- Home
- Life-Inedit
- LONDRA, (07.01.2020, 09:35)
- Razvan Tupa
Creatorii noului „Dracula”, despre celebrul personaj al lui Bram Stoker: Nu e Vlad Ţepeş, dar e român. FOTO şi VIDEO
Mark Gatiss şi Steven Moffat, creatorii noii poveşti ”Dracula”, difuzat de sâmbătă pe platforma Netflix, au povestit pentru MEDIAFAX cum au reformulat celebrul personaj într-o lumină nouă care valorifică în moduri neaşteptate personajul lui Bram Stoker din 1897: ”Nu e Vlad Ţepeş, dar e român”.
Urmărește
627 afișări
Noul ”Dracula”: Nu e Vlad Ţepeş, dar e român
Noul ”Dracula”, al celor de la Netflix, renunţă la legătura eroului cu Vlad Ţepeş, dar personajul rămâne român şi povestea se dezvoltă într-un mod complet nou reuşind să redescopere finalul poveştii lui Bram Stoker.
Creatorii serialului ”Dracula”, pentru Netflix, Steven Moffat şi Mark Gatiss, ca şi interpretul rolului principal în noua producţie, actorul danez Claes Bang, au povestit pentru MEDIAFAX care sunt mizele noii variante a poveştii pe care toată lumea crede că o ştie şi cum au reuşit să găsească puncte de atracţie originale adăugând aventura unei istorii pe care cei mai mulţi spectatori o credeau de mult îngropată în horror.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Mark Gatiss, pe care publicul din România îl cunoaşte ca interpretul lui Mycroft, fratele lui Sherlock Holmes în ”Sherlock”, precedentul serial de succes creat de Gatiss împreună cu Moffat, a povestit cum te raportezi la o poveste pe care toată lumea crede că o ştie.
”Chiar şi cu lucrurile care sunt familiare trebuie să porneşti de la ideea că oamenii nu le cunosc. Despre Sherlock Holmes îţi închipui că toată lumea ştie o groază pentru că se tot pomeneşte de el, dar, de fapt, majoritatea nu ştiu decât că e detectivul cu şapcă. N-ar trebui să îţi închipui că lumea ştie. Sigur, toată lumea a auzit de Dracula sau a văzut un film, dar foarte puţină lume cunoaşte bine romanul, aşa că începi de la ideea că poţi să spui încă o dată povestea. Dar, în principal, a fost vorba să spunem povestea într-un mod diferit. S-au făcut atâtea variante minunate, dar dacă ai ocazia să intri în castelul lui Dracula îţi pui problema ce poţi să faci altfel. Şi asta ne-a entuziasmat imediat”, a explicat Gatiss pentru MEDIAFAX.
Steven Moffat şi-a dat seama în ce măsură mitologia construită până acum în jurul personajului a scăpat din vedere ceva esenţial, personajul: ”Ne-a plăcut de la început personajul şi mitologia construită în jurul acestuia. Apoi ne-am gândit că am găsit un mod de a face ceva diferit, de a adăuga ceva acestei mitologii. Ne-a plăcut ideea de a-l pune pe Dracula în centrul poveştii. Pare ciudat, pentru că romanul se numeşte Dracula, dar personajul nu apare prea mult. Apare în filme, în majoritatea dintre ele, Dracula joacă rolul rechinului din «Fălci/ Jaws», apare în momentele de groază. Christopher Lee apare doar în momentele de tensiune maximă şi o face într-un mod minunat. Ne-am gândit că poate ar fi interesant să îl facem pe Dracula personajul principal, să ascultăm ce spune, ce crede”, arată Moffat pentru MEDIAFAX.
Noul Dracula nu e Vlad, dar e român
Câteva feluri de români sunt sugerate în serial. Ca şi Dracula şi alte personaje vin în noua poveste cu nume alternative. Dar Vlad Ţepeş nu este unul dintre ele. Iar motivul este simplu: ”Bram Stoker nu şi-a bazat personajul pe figura lui Vlad Ţepeş. A găsit numele într-o carte care se numea «Miturile şi legendele din Transilvania», în biblioteca din Whitby şi s-a gândit «ce chestie!». Dat tot restul, despre bietul Vlad care a fost un personaj istoric «incredibil de teribil» a fost transplantat ulterior. Personajul nostru nu e Vlad Ţepeş, dar e român”, a explicat Mark Gatiss.
Cum ajungi Dracula
Danezul Claes Bang a povestit pentru MEDIAFAX cu ce dificultăţi te confrunţi atunci când intri în ”pielea” lui Dracula: ”Când joci un tată trecut printr-un divorţ care încearcă să se descurce cu doi copii ai cum să abordezi povestea. Cred că pot să dau câteva teefoane unor prieteni şi să îi întreb cum merge. Problema cu Dracula e că sunt atâtea lucruri ciudate în legătură cu el, doarme într-un cosciug, îi e frică de oglinzi, de cruci, bea sânge, îl auzi că mormăie mai tot timpul... Genul acesta de lucruri le ştii, dar eu nu pot să joc natural aşa ceva dacă nu pot să mă raportez la ele. Am nevoie să intru în poveste şi să o fac să fie palpabilă şi reală pentru mine. A fost o problemă să traduc toate astea în ceva ce pot înţelege. Până la urmă se reduce totul la nevoi primare. Şi el are nevoi primare ca şi tine, ca şi mine. Doar că sunt altele. Cu asta ieşi din zona cu care eşti obişnuit. Nu îţi dai seama dacă o să meargă sau dacă nu iese nimic. Are ceva diferit de ce se vezi în realitate şi când abordezi lucrurile de genul ăsta nu are cum să fie doar o idee sau numai o imagine, trebuie să fie real, altfel nu are sens pentru mine. Am încercat tot felul de abordări dar, până la urmă, am mers din aproape în aproape. Îţi dai seama că e ciudat, dar şi eu am fricile mele, la fel cum se teme şi personajul de crucifix, eu mă tem de altceva... şi începi să traduci. Nu se pune problema doar să îmbraci un costum, e ceva ce ajungi să interiorizezi”.
Mark Gatiss şi-a amintit că de aici a pornit prima întâlnire cu actorul care joacă rolul lui Dracula în noua producţie Netflix: ”Prima dată când ne-am întâlnit exact aceasta a fost problema pe care a pus-o Claes. Îmi amintesc că i-am povestit de un actor, Martin Jarvis, care a jucat într-un film horror numit «Taste the Blood of Dracula». Jarvis povestea în autobiografia sa că erau toţi actori tineri şi îl aşteptau pe Christopher Lee să vină, îşi dădeau ochii peste cap că joacă alături de o vedetă ca el. Şi când ajunge Lee el povesteşte cum «l-am urmărit cum se umple de Dracula», e impresionant. Dacă o să joci figura asta uriaşă, trebuie să o crezi. Trebuie să te gândeşti că n-ai cum să te prefaci, să te gândeşti doar că «sunt cel mai rău om din lume». Trebuie să mergi mai departe. Ăsta-i secretul”, a arătat Gatiss pentru MEDIAFAX.
Sherlock Holmes vs Dracula
Chiar dacă abordează din nou povestea unui personaj foarte cunoscut Mark Gatiss ştie care sunt diferenţele: ”cred că Dracula ar rezolva crimele într-un mod destul de diferit de Sherlock. Hai să începem cu victima, nu avem una. Ei bine, acum avem. Se poate spune că ar avea un talent pentu eliminarea suspecţilor”, a râs Gatiss.
Pentru a spune noua poveste Steven Moffat s-a concentrat asupra raporturilor cu poveştile originale în cazul detectivului şi în cel al vampirului. ”E complet diferit, cu toate că suntem câţiva oameni care am fost implicaţi în ambele proiecte. Se pun probleme foarte diferite. Nimic din ce am făcut pentru Sherlock nu se regăseşte aici. Nici măcar nu s-a simţit la fel. Dincolo de ideea că respecţi dar nu venerezi povestea originală, nu au altceva în comun”.
Colegul său, Mark Gatiss a găsit şi alte puncte comune cu proiectul anterior: ”Aş zice că ar mai fi distracţia şi aventura. «Dracula» e un roman de aventuri în aceeaşi măsură în care e un roman de groază. Versiunea noastră păstrează mult din sentimentul de aventură din carte. Sunt eroi, sunt personaje negative... Un lucru pe care e bine să nu îl uiţi e că toată treaba trebuie să fie distractivă”.
Interpretul noului Dracula, Claes Bang are propria sa variantă pentru diferenţa dintre personajul său şi Sherlock: ”Eu nu am participat la proiectul acela, dar Sherlock e, într-un fel o persoană reală. E o persoană care ar fi putut exista. Pe când în Dracula ai un personaj fantastic, cum nu vezi în realitate şi trebuie să întrupezi asta, să păstrezi magia dar să o legi de lumea reală. Asta e complet altceva. Nici măcar în roman, Dracula nu prea are cine ştie ce limbaj, trebuie să inventezi, să îţi imaginezi cum se poartă cu oamenii când nu e în toiul acţiunii. Cred că mi-a folosit ce am învăţat în teatru. E o scenă în primul episod pe care am filmat-o la început, când personajul are ceva animalic, mormăie... Eu mă gândeam «cum poţi să faci asta în faţa camerei de filmat?»... Abia am reuşit să folosim câteva secvenţe din ce am filmat în primele zile. Dacă nu aş fi jucat atâta în teatru cred că nici nu aş fi îndrăznit să încerc. Dacă aş fi jucat până atunci doar în faţa camerei de filmat nu m-aş fi descurcat, era prea mult. Funcţionează tot ce faci pentru abia când reuşeşti să pui într-un context. Am repetat mult, cred că am lucrat cinci zile doar pentru scena cu pricina... era frig, era noapte şi a ieşit până la urmă”.
Mark Gatiss este actor, scenarist, regizor, producător şi romancier. Născut în Marea Britanie în 1966, este cunoscut ca scenarist pentru seria ”Doctor Who” dar şi drept creator, co-producător şi actor în serialul ”Sherlock”, în care a jucat rolul lui Mycroft, fratele personajului principal interpretat de Benedict Cumberbatch. Alături de Reece Shearsmith, Steve Pemberton şi Jeremy Dyson, formează grupul de comedie The League of Gentlemen. A jucat rolul Tycho Nestoris în serialul HBO ”Urzeala Tronurilor/ Game of Thrones”.
Steven Moffat s-a născut în Scoţia şi este cunoscut în calitate de scenarist şi producător executiv al serialului ”Doctor Who” care i-a adus mai multe premii Hugo. A fost nominalizat pentru premiile Emmy Primetime pentru scenariu în 2011 pentru episodul "A Study in Pink" şi în 2012, pentru episodul "A Scandal in Belgravia", din seria ”Sherlock”, câştigând distincţia în 2014, pentru episodul ”His Last Vow”, din acelaşi serial. A mai câştigat un premiu Emmy şi în calitate de producător pentru ”Film de televiziune remarcabil”, în 2016, pentru ”The Abominable Bride”, din aceeaşi serie ”Sherlock”.
Claes Bang este actor danez. A câştigat distincţia pentru Cel mai bun actor la Premiile Filmului European pentru rolul Christian, personajul principal din pelicula lui Ruben Östlund, din 2017, ”The Square/ The Square”, film distins cu Palme d'Or, la Cannes. În 2018 a primit rolul Dracula în noua producţie prezentată de BBC One şi Netflix.
”Dracula” este o ”poveste în trei părţi”, producţie originală Netflix creată de Steven Moffat şi Mark Gatiss. ”Creatorii serialului Sherlock reinterpretează legenda celui mai faimos vampir din lume: magnific, faimos, delicios de mortal, Contele Dracula ... Claes Bang joacă rolul lui Dracula în experienţa în trei părţi inspirată de romanul clasic al lui Bram Stoker”, au anunţat reprezentanţii platformei. ”Dracula” s-a lansat la nivel global pe Netflix sâmbătă, 4 ianuarie 2020.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Locul exact unde a fost imaginat Castelul lui Dracula. Dacre, strănepotul lui Bram Stoker, a condus o expediţie în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
Nicuşor Dan, despre o eventuală retragere din cursa electorală: Până pe 15 martie putem să analizăm
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”