- Home
- Life-Inedit
- PARIS, (17.12.2012, 23:39)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Controversă privind licitarea unui sigiliu imperial chinezesc vechi de sute de ani. Cu ce sumă a fost vândut - FOTO
Un sigiliu imperial chinezesc a fost vândut cu 1,12 milioane de euro (taxe incluse), luni, la o licitaţie organizată de casa Artcurial, care a decis să menţină această vânzare, în ciuda protestelor exprimate de o asociaţie care afirmă că obiectul a fost furat din Palatul de Vară din Beijing în 1860.
Urmărește
321 afișări
Sigiliul imperial chinezesc (Imagine: http://www.artcurial.com)
Acest obiect imperial rar, confecţionat din jad sculptat, datând din timpul domniei împăratului Qianlong (1736-1795) din dinastia Qing, a fost achiziţionat de un colecţionar anonim, care a licitat prin telefon. Sigiliul era estimat la un preţ cuprins în intervalul 150.000 - 200.000 de euro.
Acest obiect de mici dimensiuni (2 centimetri înălţime, 4,5 centimetri lungime, 3 centimetri lăţime) provine dintr-o colecţie privată franceză şi se afla în proprietatea aceleiaşi familii de la sfârşitul secolului al XIX-lea, precizează casa Artcurial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Asociaţia pentru protejarea artei chinezeşti în Europa (APACE) contesta această origine. "Potrivit lui Kai Shan Yyan, fostul conservator al Muzeului din Oraşul Interzis, acest sigiliu ar fi aparţinut împăraţilor din dinastia Qing şi ar fi fost furat din fostul Palat de vară din Beijing în 1860, în timpul unui jaf înfăptuit de trupele franco-britanice, a anunţat această asociaţie.
Casa Artcurial a dezminţit însă aceste afirmaţii. "Acest obiect nu provine din Palatul de vară", a spus Emmanuel Bérard, directorul departamentului de Comunicare al casei de licitaţii Artcurial, precizând că acest fapt a fost confirmat de Laurent Long, un expert renumit pe plan mondial.
Ştampila este gravată cu şase caractere, care înseamnă "Marele sigiliu al operelor examinate pentru a fi conservate în Biblioteca operelor împăratului" şi, potrivit casei Artcurial, a rămas de la sfârşitul secolului al XIX-lea în aceeaşi colecţie privată a unei familii franceze.
Pe 18 octombrie 1860, în timpul celui de-Al Doilea Război al Opiului, Înaltul Comisar Britanic din China, lordul Elgin, a ordonat distrugerea palatului şi a grădinilor imperiale, construite de împăraţii Yongzheng şi Qianlong, care au fost jefuite şi incendiate de trupele franceze şi britanice.
Acel jaf a reprezentat pentru chinezi o mare umilinţă şi o traumă care au rămas vii în conştiinţa opiniei publice chineze până în zilele noastre.
Autorităţile chineze recomandă sistematic boicotarea licitaţiilor la care sunt scoase la vânzare obiecte din Palatul de vară şi îi roagă pe colecţionarii străini care deţin acele obiecte furate să le restituie Chinei.
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe