- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (30.10.2024, 07:42)
- Iris Dutescu
Consumul de alcool, răspândit şi în lumea animalelor - studiu
Un nou studiu arată că alcoolul este prezent în mod natural în aproape toate ecosistemele de pe Pământ, ceea ce face probabil ca majoritatea animalelor care se hrănesc cu fructe zaharoase şi nectar să absoarbă în mod regulat substanţa intoxicantă, potrivit The Guardian.
Urmărește
423 afișări
Consumul de alcool, răspândit şi în lumea animalelor - studiu
„Ne îndepărtăm de această viziune antropocentrică conform căreia alcoolul este folosit doar de oameni şi că, de fapt, etanolul este destul de răspândit în natură”, a declarat Anna Bowland, cercetător în cadrul echipei de la Universitatea din Exeter.
După ce au studiat documente privind animalele şi alcoolul, oamenii de ştiinţă au găsit o „colecţie diversă” de specii care au integrat etanolul în alimentaţia lor, care este extras în mod normal din fructe fermentate, sevă şi nectar.
Etanolul a devenit disponibil pe Pământ în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani, când plantele cu flori au început să producă fructe zaharoase şi nectar pe care drojdia le putea fermenta. Conţinutul de alcool este de obicei scăzut, în jur de 1% până la 2% alcool în volum (ABV), dar în fructele de palmier mai coapte, concentraţia poate ajunge la 10% ABV.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Explozie la Muzeul Drents, Olanda: Coiful de la Coţofeneşti şi alte trei brăţări dacice au fost furate / Reacţiile politicienilor / Dosar penal deschis din oficiu
-
Elon Musk, apariţie surpriză la un miting al AfD: „Să depăşim vinovăţia trecutului”
-
Raluca Turcan, fostul ministru al Culturii: Nu ministerul decide conţinutul colecţiilor
În cadrul unui studiu, cimpanzeii sălbatici din sud-estul Guineei au fost filmaţi în timp ce beau seva alcoolică a palmierilor de rafie. Maimuţele păianjen de pe insula Barro Colorado, Panama, preferă fructele galbene de mombin, încărcate cu etanol, care conţin între 1 % şi 2,5 % alcool. „Există tot mai multe dovezi că oamenii nu sunt singurii care beau”, au scris autorii studiului în Trends in Ecology and Evolution.
Multe animale par să aibă o toleranţă impresionantă la alcool. În ciuda „consumului generos de etanol” al rociului cu coadă de pix, cercetătorii nu au găsit nicio dovadă că acesta s-ar fi intoxicat cu alcool, dar recunosc că „nu este clar cum s-ar comporta un rociu cu coadă de pix în stare de ebrietate”.
Animalele care consumă în mod regulat alimente fermentate au tendinţa de a metaboliza rapid alcoolul, fiind scutite astfel de efectele sale cele mai grave. Totuşi, unele creaturi întâlnesc etanolul mai rar şi pot suferi consecinţele.
Testele efectuate pe mătăsarii de cedru, care au murit după ce s-au izbit de garduri şi de alte structuri, au arătat că aceştia zburau sub influenţa alcoolului după ce s-au înfruptat din fructele prea coapte ale arborelui de piper brazilian. „Starea de ebrietate nu este benefică într-un mediu în care lupţi pentru supravieţuire”, a declarat Bowland.
Efectele alcoolului, mai uimitoare la insecte
Probabil cele mai uimitoare efecte ale alcoolului sunt observate la insecte. Masculii muştelor de fructe apelează la alcool atunci când sunt respinşi ca parteneri, în timp ce femelele unei specii strâns înrudite devin mai puţin pretenţioase în ceea ce priveşte partenerii lor şi fac sex cu mai mulţi masculi după ce au băut alcool. Muştele de fructe îşi depun ouăle în alimente bogate în etanol, protejându-le de paraziţi.
La începutul acestei luni, cercetătorii conduşi de Eran Levin de la Universitatea Tel Aviv au descoperit că viespile orientale ar putea fi singurele animale capabile să consume o cantitate nelimitată de alcool fără a suferi efecte negative.
„Ele pot ingera până la 80% dintr-o soluţie de etanol fără niciun efect negativ asupra mortalităţii sau comportamentului lor”, a declarat Sophia Bouchebti, unul dintre autorii studiului.
„Unul dintre următorii noştri paşi este să testăm dacă animalele din sălbăticie preferă alimentele care conţin etanol sau le consumă doar atunci când nivelurile de etanol sunt prea scăzute pentru a fi detectate sau când fructele nefermentate sunt greu de găsit”, a declarat Matthew Carrigan de la College of Central Florida, care a lucrat la studiu împreună cu Bowland.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este omul care conduce cel mai important lanţ de restaurante din România şi coordonează o echipă de 1.500 de oameni
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De ce erau atât de valoroase obiectele dacice furate de la muzeul din Olanda. Ce spune directorul Muzeului Național de Istorie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe