Conflict fără precedent între Canada şi Norvegia pentru un motiv de neconceput pentru români: „Este o insultă” / „Ne-au furat”

În ultimii 30 de ani, oraşul canadian „Moose Jaw” (Gura Elanului) s-a mândrit cu titlul de „oraşul cu cea mai mare statuie a unui elan din lume”. Având o dimensiune de 10 metri, „Mac the Moose” a înfruntat ierni aspre, vandalism şi chiar pierderea fălcii sale. Recunoaşterea statuii a fost oficiată în 2013, atunci când a fost numită cea mai populară celebritate a oraşului, relatează The Guardian.

Urmărește
5922 afișări
Imaginea articolului Conflict fără precedent între Canada şi Norvegia pentru un motiv de neconceput pentru români: „Este o insultă” / „Ne-au furat”

Conflict fără precedent între Canada şi Norvegia pentru un motiv de neconceput pentru români: „Este o insultă” / „Ne-au furat”

În 2015, Norvegia a răspuns cu propria sa sculptură numită „Storelgen” sau „Marele Elan”, o statuie lucioasă, construită special pentru a depăşi înălţimea lui Mac şi pentru a-i „fura” locul de pe lista recordurilor mondiale. Cu toate acestea, canadienii ripostează. Doi actori de comedie au numit statuia norvegiană „o insultă sfruntată” şi au implorat locuitorii oraşului Moose Jaw să-şi recâştige renumele.  

„Suntem un oraş faimos pentru numele nostru glorios”, spune Justin Reves într-un videoclip publicat pe o reţea de socializare. „Toţi cei care vizitează locul acesta, ştiu că statuia noastră este cea mai înaltă din lume”, continuă el. Reves şi colegul său, Greg Moore, au implorat rezindenţii oraşului să acţioneze rapid şi să adauge încă 31 de centimetre la statuia lui Mac, pentru „a le arată celor din Oslo cine e mai tare”.

Primarul oraşului, Fraser Tolmie, a răspuns chemării la luptă. „Poate nu ştiţi, dar pentru mine este o insultă personală”, a spus acesta într-un videoclip postat pe Facebook, în care a dezvăluit că statuia elanului a fost numită după unchiul soţiei sale. „Mac the Moose a fost cea înaltă statuie din lume, iar cei din Norvegia ne-au furat această mândrie. Nu voi accepta acest lucru”, spune primarul.

Elanul norvegian, situat la mijlocul drumului între Oslo şi Trondheim, măsoară cu 30 de centimetri în înalţime mai mult decât cel canadian. Stor-Elvdal, comunitatea norvegiană unde se află statuia, nu a arătat prea mult interes de a ceda în luptă. „Nu renunţăm. Vom face tot posibilul pentru a ne asigura că statuia noastră rămâne cea mai înaltă din lume”, spune Linda Otnes Henriksen, viceprimarul oraşului, într-un videoclip postat pe Facebook.

Personalul municipalităţii declară că elanul – cu permisiunea artistului – va putea fi dublat în mărime dacă este necesar, pentru a ajunge la 20 de metri.

„Norvegienii au construit intenţionat un elan mai mare decât al nostru, dar ne vom păstra demnitatea şi vom câştiga”, declară primarul canadian pentru National Post.

Reves şi Moore au creat o pagină pentru a strânge donaţii şi a angaja un inginer care să-i modifice mărimea lui Mac. Aceştia speră să strângă 50.000 de dolari. Până acum, au primit diverse propuneri precum „accesorizarea lui Mac cu o cască” sau alungirea coarnelor.

Aceasta nu este prima dată când Mac a necesitat intervenţii: în 2007, statuia a fost reparată la preţul de 30.000 de dolari, după ce acte de vandalism şi neglijenţa au dus la deschiderea gurii sale.

Canadienii au mai fost implicaţi în „dispute” pentru obiecte de artă de mari dimensiuni.

Timp de 20 de ani, oraşul Duncan, din British Columbia, s-a aflat într-o continuă luptă cu oraşul american Eveleth, din Minnesota. Scopul disputei era cea mai lungă crosă de hochei din lume.

Locuitorii oraşului Eveleth susţin că cea mai lungă crosă din lume este a lor, aceasta fiind înălţată în 1995. Dar, în anul 2008, Cartea Recordurilor Guinness a ţinut partea canadienilor.

Oraşul din Minnesota continuă lupta, susţinând că versiunea celor din Canada este doar „o simplă sculptură”, pe când crosa lor este una adevărată. Aceştia o numesc „cea mai mare crosă de hochei de sine stătătoare din lume”.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici