- Home
- Life-Inedit
- (12.09.2017, 11:29)
- Alina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CSID: Alimentaţia sănătoasă pentru copiii şcolari - sfatul medicului nutriţionist
Începe şcoala şi odată cu ea pregătirile. Părinţii încercă să le ofere ce este mai bun copiilor. Creşterea şi performanţa lor depinde de educaţie, dar un rol important îl are nutriţia, iar într-o ţară în care la fiecare colţ de şcoală se găseşte un chioşc cu alimente, care nu ar trebui să facă parte din meniul copiilor noştri, nu este uşor să alegem mâncarea.
Urmărește
1643 afișări
CSID: Alimentaţia sănătoasă pentru copiii şcolari - sfatul medicului nutriţionist
Cei mai multi părinţi citesc, se informează despre nutriţia copiilor, dar informaţiile sunt contradictorii. Ce este astăzi potrivit, mâine este complet interzis şi de nemâncat. Mai apoi apare conflictul între generaţii, bunicii fiind ferm convinşi că fac bine nepoţilor dacă îi îndoapă cu prăjituri, că doar sunt făcute în casă. Şi o fac cu toată dragostea, evident.
Medicul Florin Ioan Bălănică, specializat în Medicină Personalizată şi Nutriţie, explică pentru CSID ce ar trebui să mănânce un şcolar ca să nu ajungă supraponderal.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
,,Eu am fost un copil supraponderal şi mai târziu un adult obez, aşa că mi-a fost foarte greu să îmi regăsesc echilibrul metabolic şi să slăbesc. Şi asta pentru că obiceiurile alimentare se învaţă în copilărie, în primii 7 ani de viaţă'', adaugă medicul Bălănică.
Vremurile se schimbă, dar odată cu ele şi obiceiurile alimentare, apar produse care ne atrag printr- un marketing agresiv. În alimentaţie nu trebuie însă să ne cucerească ofertele şi asocierea alimentelor. În căutarea cadoului dorit, copilul confundă mâncarea nesănătoasă cu premiul şi îşi formează obişnuinţe nepotrivite.
Colectivitatea îşi pune şi ea amprenta, cum să mănânci tu sănătos când toţi ceilalţi mănâncă chipsuri? ,,Eşti aproape exclus dacă nu vrei să bei din amestecul colorat de lichide, care se numeşte suc sau shake, dar care numai natural nu este.
Nici mie nu îmi este uşor, medic şi tată fiind, dar perseverenţa este calea spre succes. Nu avem altă soluţie. Dacă renunţăm, vom regreta mai târziu. Copiii noştri depind de noi şi de educaţia pe care le o oferim. Totodată, noi trebuie să fim exemple, nu se poate să mâncăm fast food în faţa lor, dar lor să le cerem să mănânce brocoli’’, susţine medicul.
Cum procedăm
- Implicăm copiii în achiziţia de alimente şi le explicăm diferenţele dintre ele
- Implicăm copiii în gătitul mâncărurilor
- Limităm greşelile şi le controlăm pe cât se poate
- Nu premiem copiii cu mâncare , în special cu dulciuri
- Îi învăţăm să aleagă între sănătos şi nesănătos
- Mâncare şi activitate fizică
Alimentaţia în timpul şcolii diferă de cea din timpul vacanţelor. Diferenţa majoră vine din partea pachetelului de la şcoală, care, de cele mai multe ori, este nepotrivit, întrucât conţine preponderent carbohidraţi.
Totodată, meniul şcolilor, chiar dacă este avizat de nutritionişti, îmi aminteşte tot de mâncarea de cazarmă, cu mult ulei, griş, cartofi, făină şi pâine. Tocmai de aceea trebuie să îi învăţăm pe copiii noştri să distingă nutrienţii, nu caloriile. Sunt oricum prea mici pentru asta, dar necesarul de calorii poate fi obţinut şi dintr -o bucată de slănină cu cartofi şi din carnea cu legume de culoare verde. Beneficiul este însă diferit.
Copiii trebuie să mănânce raportat şi la activitatea fizică. De aceea, este bine să îi îndemnăm către un sport, individual sau de echipă. Chiar dacă pare timp pierdut, nu este. Sportul şi şcoala trebuie să se îmbine într- un mod echilibrat.
Citește pe alephnews.ro: ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:36
-
astăzi, 20:35