Cristian Tudor Popescu: În România, până şi APOCALIPSA o să-şi frângă gâtul

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat, pentru MEDIAFAX, speculaţiile care au la bază interpretările date calendarului maya privind sfârşitul lumii, care ar urma să se producă vineri, 21 decembrie 2012, spunând că în România până şi apocalipsa "o să-şi frângă gâtul".

Urmărește
3138 afișări
Imaginea articolului Cristian Tudor Popescu: În România, până şi APOCALIPSA o să-şi frângă gâtul

Cristian Tudor Popescu: În România, până şi apocalipsa o să-şi frângă gâtul (Imagine: Octav Ganea / MediafaxFoto)

Teoriile hollywoodiene despre sfârşitul lumii spun că în timpul solstiţiului de iarnă, pe 21 decembrie 2012, va avea loc Apocalipsa. Însă abordarea mercantilă şi turistică a evenimentului a fost denunţată de organizaţiile indigene din America Centrală şi Mexic, care au reproşat guvernelor şi antreprenorilor că au denaturat sensul acestei sărbători. Într-un interviu acordat AFP, liderul indigen Alvaro Pop a criticat interpretarea hollywoodiană a acestei date, care ar marca în realitate doar încheierea unui ciclu din calendarul maya.

În acest context, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a vorbit, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, despre speculaţiile care au la bază interpretările date calendarului maya privind sfârşitul lumii.

"Aş vrea să încep cu o părere ştiinţifică foarte autorizată, care îi aparţine regizorului Nae Caranfil. El mi-a spus aşa: «E bine că e sfârşitul lumii vineri, numai că ar fi bine să fie după-masă, pe la 17.00, că dimineaţă am nişte treabă». Asta mi se pare că epuizează din multe puncte de vedere subiectul apocalipsei de vineri. De asemenea, cred că o să-i rateze apocalipsa pe parlamentari, pentru că ei o să fugă chiar dacă au acum probleme cu prezenţa în Parlament. Deja jumătate au chiulit şi nu se poate face nici Guvenul din cauza lor. Pe ăştia o să-i rateze apocalipsa. Mai cred că România va fi foarte originală şi în materie de apocalipsă. Aici cred că o să-şi frângă gâtul şi apocalipsa. Comunismul n-a reuşit nimic. A încercat, n-a reuşit nimic. Capitalismul se străduieşte şi el din răsputeri, mare lucru nu face. Cred că şi apocalipsa o să aibă mari probleme în a se realiza pe aceste plaiuri", a spus Cristian Tudor Popescu.

În ceea ce priveşte posibilitatea ştiinţifică a prevestirii sfârşitului lumii, Cristian Tudor Popescu spune că "tot acest subiect se încadrează la escatologie". "Escatologia este disciplina sfârşitului lumii. De-a lungul timpurilor, cred că toate religiile au momentul lor escatologic. Deci trebuie să existe un sfârşit al lumii, după care vine întotdeauna învierea, refacerea. De pildă, în cadrul religiei creştine a auzit toată lumea de apocalipsă. Termenul l-a lansat Sfântul Ioan. Apocalipsa după Ioan. Apocalipsa ce înseamnă? Înseamnă că are loc un sfârşit al lumii, de fapt. Se distruge totul. Vin cei patru călăreţi, este trecută lumea prin foc, prin apă. De ce? Pentru că lumea este păcătoasă. Apocalipsa nu este un simplu fenomen natural, care ne izbeşte. Nu este un tsunami, nu este un cutremur. Este o pedeapsă divină. În afară de apocalipsă există şi conceptul de «apocatastază». Apocatastaza înseamnă refacerea ordinii originare, care a fost alterată, a fost tulburată de-a lungul veacurilor de ticăloşiile, de păcatele omului, ale omenirii. Şi apocatastaza înseamnă că această omenire va fi aruncată în aer, va fi distrusă, dar, după aceea, totul se va recompune în ordinea pură, nemaculată de trecerea secolelor, a mileniilor. E vorba aici numai şi numai de o chestiune psihologică. Sfârşitul lumii este un domeniu al psihologiei. La urma urmei, dacă ne gândim, toţi avem în cap câte un sfârşit al lumii. Face parte din tine. Sunt unii care probabil că nu au în cap nici începutul lumii, ălora nu ai ce să le pretinzi, dar există destule persoane puţin peste media de inteligenţă. Dacă posezi un anume grad de inteligenţă şi de instrucţie e aproape imposibil să nu formulezi, să nu-ţi imaginezi un sfârşit al lumii aşa cum l-ai vedea tu la un moment dat", a spus Cristian Tudor Popescu.

"Această noţiune de sfârşit al lumii este şi un bun test pentru cantitatea de prostie din lume, dintr-o ţară, la un moment dat, pentru că creşterea vânzărilor de truse de supravieţuire pentru apocalipsă e un indicator sigur pentru cantitatea de prostie din lume. Înţeleg că şi în România s-au cumpărat suficiente astfel de truse în ultima vreme, care nici măcar nu sunt scumpe. Asta îmi aminteşte de faptul că pe vremea lui Ceauşescu s-au vândut destul de bine pastilele contra prostiei. Existau inşi care veneau şi spuneau: «Domn'e, nu vrei nişte pastile contra prostiei?». Şi se întreba: «Dar de unde sunt? Sunt de import?». Şi dacă erau de import, atunci lumea cam lua pastile contra prostiei. Aşa şi cu trusele astea de supravieţuire, dar să ne amintim şi lucruri mai sumbre. Au fost oameni, sute de oameni care s-au sinucis - reverendul Jones în Guyana sau davidienii din Waco, Texas. Zeci, sute de oameni care, convinşi că urmează un sfârşit al lumii, s-au izolat de lume, în aşteptarea acestui sfârşit al lumii, s-au sinucis. Deci lucrurile pot să ia şi întorsături dramatice din punctul ăsta de vedere", a spus Cristian Tudor Popescu.

Pe de altă parte, Cristian Tudor Popescu s-a referit şi la interpretarea de la Hollywood, comercială, a acestor date simbolice referitoare la un presupus sfârşit al lumii.

În acest sens, Cristian Tudor Popescu a dezvăluit care sunt filmele lui preferate, care au ca temă sfârşitul lumii.

Pe prima poziţie a topului alcătuit de Cristian Tudor Popescu se situează "Melancolia/ Melancholia", în regia lui Lars Von Trier.

"Pe primul loc (în top, n.r.) fără discuţie este «Melancolia» lui Lars Von Trier, care are cel mai frumos, cel mai tulburător sfârşit al lumii. Modul în care este construit sfârşitul lumii la Lars Von Trier duce la ideea de apocatastază. Adică are curajul Lars Von Trier să spună că Pământul este rău şi că oamenii sunt răul şi că totul trebuie distrus, dar că există o speranţă a recăpătării inocenţei originare prin acea ardere de tot din final", a explicat Cristian Tudor Popescu pentru MEDIAFAX.

Pe următoarele două poziţii în topul filmelor preferate de Cristian Tudor Popescu se situează "Dr. Strangelove", în regia lui Stanley Kubrick, şi "Ultimul ţărm/ On the Beach", în regia lui Stanley Kramer.

Topul este continuat de filmele: "Inteligenţă artificială/ Artificial Intelligence: AI", în regia lui Steven Spielberg, "Mad Max", în regia lui George Miller, "Wall-E", în regia lui Andrew Stanton, "Invazia hoţilor de trupuri/ Invasion of the Body Snatchers", "Planeta maimuţelor/ Planet of the Apes", "The Day After" şi "2012".

Cristian Tudor Popescu este scriitor şi unul dintre cei mai prestigioşi jurnalişti din România. El este senior editor gandul.info, filmolog şi doctor în cinematografie al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", unde este şi profesor.

Calendarul maya, care include 18 luni de câte 20 de zile şi un "Wayeb", o lună sacră de cinci zile, a început în anul 3114 î.en, potrivit presei internaţionale. El prevede o nouă eră, care va începe pe 21 decembrie (anumiţi cercetători indică data de 23 decembrie), un eveniment ce va fi celebrat în toată partea de sud a Mexicului şi în alte patru ţări, în care influenţa culturii maya a rezistat până în zilele noastre (Guatemala, Belize, Salvador şi Honduras). Această dată marchează sfârşitul unui ciclu de 5.200 de ani, interpretat de către unii drept o profeţie despre sfârşitul lumii.

Contribuţia adusă de civilizaţia maya, care şi-a atins apogeul în perioada 250 e.n. - 900 e.n., trece dincolo de aceste domenii. Potrivit oamenilor de ştiinţă, populaţia maya a contribuit şi la dezvoltarea altor domenii precum arhitectură, matematică, topografie, arta textilă şi gastronomie, iar aceste contribuţii sunt vizibile şi în zilele noastre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici