- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (24.05.2016, 06:15)
- Alin Motogna
Cum a luat sfârşit Epoca Bronzului, după dispariţia unei civilizaţii misterioase de acum 3000 de ani
Specialiştii Luwian Studies propun un scenariu care ar putea explica atât finalul epocii bronzului, produs în jurul anului 1200 î.Hr., cât şi evenimentele care au dus la izbucnirea Războiul Troian, scrie Descoperă.
Urmărește
5057 afișări
Cum a luat sfârşit Epoca Bronzului, după dispariţia unei civilizaţii misterioase de acum 3000 de ani (Imagine AFP / Mediafax Foto)
În urmă cu peste 3000 de ani, una dintre cele mai înfloritoare civilizaţii din estul Mediteranei îşi cunoştea sfârşitul. Războiul Troian a fost doar unul dintre evenimentele petrecute în perioada denumită de unii arheologi ca fiind "Războiul Mondial Zero". În urma acestuia, o populaţie misterioasă cunoscută sub numele de ,,popoarele mării" dispare definitiv din istorie.
Conform teoriei emise de specialiştii Luwian Studies, micile regate luwiene din Anatolia s-au aliat împotriva vecinilor lor hittiţi, atacându-i, în jurul anului 1100 î.Hr, notează Descoperă.
Textele egiptene descriu mai târziu raiduri organizate de popoarele mării în zona Ciprului şi a Siriei. Cercetătorii susţin că aceste populaţii misterioase sunt de fapt cele vorbitoare de limbă luwiană.
Atacatorii au asediat atunci Hattusa, capitala Imperiului Hittit, incendiind templele şi palatele din oraş. Mai mult decât atât, au alungat de la putere clasa conducătoare, punând, astfel, capăt istoriei unui stat vechi de câteva secole. Cu această ocazie, luwienii şi-au extins teritoriul, conducând asupra unei zone care se întinde din nordul Greciei de astăzi şi până în Liban.
La scurt timp după aceea, regii micenieni s-au aliat împotriva luwienilor, ordonând construirea unei flote, care avea să distrugă oraşele-port din Asia Mică.
După ce reuşesc să distrugă toate încercările de rezistenţă ale luwienilor, grecii ajung în faţa cetăţii Troia. Aici are loc celebrul ,,Război Troian", în urma căruia aşa-numitele ,,popoare ale mării", împreună cu aliaţii lor, sunt nimiciţi, notează Descoperă.
Specialiştii Luwian Studies susţin că acest scenariu ar putea explica sfârşitul brusc al Epocii Bronzului, însă nu toţi arheologii sunt de acord cu faptul că civilizaţia luwiană a dispărut pur şi simplu din istorie. Motivul pe care experţii îl invocă este cel al caracterului poetic al mărturiilor legate de desfăşurarea Războiului Troian, printre care cele mai cunoscute sunt ,,Iliada" şi ,,Odiseea" lui Homer.
,,Arheologii vor trebui să descopere mărturii similare, în arta monumentală şi arhitectura din exteriorul Anatoliei de Vest şi, eventual, texte din zona în care s-au purtat luptele", a declarat cercetătorul Cristoph Bachhuber (Universitatea din Oxford) pentru publicaţia New Scientist.
Deşi aceste teorii referitoare la existenţa popoarelor mării sunt încă întâmpinate cu nesiguranţă, specialiştii Luwian Studies sunt de părere că ele ar putea fi văzute, totuşi, drept subiecte ale unor dezbateri ulteriorare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Citeşte şi: Everest nu mai este cel mai înalt munte din lume, cercetătorii au descoperit şi alte ''înălţimi''- FOTO
Citeşte şi: Cea mai bizară peşteră din lume. Gheaţa nu se topeşte nici la 17 grade celsius - GALERIE FOTO
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:35
-
astăzi, 11:30
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România