Cum au ajuns raţe imense de jucărie simbol pentru omagierea victimelor din Piaţa Tiananmen: Reacţia internauţilor chinezi la cenzura autorităţilor - FOTO

După ce autorităţile chineze au interzis orice omagiere a celor care au căzut victime în Piaţa Tiananmen pe 4 iunie 1989, măsurile luate incluzând şi interzicerea căutării pe internet de cuvinte cheie legate de eveniment, utilizatorii reţelelor de socializare au apelat la strategii neconvenţionale de a dejuca intenţiile cenzorilor chinezi.

Urmărește
2980 afișări
Imaginea articolului Cum au ajuns raţe imense de jucărie simbol pentru omagierea victimelor din Piaţa Tiananmen: Reacţia internauţilor chinezi la cenzura autorităţilor - FOTO

Cum au ajuns raţe imense de jucărie simbol pentru omagierea victimelor din Piaţa Tiananmen: Reacţia internauţilor chinezi la cenzura autorităţilor - FOTO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

În primul rând, cei mai mulţi utilizatori chinezi de internet se referă la data de comemorare ca la "35 mai" sau "535", pentru că expresia "4 iunie" a fost blocată de la căutare pe site-ul de social media asemănător cu Twitter şi foarte popular în China, Weibo.

În al doilea rând, scrie International Business Times, una dintre imaginile care circula cel mai mult pe Weibo este o versiune editată a cunoscutei fotografii "tank man" (omul cu tancuri) care a devenit un simbol al evenimentelor de acum 24 de ani. Varianta nouă constă în înlocuirea tancurilor cu o raţă de jucărie uriaşă, cunoscută pe internet drept raţa docurilor din Hong Kong.

Potrivit GreatFire.org, un website de monitorizare a acţiunilor de cenzurare, imaginea a fost distribuită repede pe reţeaua de socializare şi în curând termenul "Big Yellow Duck" a fost de asemenea cenzurat.

China Media Project, un program de cercetare asociat cu Universitatea din Hong Kong, a postat imaginea cu raţa de jucărie pe contul Weibo, iar aceasta a fost dată jos în mai puţin de 60 de secunde.

Cenzorii chinezi au mers mai departe de blocarea unor termeni previzibili precum "Piaţa Tiananmen", informează China Digital Times, şi au impus restricţii asupra oricăror abrevieri sau variaţiuni ale cifrelor din dată - 6,4 sau 89 - şi termenilor codaţi "35 mai" şi "535". Construcţia în franceză "six-quatre" şi numeralele romane "VIIV" au fost de asemenea blocate.

Un emoticon specific site-ului Weibo, înfăţişând o lumânare care arde, a fost şi el blocat începând de ieri.

Din cauza acestor măsuri dure de cenzură, data de 4 iunie este cunoscută drept "ziua de mentenanţă a internetului" în China. Totuşi, mulţi utilizatori ai Weibo s-au exprimat pe reţeaua de socializare cu privire la furtuna care a lovit oraşul în timpul zilei, considerând vremea drept un simbol al zilei de comemorare.

Pe de altă parte, guvernul chinez nu a putut împiedica priveghiul anual care s-a desfăşurat în Hong Kong, în parcul Victoria.

În fiecare an, locuitorii din Hong Kong se adună în acest parc pentru a comemora protestele pentru democraţie din 1989, acesta fiind cel mai probabil singurul loc în care oamenii au această libertate.

Teritoriul Hong Kong, o fostă colonie britanică, a fost înapoiat Chinei în iulie 1997. El beneficiază de un stat de semiautonomie, păstrându-şi, spre exemplu, moneda şi sistemul judiciar, conform modelului "o ţară, două sisteme", promovat de chinezi.

Locuitorii din Hong Kong se bucură de o libertate de exprimare necunoscută pe continent.

La sfârşitul lui mai, peste 1.000 de protestatari au defilat în faţa sediului Guvernului din Hong Kong, iar ulterior în faţa "biroului de legătură" al Republicii Populare, în numele victimelor reprimării.

Studenţi au participat la o grevă a foamei de trei zile, într-un cartier comercial frecventat de turişti chinezi, aşa cum au făcut studenţii la Tiananmen în 1989 cu speranţa de intra într-un dialog cu puterea.

Potrivit unei anchete de opinie, realizate de Universitatea din Hong Kong luna trecută, 68% dintre locuitorii teritoriului semiautonom condamnă autorităţile chineze din 1989, iar aceeaşi proporţie apreciază că oraşul ar trebui să promoveze în mod activ democraţia în China.

Sute sau mii de tineri au fost ucişi de armata chineză în reprimarea sângeroasă a mişcării din Piaţa Tiananmen, la 4 iunie 1989, potrivit unor organizaţii de apărare a drepturilor omului.

Beijingul a justificat intervenţia militară prin necesitatea de a înfrânge o rebeliune "contrarevoluţionară".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici