- Home
- Life-Inedit
- PARIS, (10.02.2016, 17:27)
- Monica Stoica
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Corneliu Porumboiu, în Libération: Sunt destule poveşti din perioada comunistă care pot fi spuse
Regizorul Corneliu Porumboiu, al cărui lungmetraj "Comoara" are premiera, miercuri, în cinematografele din Franţa, a declarat într-un interviu pentru publicaţia franceză Libération, că perioada comunistă este în continuare un rezervor de poveşti din care se pot extrage scenarii de film.
Urmărește
247 afișări
Corneliu Porumboiu, în Libération: Sunt destule poveşti din perioada comunistă care pot fi spuse (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Corneliu Porumboiu a explicat în interviu maniera în care filmele sale reflectă mutaţiile prin care a trecut România post-comunistă, interval de timp ce glisează, în opinia regizorului, între legendă, confuzie administrativă şi memorie denaturată.
Totodată, întrebat despre raportul indecis cu trecutul, nici nostalgic, nici detaşat, care transpare din filmele sale, regizorul mărturiseşte că i se pare important ca întâmplările trecutului să fie clasate, să se decanteze. Igiena personală şi naţională, crede Porumboiu, depind de cunoaşterea trecutului, căci viitorul decurge firesc din cursul istoriei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Filmul "Comoara", în care, în subsidiar, există o poveste inspirată de problema naţionalizării caselor în timpul regimului comunist, a fost gândit inclusiv pentru a chestiona această problemă a proprietăţii în România, care a iscat conflicte între stat şi cetăţeni, după căderea comunismului, din cauza unei economii "parazite şi mafiote ce s-a dezvoltat în jurul cazurilor de naţionalizare", spune Corneliu Porumboiu.
"În istoria României, trecutul este mai degrabă ficţionalizat, în loc să fie înţeles raţional, cu discernământ. Avem acest obicei, este o expresie, «să ascundem mizeria sub preş». Expresia populară denotă, însă, un adevăr verificabil de-a lungul istoriei României. Sunt încă destule poveşti ce se pot desprinde din perioada comunistă", spune Corneliu Porumboiu.
Poveşti reale şi autentice inspirate din istoria regimului comunist din România pot fi transpuse în ficţiune, spune Porumboiu, scenarii ce tratează teme precum falimentul profund al ideologiei sau maniera în care individualismul oamenilor a dus la eşecul principiului sistemului politic.
"Cel mai mărunt muncitor era atât de prost plătit, încât ajungea să fure. În subteranele regimului, exista o piaţă neagră, în care, de pildă, medicii câştigau infim şi de nevoie, acceptau pachete de ţigări şi de cafea. România anilor 80 era foarte puţin industrializată, existau mentalităţi care se păstrau din perioda medievală. Chiar şi acum există frânturi din Evul Mediu în mentalul colectiv, în raporturile de putere, între angajaţi şi şef. Consecinţa a fost că în România, după comunism, s-a făcut turnura spre naţionalism. Totuşi, astăzi, şovinismul s-a estompat în România, s-a propagat în schimb în Europa la ora actuală, noi avem, totuşi, astăzi un preşedinte care provine dintr-o minoritate etnică. Suntem un popor din ce în ce mai deschis", a mai spus Porumboiu.
Regizorul încheie prin a mărturisi că a avut o viziune romantică despre Revoluţia din 1989, la vremea respectivă, hrănindu-se cu iluzia schimbării. Totuşi, în timp, a realizat că tranziţia lentă este o perioadă sumbră, ce durează chiar şi în prezent.
"Ne-am dat seama că avem nevoie de timp pentru a crea o bază culturală, politică sau o conştiinţă publică. Lucrurile sunt în schimbare, pentru că există perspectiva europeană ce ne înglobează, totuşi cred în continuare că ţara noastră seamănă într-un fel cu un copil, pe lângă alte ţări", mai spune Porumboiu.
Filmul "Comoara", de Corneliu Porumboiu, pentru care regizorul a fost distins cu premiul Un Certain Talent la Festivalul de la Cannes din 2015, este o comedie neagră, ce spune povestea lui Costi, care lucrează la primărie şi duce o viaţă liniştită, până când porneşte alături de un vecin în căutarea unei legende. Rolurile principale sunt interpretate de Cuzin Toma (cunoscut pentru peliculele "Aferim!", "Câinele japonez", "Domnişoara Christina"), Adrian Purcărescu şi actorul amator Corneliu Cozmei.
Corneliu Porumboiu este unul dintre cei mai importanţi regizori din noua cinematografie românească, alături de nume precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu şi Radu Muntean. A primit premiul pentru debut Camera d'Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2006, pentru "A fost sau n-a fost?", o comedie despre cum a fost trăită revoluţia din 1989 într-un oraş de provincie. S-a întors la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, în 2009, cu "Poliţist, adjectiv". Filmul a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard. De asemenea, acesta a regizat "Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism", un film care a fost prezentat în mai multe festivaluri din întreaga lume.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20