Cum a inventat Leonardo da Vinci oraşul modern aşa cum îl ştii azi din cauza epidemiei

  • Leonardo da Vinci, obligat de epidemie, a modelat structura de azi a oraşelor
  • Creatorul renascentist a schiţat principiile de organizare ale oraşelor moderne în urma epidemiei de ciumă din 1484
  • Epidemia de ciumă s-a răspândit şi din cauza planificării urbane deficitare
Urmărește
1171 afișări
Imaginea articolului Cum a inventat Leonardo da Vinci oraşul modern aşa cum îl ştii azi din cauza epidemiei

Cum a inventat Leonardo da Vinci oraşul modern aşa cum îl ştii azi din cauza epidemiei

Pe 2 mai 2020 se împlinesc 501 ani de la moartea lui Leonardo da Vinci. Personalitate marcantă a Renaşterii, da Vinci a impulsionat trecerea de la conceptele medievale asupra organizării urbane la viziunea modernă a oraşului, din cauza epidemiei de ciumă din 1484. La doi ani după ce epidemia a ucis sute de milioane de persoane în Europa şi Asia, da Vinci a schiţat planurile unui oraş ideal.

Din cauza costurilor, oraşul nu a fost niciodată construit, dar viziunea sa a stat la baza principiilor de organizare a oraşelor moderne. Da Vinci şi-a imaginat un oraş construit pe mai multe niveluri, legate de scări, cu bulevarde largi care să rezolve problema înghesuielii de pe uliţele medievale.

Perspectiva sa nu a ajuns să fie realizată decât la începutul secolului XX, când arhitectura modernistă, Futurismul sau conceptele urbane imaginate de Hilbeseimer sau Le Corbusier au schimbat chipul oraşelor. Dacă astăzi se vorbeşte despre modurile în care natura poate fi integrată în oraşele contemporane, acest lucru îşi are originea în schiţele lui Leonardo. 

Un grup de arhitecţi de la Ideal Spaces Working Group a dat viaţă, în 2016, în mod virtual, ideilor lui da Vinci. Aceştia ne-au oferit ocazia unei plimbări imaginare prin oraşul visat de da Vinci. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici