- Home
- Life-Inedit
- PARIS, (18.05.2008, 19:22)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Craniul de cristal al lui Indiana Jones: O legendă fascinantă, o poveste îndoielnică
Indiana Jones va sfârşi prin a-l descoperi, fără nicio îndoială, însă nu va fi singurul care va deţine unul. În lume există repertoriate 12 "cranii de cristal", aşa numite aztece sau maya, unele dintre acestea fiind expuse în mari muzee, însă autenticitatea lor nu a fost stabilită, informează AFP.
Urmărește
236 afișări
Craniul de cristal al lui Indiana Jones: O legendă fascinantă, o poveste îndoielnică (Imagine: wwwofspiritandsoul.com)
Trei dintre craniile de cristal, apărute pe piaţa de antichităţi la sfârşitul secolului al XIX-lea, într-o perioadă marcată de exotism, aparţin unor colecţii publice - British Museum din Londra, Muzeul de pe Quai Branly din Paris şi Smithsonian Institution din Washington.
Celelalte nouă, fiecare cu propriul său nume - craniul destinului, Sha-Na-Ra, sinergie - se află în posesia unor persoane particulare.
Muzeul de pe Quai Branly va expune, în perioada 20 mai - 7 septembrie, craniul său, numit "din Paris" şi presupus a fi de origine aztecă - cu o greutate de 2,5 kilograme şi o înălţime de 11 centimetri -, cu ocazia lansării, pe 21 mai, a filmului "Indiana Jones şi Regatul Craniului de Cristal". În acest lungmetraj de acţiune, arheologul inventat de regizorul Steven Spielberg şi interpretat de Harrison Ford pleacă în căutarea craniului de cristal.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
Cu această ocazie, muzeul parizian, aşa cum au făcut şi omologii britanic şi american, a cerut Centrului de cercetări şi restaurări al muzeelor din Franţa (C2RMF), cu sediul la muzeul Luvru, să dateze piesa.
Aşa cum bănuiau de multă vreme unii specialişti, craniul nu are o origine precolumbiană. "Piesa prezintă urme de abraziune şi şlefuire efectuate cu unelte moderne", spun cercetătorii care au datat-o. După ce a fost analizată cu ajutorul unui accelerator de particule, s-a stabilit că piesa aparţine secolului al XIX-lea, cel mai probabil din a doua sa jumătate. Imperiul aztec s-a destrămat în secolul al XVI-lea.
Cercetătorii se îndoiau de multă vreme de originea acestor cranii, "subiecte ale unor speculaţii importante" de la apariţia lor, indică reprezentanţii muzeului francez.
Presupus a-l reprezenta pe zeul Mictlantecuhtli care domneşte peste Mictlan, lumea morţilor, craniul parizian nu "respecă convenţiile" utilizate de azteci pentru reprezentarea zeului morţii, spun reprezentanţii muzeului. Şi niciun craniu de cristal nu a fost vreodată descoperit în timpul săpăturilor arheologice.
Mai mult, piesele au trecut, în secolul al XIX-lea, prin mâinile unui negustor de artă foarte controversat, Eugène Boban, suspectat de escrocherie. Însă misterul şi legendele care înconjoară piesele, foarte frumoase de altfel, fascinează de multă vreme parapsihologii.
O idee vehiculată de organizaţia Crystal Skulls Society International, fondată în 1945, este aceea că, după ce toate craniile, care au fost dăruite populaţiei din Atlantida de extratereştri, vor fi adunate la un loc, imperiul aztecilor se va reconstitui.
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe