Cubul Rubik poate fi rezolvat corect în cel mult 20 de mutări

Cercetătorii au calculat toate combinaţiile posibile ale cubului Rubik şi au demonstrat că o asamblare corectă a acestuia poate fi obţinută în cel mult 20 de mutări, potrivit unui studiu publicat online.

Urmărește
6826 afișări
Imaginea articolului Cubul Rubik poate fi rezolvat corect în cel mult 20 de mutări

Cubul Rubik poate fi rezolvat corect în cel mult 20 de mutări

Acest studiu pune capăt unei perioade de 30 de ani de cercetări care vizau găsirea celui mai mic număr posibil de mutări pentru a rezolva această problemă geometrică tridimensională, compusă din 26 de cuburi mici, inventată în 1974 de maghiarul Erno Rubik.

"Orice combinaţie a cubului poate fi rezolvată în 20 de mutări sau mai puţin", a declarat Morley Davidson, de la Universitatea Kent din statul american Ohio, unul dintre principalii autori ai studiului, după ce a analizat miliardele de combinaţii posibile ale celebrului cub.

Matematicianul american Morwen Thistlethwaite, de la Universitatea din Tennessee, a fost primul care a studiat această problemă matematică, demonstrând, în 1981, că maximum 52 de mutări sunt suficiente pentru a o rezolva.

După 11 ani, colegul său olandez Hans Kloosterman a îmbunătăţit acest "scor", aducându-l la 42 de mutări, iar în august 2008, americanii Tomas Rokicki şi John Welborn l-au coborât până la 22 de mutări.

Pentru a studia toate combinaţiile posibile ale cubului Rubik, cercetătorii le-au organizat în 2,2 miliarde de grupuri, fiecare conţinând 20 de miliarde de combinaţii.

Morley Davidson a declarat că ar fi fost "imposibil" să încerce să calculeze toate combinaţiile din aceste grupuri. Pentru a depăşi acest obstacol, cercetătorii au redus numărul lor, apelând la simetrie pentru a identifica combinaţiile similare.

În acest fel, cercetătorii au redus acest număr la 56 de milioane de grupuri de câte 20 de miliarde de combinaţii.

Rezultatele studiului pot fi consultate pe site-ul www.cube20.org şi vor fi publicate în mai multe reviste ştiinţifice.

Olandezul Erik Akkersdijk este persoana care deţine recordul de viteză în ceea ce priveşte asamblarea corectă a unui cub Rubik, reuşind această performanţă în 7,08 secunde.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici