Consumul de ciocolată caldă datează de peste 3.000 de ani

Consumul de băuturi pe bază de boabe de cacao în cadrul comunităţilor primitive din America centrală datează de peste 3.000 de ani şi nu de 2.500 de ani cum s-a crezut până de curând, potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, informează AFP.

Urmărește
4 afișări
Imaginea articolului Consumul de ciocolată caldă datează de peste 3.000 de ani

Consumul de ciocolată caldă datează de peste 3.000 de ani

Cele mai vechi băuturi pe bază de boabe de cacao erau, probabil, alcoolizate şi erau obţinute din fermentarea fructelor de cacao mai degrabă decât din boabe care se găsesc în interiorul acestora.

Dar, probabil, producând această bere primitivă, numită "chicha", vechii amerindieni au descoperit, din întâmplare, secretul fabricării băuturilor pe bază de boabe fermentate, spun autorii studiului, cercetătorii de la Universitatea Cornell din New York.

"Fermentând fructele de cacao, aceştia au descoperit, din întâmplare, că se putea obţine o băutură delicioasă pe bază de boabe de cacao, adică ciocolata caldă", a explicat profesorul John Henderson, autorul studiului.

"Este foarte posibil ca această băutură primitivă pe care amerindienii o consumau cu o mie de ani înaintea erei noastre să constituie originea industriei moderne a ciocolatei", a mai spus acesta.

Cultura arbuştilor de cacao s-a dezvoltat mai ales în secolul al 18-lea. Numele latin al arbustului, Thobroma cacao, înseamnă "cacao, hrana zeilor". Mayaşii şi aztecii au fost primele populaţii care au cultivat arbuşti de cacao la scară mare, boabele de cacao servind şi ca monedă de schimb.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici