- Home
- Life-Inedit
- COPENHAGA, (03.07.2010, 12:19)
Copenhaga, noua destinaţie gastronomică a Europei
Copenhaga, cu cele 13 restaurante incluse în ghidul Michelin şi cu doi maeştrii bucătari laureaţi ai unor prestigioase premii internaţionale, a devenit noua destinaţie în vogă a gastronomiei europene.
Urmărește
106 afișări
Maestrul Rene Redzepi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cu toate acestea, nimic nu părea să anticipeze intrarea capitalei daneze în palmaresul celor mai bune gastronomii mondiale. Timp de multe decenii, bucătăria daneză se limita la tradiţionalul preparat naţional din carne de porc cu sos asezonat cu cartofi fierţi.
Însă, în ultimele două decenii, Copenhaga s-a metamorfozat brusc, atrăgând numeroşi amatori şi critici către restaurantele sale, graţie unor preparate inovatoare care rivalizează cu cele servite în restaurante celebre de pe "bătrânul continent".
Martor al acestei recunoaşteri internaţionale, "Noma" a primit în luna aprilie titlul de "cel mai bun restaurant din lume", decernat de un juriu internaţional. În luna iunie, premiul Bocuse d'Or d'Europe a revenit maestrului bucătar Rasmus Kofoed care coordonează activitatea restaurantului "Geranium" din Copenhaga, închis însă în 2009 din cauza crizei mondiale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Nicuşor Dan: Bugetul Capitalei scade drastic. Cer parlamentarilor să conteste decizia la CCR
-
Apa "noul aur". Grecia şi Bulgaria la cuţite pe problema apei. Agricultura din nordul Greciei în pericol după ce un acord vechi de decenii prin care Bulgaria a livrat milioane de metrii cubi de apă a expirat
-
Pensia la stat o pierdere? Studiu CFA România: Abia după ce treci de 74 de ani pensia de stat va avea randament pozitiv, adică pensia va fi mai mare decât contribuţiile din timpul vieţii. La 90 de ani randamentul este de 5%
"Ceea ce este excepţional este faptul că o ţară de 5,5 milioane de locuitori, situată într-o regiune care nu era deloc cunoscută pentru gastronomia ei cu câteva decenii în urmă, a devenit un barometru al tendinţelor gastronomice pe plan mondial", a declarat expertul în gastronomie Adam Price.
Maeştrii bucătari avangardişti din Copenhaga sunt de acum comparaţi cu o serie de cineaşti foarte cunoscuţi, precum danezul Lars von Trier, care a iniţiat în anii '90 o nouă tendinţă în cinematografie, de reîntoarcere către un stil autentic.
Pentru a explica această metamorfoză culinară, bucătarul francez Daniel Letz, primul bucătar din Danemarca recompensat de ghidul Michelin în 1983 graţie restaurantului său "Kong Hans", a declarat că "danezii au călătorit mult şi au învăţat enorm de multe lucruri în timpul sejururilor lor din străinătate".
"Au devenit gastronomi fini, sunt foarte interesaţi de vinuri şi de produse locale, mai mult decât vecinii lor nordici, unde reglementările în vigoare sunt mai rigide în ceea ce priveşte importurile alimentare", a adăugat Daniel Letz.
În Copenhaga au prosperat circa 20 de restaurante mari din anii '90 şi până în prezent, "o adevărată pletoră în raport cu numărul de locuitori ai oraşului", a explicat aceeaşi sursă.
Capitala daneză deţine în prezent cel mai mare număr de stele Michelin din Europa de Nord, depăşind Roma, Milano şi Madrid, "graţie unui spirit inventiv şi profesionist al bucătarilor ei".
Figura prodigioasă a acestei "armade înstelate" este restaurantul "Noma", condus de maestrul Rene Redzepi, în vârstă de 32 de ani, lăudat de experţi pentru că a reinventat gastronomia Nordului, prin preparate inovatoare şi o continuuă căutare de produse alimentare insolite.
Din restaurantul său amplasat pe un chei din portul oraşului Copenhaga, acest maestru bucătar declară că el nu a făcut decât să "redescopere produse utilizate în urmă cu peste 100 de ani, preparându-le însă într-o altă manieră".
În meniul restaurantului său se regăsesc fripturile de bou moscat cu măduvă afumată, fructe de pădure, scoici saint-jacque afumate cu căpşuni. Rene Redzepi doreşte să testeze în curând carnea de castor şi ouăle de pescăruş pentru a le introduce în meniu.
În ciuda succesului său, Rene Redzepi rămâne însă realist: "Când vine vorba de gusturi, nu există niciodată un adevăr absolut. Din acest motiv, nimeni nu poate fi denumit «cel mai bun din lume» în branşa noastră".
Unii dintre clienţii săi declară că gastronomia sa "nu este pe gustul lor", alţii "spun direct că e proastă", recunoaşte acest bucătar.
Deşi se bucură de o imensă popularitate, restaurantul "Noma" nu este însă o mină de aur, declară directorul acestuia, Peter Kreiner.
Anul trecut, restaurantul a avut beneficii de 660.000 de coroane daneze (88.700 de euro), pentru o cifră de afaceri de aproape 28 de milioane de coroane daneze.
Criza mondială nu a ocolit restaurantele de lux din Copenhaga, iar în perioadele dificile, "luxul este acela care încasează întotdeauna prima lovitură", declară Peter Kreiner.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
PROSPORT.RO
VIDEO | Dinu Gheorghe, condus pe ultimul drum! Ce nume grele din fotbalul românesc nu l-au uitat și i-au adus un ultim omagiu
CANCAN.RO
O badantă tinerică s-a angajat în casa unui pensionar de 90 de ani. Ce îi făcea bătrânul, când femeia dădea cu aspiratorul
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe