show-ului lipsindu-i însă acustica bună, dar şi energia de pe scenă pe care de obicei o emană artiştii.

Urmărește
1877 afișări
Imaginea articolului CONCERTUL The Cranberries de la Bucureşti: Muzică bună, sunet prost şi un show lipsit de energie

CONCERTUL The Cranberries de la Bucureşti: Muzică bună, sunet prost şi un show lipsit de energie

Spectacolul a început la ora 21.00 fix, cu solista Dolores O'Riordan, îmbrăcată într-o bluză argintie cu paiete, care a strigat un "Hello Romania". Concertul a început, spre deliciul fanilor, cu hitul "Just My Imagination".

"Este minunat aici, este foarte frumos. Mă bucur că lucrurile se schimbă în bine pentru ţara voastră", a spus solista, ca să înceapă un alt hit - "When You're Gone".

Aproape un sfert de oră mai târziu, solista cânta "Linger", cu un buchet de trandafiri roşii în mână. Cântecul "Free to Decide" l-a interpretat la o chitară acustică, iar în sală devenea din ce în ce mai evident că acustica lasă de dorit, iar vocea lui Dolores O'Riordan, cu celebrele-i inflexiuni, se lupta să compenseze neajunsul. În funcţie de locul în care stăteau în sală, spectatorii puteau sau nu auzi coerent versurile hiturilor cunoscute, care alternau cu melodii de pe cel mai nou album al trupei, "Roses".

După "Sunday", o piesă despre care solista a spus că nu a mai fost cântată de trupă în ultimii 12 ani (care a fost compusă înainte de despărţirea formaţiei, n.r.), O' Riordan s-a retras în culise.

Până când solista a apărut, de data aceasta într-o costumaţie cu paiete aurii, accesorizată cu o bandană din acelaşi material, spectatorii au fost lăsaţi în grija instrumentiştilor. Unul dintre muzicieni a avut de suferit după apariţia divei pe scenă, căci a greşit melodia. "Copile, hei, copile!", i-a strigat solista clăparului, în timp ce acordurile de orgă ale melodiei greşite se făceau auzite. "După concert să vii în biroul meu să te biciuiesc", i-a spus cântăreaţa.

Totuşi, după pauza respectivă, sunetul a fost redresat în parte, iar energia spectatorilor înşiraţi la parterul şi etajul Pavilionului Central Romexpo a revenit, odată cu piesele "Salvation" şi "Zombie".

După aproximativ o oră şi 20 de minute de concert, a venit timpul ca trupa să se retragă, iar la bis a apărut o Dolores îmbrăcată într-o rochie roşie de seară, de sub care se putea vedea un sutien negru, accesorizată cu un colier bogat. Deasupra mănuşilor roşii ale acesteia se puteau vedea tatuajele de solistă de trupă rock. Momentul de "Oscar gala meets rock 'n' roll" nu a durat mult, căci spectacolul s-a încheiat după o oră şi jumătate, cu hitul "Dreams".

Trupa irlandeză The Cranberries a dominat anii 1990, alături de legende ca Pearl Jam, Smashing Pumpkins, Nirvana.

Grupul a luat naştere în 1989, sub numele iniţial de The Cranberry Saw Us. Pe lângă rockul alternativ, trupa abordează şi stilurile indie pop şi punk, cu influenţe de folk irlandez. Şi-a câştigat faima cu albumul "Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?" (1993), care s-a vândut în cinci milioane de copii în întreaga lume. Lansarea albumului de debut a fost urmată de un turneu american.

Concertele live impun difuzarea piesei "Linger" în heavy-rotation pe canalul MTV. Până la sfârşitul anului, melodia devine un hit, urmează single-ul "Dreams", care consolidează ascensiunea albumului de debut al trupei Cranberries. Trupa intră brusc în atenţia caselor de discuri, negocierile se încheie prin semnarea unui contract cu Island Records.

Un an mai târziu (1994), Dolores O'Riordan se căsătoreşte cu tour-managerul trupei, Don Burton. Apare al doilea album al trupei, "No Need to Argue", produs de Stephen Street, care debutează pe locul al şaselea în topurile americane. "No Need to Argue" depăşeşte succesul albumul de debut şi câştigă trei discuri de platină, cu hituri îndelung difuzate precum "Zombie" şi "Ode to My Family". În 1995 urmează alte două single-uri, "I Can't Be With You" şi "Ridiculous Thoughts", iar albumul câştigă cinci discuri de platină în Canada, unul în Elveţia şi şapte în SUA. The Cranberries sunt pe culmile succesului.

Concomitent, apar însă primele zvonuri că Dolores O'Riordan intenţionează să părăsească formaţia pentru a urma o carieră solo. Trupa neagă vehement şi Cranberries intră în studio pentru un al treilea album, realizat în colaborare cu producătorul Bruce Fairbairn, vechi colaborator al celor de la Aerosmith. "To the Faithful Departed" este lansat în 1996, înregistrând un loc secund în UK Album Chart şi locul al patrulea în topul Billboard 200. Primul single, "Salvation", suscită acelaşi interes ca hiturile anterioare al trupei - ajunge numărul 1 în topul Modern Rock Tracks chart din Billboard Magazine. Grupul anulează însă un turneu programat în Australia şi Europa, determinând reapariţia zvonurilor legate de plecarea solistei Dolores O'Riordan.

Trei ani mai târziu, în 1999, The Cranberries îşi lansează cel de-al patrulea album de studio, "Bury the Hatchet", cuprinzând hituri precum "Promises", "Animal Instinct", "Just My Imagination" şi "You & Me". Încep un turneu modial care durează până în vara anului 2000, de departe cel mai mare şi mai răsunător turneu din cariera trupei. Anul 2000 este anul în care apare un album "greatest hits" - "Stars - The Best of 1992 - 2002". Doi ani mai târziu, The Cranberries susţine din nou un scurt turneu european, iar în 2003 cântă în deschiderea mai multor concerte ale trupei The Rolling Stones.

În septembrie 2003, membrii trupei anunţă că vor lua o pauză pentru a se concentra pe proiecte solo. De-atunci, solista Dolores O'Riordan a colaborat la numeroase proiecte muzicale şi a scos două albume, Noel Hogan a început un nou proiect intitulat Mono Band, urmat de formarea trupei Arkitekt alături de Richard Walters, iar Fergal Lawler a colaborat cu The Low Network, Walter Mitty şi The Realists, The Last Days Of Death Country, atât ca muzician, cât şi ca producător.

Dolores O'Riordan (voce), Noel Hogan (chitară), Mike Hogan (bas) şi Fergal Lawler (tobe) au cântat împreună din nou, pentru prima oară, la începutul anului 2009, lucru care i-a făcut să înţeleagă cât de mult şi-au lipsit unii altora. Au revenit în formula de grup pentru un turneu în Europa şi Statele Unite ale Americii. 2010 a marcat şi lansarea unui nou album, după ce în 2009 grupul The Cranberries a sărbătorit 20 de ani de activitate muzicală.

The Cranberries au în palmares peste 14 milioane de discuri vândute doar în SUA, 4 albume în Billboard 200 ("Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?", "No Need To Argue", "To the Faithful Departed and Bury the Hatchet") şi opt single-uri în topul Modern Rock Tracks chart din Billboard Magazine, barometrul industriei muzicale internaţionale.

(Material realizat de Oana Ghiţă, oana.ghita@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici