Cum ar arăta oamenii dacă ambele jumătăţi ale feţei ar fi identice. Proiect inedit de fotografie - GALERIE FOTO

Oricine s-a întrebat vreodată dacă partea stângă sau cea dreaptă a feţei arată mai bine poate compara diferenţele studiind fotografiile din proiectul "Both Sides Of", care conţine imagini simetrice formate doar din jumătatea dreaptă a feţei, respectiv cea stângă.

Urmărește
12482 afișări
Imaginea articolului Cum ar arăta oamenii dacă ambele jumătăţi ale feţei ar fi identice. Proiect inedit de fotografie - GALERIE FOTO

Cum ar arăta oamenii dacă ambele jumătăţi ale feţei ar fi identice. Proiect inedit de fotografie (Imagine: alexjohnbeck.com)

Proiectul, intitulat "Both Sides Of"/ "Ambele părţi", este creaţia fotografului american Alex John Beck, în vârstă de 32 de ani.

"Am fost surprins de diferenţa subtilă dar în acelaşi timp de necontestat dintre fiecare personaj al celor două feţe ale noastre", a spus Beck pentru dailymail.co.uk.

Într-adevăr, în imaginile cu partea stângă unul dintre bărbaţii participanţi are gâtul relativ mai slab şi aluniţe simetrice pe fiecare dintre obraji, sub ochi. Dar în imaginea cu partea dreaptă gâtul este mai gros, iar vasele de sânge accentuate îi predomină înfăţişarea.

GALERIE FOTO

În acelaşi timp, una dintre fetele participante are ochii mai apropiaţi în imaginea cu partea dreaptă a feţei, părând chiar că se uită încrucişat, iar în fotografia cu partea stângă apare într-un echilibru perfect.

Potrivit lui Beck , participanţii - femei şi bărbaţi de diferite etnii pe care i-a întâlnit de-a lungul anilor prin munca sa - au exprimat surpriză şi dezamăgire când au văzut fotografiile.

"De multe ori erau speriaţi chiar şi de o mică diferenţă de emoţie de la o parte la alta", povesteşte fotograful. "Simplul fapt că o parte pare mai puţin prezentă decât cealaltă s-a dovedit a fi îngrijorătoare, scoţând la iveală lipsa de control total, de dominanţă totală a expresiei faciale de bază".

Fotografiile nu dezvăluie şi identitatea vizuală adevărată a persoanelor, şi aceasta "pentru că nu e vorba de devierea de la realitatea, ci despre versiunea realităţii pe care alegem să o arătăm". Beck este de părere că dacă ar fi inclus şi fotografia originală ca punct de reper, atunci privitorii s-ar uita când la aceasta, când la imaginile editate, încercând să descopere dieferenţa.

Ştiinţa arată că partea stângă a feţei este mai expresivă decât cea dreaptă, fiind controlată de partea creierului responsabilă cu emoţiile, explică Sam Kean, autor de cărţi ştiinţifice.

Partea stângă a creierului controlează limbajul, de exemplu, în timp ce porţiunea dreaptă controlează orientarea în spaţiu şi identificarea feţelor, precum şi partea stângă a corpului, pe care o face astfel mai expresivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici