CRONOLOGIE: Cele mai importante momente în cinematografia internaţională în anul 2011

Cele mai importante momente în cinematografia internaţională în anul 2011

Urmărește
278 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Cele mai importante momente în cinematografia internaţională în anul 2011

CRONOLOGIE: Cele mai importante momente în cinematografia internaţională în anul 2011

Ianuarie

Asociaţia presei străine de la Hollywood a dat "Like" lungmetrajului "Reţeaua de Socializare/ The Social Network", pelicula regizată de David Fincher adjudecându-şi, la cea de-a 68-a ediţie a premiilor Globul de Aur, patru trofee, printre care cele pentru cel mai bun regizor şi cel mai bun film.

Premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Colin Firth, pentru "The King's Speech", în timp ce distincţia pentru cea mai bună actriţă i-a fost acordată lui Natalie Portman, pentru rolul din "Lebăda neagră/ The Black Swan".

Au mai primit câte un Glob de Aur Paul Giamatti - cel mai bun actor de comedie ("Barney's Version"), Annette Benning - cea mai bună actriţă de comedie ("The Kids are Allright"), Christian Bale - cel mai bun actor în rol secundar ("The Fighter"), Melissa Leo - cea mai bună actriţă în rol secundar ("The Fighter"), "Toy Story 3" - cel mai bun film animat, Aaron Sorkin - cel mai bun scenariu ("The Social Network"), "In A Better World" (Susanne Bier, Danemarca) - cel mai bun film străin.

Februarie

Lungmetrajul iranian "Jodaeiye Nader az Simin/ Nader And Simin, A Separation", în regia lui Asghar Farhadi, a primit Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a 61-a ediţie a Festivalului de la Berlin. Aceeaşi peliculă a fost recompensată cu ambele premii pentru interpretare (Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă, respectiv pentru cel mai bun actor), dar şi cu premiul juriului ecumenic.

În competiţia dedicată scurtmetrajelor au fost selectate şi peliculele "15 iulie", de Cristi Iftime, şi "Apele Tac", de Anca Lăzărescu. De asemenea, pelicula "Little Red", regizată de Eva Pervolovici, a fost selectată în competiţia de scurtmetraje a Berlinale Talent Campus.

Lungmetrajul "The King's Speech/ Discursul regelui" a fost marele câştigător la gala premiilor Academiei de Film şi Televiziune Britanice (BAFTA), obţinând şapte trofee, printre care cele pentru cel mai bun film şi cel mai bun film britanic. "The King's Speech" a mai obţinut trofee BAFTA pentru cel mai bun scenariu original, cei mai buni actori în rol secundar - Helena Bonham Carter şi Jeffrey Rush -, dar şi pentru cea mai bună coloană sonoră, semnată de Alexandre Desplat.

Câştigătorii categoriilor "cel mai bun rol principal masculin", respectiv "cel mai bun rol principal feminin" nu au constituit o surpriză - Colin Firth şi Natalie Portman. Ambii fuseseră recompensaţi anterior cu câte un Glob de Aur şi ulterior au primit şi câte un premiu Oscar.

Filmul "Reţeaua de socializare/ The Social Network", de David Fincher, a primit trei trofee BAFTA, printre care cel pentru cel mai bun regizor.

Producţia "Ultimul războinic al aerului/ The Last Airbender" a primit titlul de cel mai prost film la gala premiilor Zmeura de Aur pe 2011. Filmul lui M. Night Shyamalan a primit cele mai multe trofee care "recompensează" cele mai proaste prestaţii - cinci la număr - fiind urmat îndeaproape de "Totul despre sex 2".

De asemenea, starurile din "Valentine's Day" Ashton Kutcher şi Jessica Alba au câştigat Zmeura de Aur pentru cel mai prost actor în rol principal, respectiv cea mai proastă actriţă în rol secundar. Kutcher a mai fost nominalizat pentru rolul său din "Un cuplu mortal/ Killers", iar Alba, pentru "O familie de coşmar/ Little Fockers", "Ucigaş în mine/ The Killer Inside Me" şi "Machete". Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis şi Cynthia Nixon ("Sex and the City 2") au primit Zmeura de Aur pentru cel mai prost rol principal feminin.

Drama "Lebăda neagră" a fost marele câştigător la gala Independent Spirit Awards, adjudecându-şi patru trofee, inclusiv cele pentru cel mai bun film şi cea mai bună regie. Filmul regizat de Darren Aronofsky a mai fost premiat pentru cea mai bună actriţă în rol principal - Natalie Portman - şi pentru cea mai bună imagine, la cea de-a 26-a gală Spirit Awards, distincţii acordate de producătorii independenţi din SUA filmelor de artă.

"Discursul regelui/ The King's Speech" a primit trofeul pentru cel mai bun film străin, James Franco a câştigat premiul pentru cel mai bun actor ("127 Hours"), "Copii sunt bine-mersi/ The Kids Are All Right" a fost recompensat pentru cel mai bun scenariu original, iar premiul pentru documentar a revenit peliculei "Exit Through The Gift Shop", despre care se presupune că a fost regizată de artistul britanic Banksy.

Lungmetrajul "Discursul regelui/ The King's Speech", de Tom Hooper, a fost recompensat cu premiul Oscar pentru cel mai bun film la cea de-a 83-a gală a premiilor Academiei americane. Lungmetrajul în care Colin Firth interpretează rolul regelui George al VI-lea al Marii Britanii, a primit cele mai multe nominalizări la Oscar - 12 -, dintre care a câştigat şi trofeele pentru cel mai bun regizor, cel mai bun actor în rol principal şi cel mai bun scenariu original.

Filmul fusese recompensat de majoritatea sindicatelor profesioniştilor de la Hollywood - Sindicatul producătorilor americani (PGA), Sindicatul actorilor americani (SAG) şi Sindicatul regizorilor americani (DGA).

Filmul "Reţeaua de socializare" a primit trei premii Oscar - pentru cel mai bun scenariu adaptat, cel mai bun montaj şi cea mai bună coloană sonoră.

Alţi favoriţi care au şi obţinut râvnitele statuete au fost Natalie Portman, care şi-a adjudecat Oscarul pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul din "Lebăda neagră/ Black Swan", şi Christian Bale, premiat pentru cea mai bună interpretare în rol secundar, pentru prestaţia din "The Fighter".

Mai

Pelicula "The Tree of Life" de Terrence Malick a fost distinsă cu Palme d'Or, cel mai important premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Premiul pentru interpretare masculină i-a revenit lui Jean Dujardin ("The Artist"), în timp ce Kirsten Dunst ("Melancholia") a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă.

La aceeaşi gală au mai fost decernate premiile pentru cel mai bun scenariu - Joseph Cedar ("Footnote"), regie - Nicolas Winding Refn ("Drive"), Caméra d'Or (film de debut) - "Las Acacias", de Pablo Giorgelli, Palme d'Or pentru scurtmetraj - "Cross (Cross Country), de Maryna Vroda, premiile criticii internaţionale (FIPRESCI) - "Le Havre" de Aki Kaurismaki (selecţia oficială), "L'exercice de l'etat" de Pierre Schoeller (Un Certain Regard), "Take Shelter" de Jeff Nichols (Semaine de la Critique), premiul juriului ecumenic - "This Must Be the Place" de Paolo Sorrentino, marele premiu Un Certain Regard (ex-aequo): "Arirang" de Kim Ki-Duk şi "Stopped On Track" de Andreas Dresen.

Iunie

Al treilea lungmetraj al francizei "Twilight", "Saga Amurg: Eclipsa", a fost marele câştigător al galei MTV Movie Awards, fiind recompensat cu cinci trofee, inclusiv mult râvnitul premiu pentru cel mai bun film al anului. La fel ca în 2010, Robert Pattinson şi Kristen Stewart s-au impus la categoriile "cel mai bun actor", respectiv "cea mai bună actriţă".

La categoria "cea mai bună replică dintr-un film" s-a impus "I want to get chocolate wasted" (Vreau să mă îmbăt cu ciocolată), pronunţată de tânăra Alexys Nycole Sanchez în comedia "Grown Ups".

Actriţa americană Reese Witherspoon a primit un premiu special - Generation Award - din partea organizatorilor galei MTV Movie.

Septembrie

Filmul rus "Faust", în regia lui Aleksandr Sokurov, a câştigat Leul de Aur pentru cel mai bun film la Festivalul Internaţional de la Veneţia, aflat la a 68-a ediţie.

Trofeul Leul de Argint pentru regie i-a revenit lui Shangjun Cai pentru "People Mountain People Sea" (China/ Hong Kong), în timp ce premiul special al juriului a fost câştigat de filmul italian "Terraferma", de Emanuele Crialese.

Actorul britanic Michael Fassbender a câştigat Copa Volpi pentru cel mai bun actor, pentru prestaţia din filmul "Shame", de Steve McQueen, în timp ce corespondentul feminin al trofeului i-a revenit actriţei Deanie Yip, din "A Simple Life" de Ann Hui (China/ Hong Kong).

Selecţia Contracampo italiano de anul acesta a inclus pelicula "Maternity Blues", de Fabrizio Cattani, printre protagonistele căreia s-a numărat actriţa română Monica Bârlădeanu.

Octombrie

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului de Film de la Roma a avut ca mare câştigător filmul "Un cuento chino", de Sebastián Borensztein, care a primit şi premiul publicului. Totodată, premiul Marc'Aurelio pentru cea mai bună actriţă i-a revenit lui Noomi Rapace ("Babycall"), iar trofeul corespondent masculin a revenit actorului Guillaume Canet ("Une vie meilleure").

Richard Gere a primit din partea organizatorilor un premiu special pentru întreaga carieră.

Decembrie

"Melancholia" de Lars Von Trier a primit premiul pentru cel mai bun film european în 2011, la cea de-a 24-a gală a trofeelor Academiei de Film Europene. Susanne Bier a primit premiul pentru cel mai bun regizor ("In A Better World/ Într-o lume mai bună"), Tilda Swinton ("We Need to Talk about Kevin") şi Colin Firth ("Discursul regelui/ The King's Speech") au primit premiile pentru interpretare. Totodată, "Discursul regelui" a primit premiul pentru montaj (Tariq Anwar) şi premiul publicului.

Pe de altă parte, premiul pentru scenariu a fost acordat fraţilor Jean-Pierre şi Luc Dardenne ("Le gamin au velo"), "Descoperirea europeană a anului" a fost desemnat filmul "Adem/ Oxygen" de Hans Van Nuffel, iar "Pina" a fost votat "cel mai bun documentar european al anului 2011". România a fost reprezentată printre nominalizările la categoria de scurtmetraj cu "Derby" de Paul Negoescu şi "Apele tac", de Anca Miruna Lăzărescu.

Academia Europeană a acordat, de asemenea, premii speciale. Astfel, premiul pentru contribuţia la cinematografia europeană i-a fost acordat lui Mads Mikkelsen, în timp ce premiul pentru întreaga carieră a revenit cineastului Stephen Frears. Academia i-a acordat, de asemenea, un premiu special actorului Michel Piccoli.

Potrivit reprezentanţilor American Film Institute, cele mai bune 10 filme ale anului 2011 sunt "Domnişoare de onoare/ Bridesmaids", "The Descendants", "The Girl With the Dragon Tattoo", "Culoarea sentimentelor/ The Help", "Hugo", "J. Edgar", "Miezul nopţii în Paris/ Midnight in Paris", "Moneyball: Arta de a învinge/ Moneyball", "Pomul vieţii/ The Tree of Life" şi "Calul de luptă/ War Horse".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici