Cum arăta Tutankhamon? Chipul faimosului faraon egiptean, reconstruit după 3.300 de ani

Chipul unuia dintre cei mai importanţi faraoni ai Egiptului antic, regele Tutankhamon, a fost reconstituit după 3.300 de ani.

Urmărește
1458 afișări
Imaginea articolului Cum arăta Tutankhamon? Chipul faimosului faraon egiptean, reconstruit după 3.300 de ani

Sursa foto: Cicero Moraes

Oamenii de ştiinţă care au realizat studiul au declarat că chipul faraonului seamănă "mai degrabă cu un tânăr student decât cu un politician". Coautorii lucrării sunt Francesco Galassi, Elena Varotto, Thiago Beaini, Cicero Moraes şi Michael Habicht, iar rezultatele sunt publicate în Jurnalul Italian de Anatomie şi Embriologie.
 
În timpul vieţii sale, Tutankhamon a fost venerat ca o divinitate, urcând pe tron la vârsta de nouă ani. Avea în jur de 19 ani când a murit şi este faimos pentru bogăţia opulentă descoperită în interiorul mormântului său, KV62.
 
Până în prezent, mormântul său este singurul care a fost găsit complet intact, iar descoperirea sa este considerată una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din istorie, relatează Independent
 
"Când îl privim, vedem mai degrabă un tânăr student decât un politician plin de responsabilităţi, ceea ce face ca figura istorică să fie şi mai interesantă", a declarat Cicero Moraes pentru MailOnline.
 
"Faţă de studiile pe care le-am dezvoltat cu date de la persoane vii, comparând proiecţiile cu măsurătorile reale, suntem încrezători că există o bună compatibilitate cu chipul real", a mai spus Moraes, adăugând că a finalizat studiul ca un "adevărat fan al acestei culturi impresionante".
 
În plus, Michael Habicht, egiptolog şi arheolog la Universitatea Flinders din Australia, a adăugat că noua reconstrucţie este "uimitor de asemănătoare" cu cea realizată de o echipă franceză cu câţiva ani înainte.
 
"De asemenea, corespunde cu reprezentările antice ale lui Tutankhamon, în special cu capul pe floarea de lotus din comoara sa funerară", a precizat Habicht.
 
De-a lungul anilor au avut loc numeroase reconstituiri faciale, prima tentativă fiind făcută în 1983 de către artista criminalistică Betty Pat Gatliff, care a creat un mulaj folosind un craniu din ghips construit din radiografii. Aproximările chipului lui Tutankhamon au fost publicate ulterior în revista Life.
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici