Crusta unei planete pitice din apropiere ar putea conţine 90% apă

Planeta pitică Ceres ar putea avea o crustă formată din peste 90% apă îngheţată, scrie Science Alert care citează un studiu publicat în Nature Astronomy.

Urmărește
157 afișări
Imaginea articolului Crusta unei planete pitice din apropiere ar putea conţine 90% apă

Crusta unei planete pitice din apropiere ar putea conţine 90% apă

Ceres, cea mai mare planetă pitică din centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter, ar putea avea o crustă formată din peste 90% apă îngheţată, conform unor noi analize.

De altfel, studiile anterioare estimaseră că gheaţa ar reprezenta aproximativ 30% din compoziţia sa, însă simulările recente arată că doar un amestec mic de impurităţi solide ar putea explica rezistenţa craterele bine definite de pe suprafaţa sa.

Planeta pitică Ceres a fost descoperită în 1801 şi este considerată un „ocean îngheţat”, fostă gazdă a unui ocean cu apă lichidă. Spre deosebire de lunile îngheţate ale lui Jupiter şi Saturn, care menţin oceane lichide datorită forţelor gravitaţionale, Ceres nu are o sursă internă de căldură şi ar putea fi complet îngheţată.

Descoperirile sugerează că Ceres ar putea servi drept punct de referinţă pentru studierea altor „lumi oceanice” din sistemul nostru solar, cum ar fi Europa şi Enceladus, şi ar putea fi un pas important pentru misiunile spaţiale viitoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici