Consumul moderat de vin este benefic pentru organism

Consumul moderat de vin, mai ales cel roşu, este benefic în bolile cardiace, chiar şi în infarctul acut sau diabet, limita maximă admisă fiind de două pahare pe zi, unul la prânz şi altul seara, a fost concluzia unei întâlniri cu tema ''Vinul şi Sănătatea" organizate sub patronajul Academiei Române.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Consumul moderat de vin este benefic pentru organism

Medicii apreciază consumul moderat de vin ca benefic pentru organism

"Vinul cu inima se împacă neobişnuit de bine", a declarat, miercuri, Educard Apeterei, şeful Clinicii de cardiologie CC Iliescu - Fundeni din Bucureşti.

Potrivit acestuia, lumea medicală şi cea ştiinţifică trebuie să se implice în a explica acest fenomen. "Vreau să spun, de la început, că vinul face foarte mult rău, dar face şi foarte mult bine. Această graniţă nu este cunoscută. Iar noi, din cercetările făcute, am costatat că persoanele care beau moderat alcool, adică vin negru sau alb, adică între 200-250 de mililitri pe zi, maximum, au protejate vasele de arteroscleroză. Foarte important, dar reţineţi că de la 250 la 500 este foarte uşor de ajuns, deci riscul excesului este mare'', a mai spus profesorul Apeterei.

Cei care beau peste măsură pot face ciroză hepatică, tulburări de ritm cardiac, miocardiopatie sau hipertensiune, chiar şi obezitate. "Potrivit unui studiu, au fost medici care au dat vin unor pacienţii după infarct acut, întrucât acesta are efect cardiovascular, are efect de stimulare asupra sistemului nervos central. Toate până la un punct. Dar, peste o anumită cantitate, apare starea de beţie'', a mai spus medicul.

Orice bolnav poate bea zilnic 150 de mililitri de vin, în afară de cei care au contraindicaţii. Este vorba despre cei care s-au îmbolnăvit din cauza consumului excesiv de alcool, cum ar fi cazul celor cu boală de ficat, provocată de vin, sau HTA, a adăugat Apetrei.

La rândul lui, profesorul Constantin Ionescu Târgovişe a spus că ar fi indicat ca o persoană săntoasă să bea cel mult 350 sau 400 de mililitri de vin roşu zilnic, dar la două mese diferite. "Subliniez că alcoolul este şi cauza unor tragedii mari, atunci când se face abuz de el. Cercetătorii au stabilit că, în cantităţi mici sau moderate, riscul apariţiei diabetului este mai mic decât la cei care nu consumă deloc. Efectul este explicabil ştiinţific. Sunt mecanisme metabolice importante care stimulează oxidarea glucozei în organism, ameliorează sensibilitatea celulelor periferice. Vinul are efecte antioxidate benefice şi de altă natură asupra unor lipide din sânge. Folosit cu moderaţie, la prânz şi seara, efectul este favorabil. Peste cantităţile modice pot apărea efecte secundare'', a mai spus profesorul, precizând că sunt situaţii când chiar un insulinodependent poate primi un pahar mic cu vin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici