Copiii din Pompei au desenat graffiti despre luptele purtate de gladiatori

  • Cercetările recente din Pompei au descoperit graffiti care înfăţişează lupte cu gladiatori, create probabil de copii înainte de erupţia Vezuviului în anul 79 e.n.
  • Desenele, găsite pe peretele curţii unei case din Insula dei Casti Amanti, reflectă violenţa la care copiii din Pompei erau expuşi în mod regulat.
  • Experţii cred că schiţele, care includ gladiatori luptând şi bestiari vânând animale, au fost realizate pe baza amintirilor copiilor de la evenimentele violente din amfiteatrul oraşului.
Urmărește
283 afișări
Imaginea articolului Copiii din Pompei au desenat graffiti despre luptele purtate de gladiatori

Sursa foto: Pompeii Archaeological Park

Cercetările recente din Pompei au descoperit graffiti care înfăţişează lupte cu gladiatori, despre care se crede că au fost desenate de copii înainte de erupţia catastrofală a Vezuviului în anul 79 e.n., scrie Smithsonian Magazine. Aceste schiţe, găsite pe peretele curţii unei case din Insula dei Casti Amanti, reflectă violenţa la care copiii din Pompei erau expuşi în mod regulat.

Arheologii au identificat aceste desene, descoperite într-un grup de case şi o brutărie recent deschise vizitatorilor din Parcul Arheologic Pompei, pe baza stilului lor simplist şi naiv, indicând că au fost probabil create de copii. Un desen notabil, situat la aproximativ 1,5 m de la sol, ilustrează patru gladiatori: doi angajaţi în luptă şi doi bestiari, sau luptători de fiare, care ţintesc mistreţi cu suliţe lungi. În plus, schiţa include ceea ce pare a fi capul unui vultur.

Experţii în psihologia copilului de la Universitatea din Napoli Federico II au analizat desenele, concluzionând că acestea se bazează pe memorie, nu pe imaginaţie. Copiii care au creat aceste schiţe au participat probabil la evenimente violente în amfiteatrul oraşului, care găzduia concursuri sângeroase de gladiatori şi spectacole de vânătoare. Aceste experienţe i-au expus pe tinerii din Pompei la o formă extremă de violenţă, inclusiv la posibile execuţii ale criminalilor şi sclavilor.

În altă parte a Insulei dei Casti Amanti, arheologii au descoperit scheletele unui bărbat şi ale unei femei care au murit căutând adăpost de erupţia vulcanică. Complexul include şi camere decorate cu fresce care înfăţişează centauri, sirene şi grifoni, precum şi pe zeii Apollo, Afrodita şi Dionysos.

Pompei, care a prosperat ca oraş-port timp de peste 600 de ani înainte de distrugerea sa, este un "cufăr de comori" al descoperirilor arheologice, spune ministrul italian al culturii, Gennaro Sangiuliano. În ultimii ani, printre alte descoperiri, săpăturile au scos la iveală fresce spectaculoase cu Elena din Troia, un şantier de construcţii antic, artă erotică şi încăperi pentru sclavi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici