Cum poţi să te bucuri de masa tradiţională de Paşte fără să te alegi cu kilograme în plus? Cinci sfaturi de la nutriţionist

  • Bucatele tradiţionale de Paşte sunt delicioase, dar şi grele şi bogate în calorii.
  • Majoritatea românilor pun pe masa de Paşte friptură de miel, drob, stufat, cozonac sau pască.
  • Cori Grămescu, coach de lifestyle şi nutriţie, propune 5 variante prin care putem mânca savuros, dar şi sănătos.
Urmărește
2423 afișări
Imaginea articolului Cum poţi să te bucuri de masa tradiţională de Paşte fără să te alegi cu kilograme în plus? Cinci sfaturi de la nutriţionist

Cum poţi să te bucuri de masa tradiţională de Paşte fără să dai peste cap cântarul?

Se apropie Paştele, iar prin tradiţie, pe lângă partea spirituală, asta înseamnă şi o masă îmbelşugată. De sărbători, majoritatea românilor pun pe masă preparate delicioase: pască, friptură de miel, drob, cozonac, ciorbă de miel sau stufat. Dar deliciul culinar se vede şi pe cântar, iar riscurile de a pune câteva kilograme în plus cresc simţitor.

Cori Grămescu, coach de lifestyle şi nutriţie şi fondator al platformei de diete yummdiet.com vine cu câteva sfaturi despre cum să adaptăm reţetele preparatelor tradiţionale, astfel încât masa de Paşte să îşi păstreze savoarea fără să ne pună în pericol silueta sau sănătatea.

Masa de Paşte. Cele 5 sfaturi ale nutriţionistului Cori Grămescu:

  1. Înlocuieşte friptura tradiţională de miel cu cotletele de miel la grătar.

„Pulpa de miel pentru friptură are aproximativ 2 kilograme şi este de obicei gătită cu adaos de ulei. O alternativă mai dietetică şi la fel de gustoasă, cel puţin, o obţinem gătind cotletele de miel sau French-rack de miel, adică bucata întreagă de 8 costiţe cu muşchiuleţ pe ele. Este o carne de pe care a fost eliminată grăsimea aparentă şi care se găteşte foarte simplu la cuptor sau airfryer, împreună cu condimente specifice. Astfel scuteşti caloriile din grăsimea aflată la suprafaţa cărnii şi pe cele din uleiul adăugat în tavă, ceea ce face ca alternativa de cotletele să fie o opţiune mai bună. O poţi servi cu un dressing de muştar Dijon şi salata verde, combinaţie care uşurează digestia”, explică nutriţionista Cori Grămescu.

  1. Înlocuieşte drobul de miel cu o alternativă mai light, din ficat de curcan şi verdeaţă multă.

Reţeta tradiţională de drob înseamnă un kilogram de organe de miel fierte şi mărunţite, 12 ouă (8 fierte tari pentru a fi adăugate în drob şi 4 pentru a lega compoziţia) şi pâine uscată, ulei, lapte şi verdeaţă. Este o compoziţie greu de digerat şi foarte bogată în calorii, dar poţi păstra idea originală şi să o transformi într-o versiune mai sănătoasă – ficatul fiert de curcan se taie bucăţele mici, se pun 5-6 legături de verdeaţă (ceapă verde, pătrunjel, ceapă uscată), se adaugă 4 ouă, sare şi piper şi se coace în formă tapetată cu hârtie pergament. Este o super alternativă foarte gustoasă la un preparat destul de greu de digerat şi aportul mare de condimente şi verdeaţă uşurează digestia şi scade semnificativ caloriile consumate.

  1. Înlocuieşte pasca tradiţională cu o versiune de pască fără blat, îndulcită cu stevia.

„Reţeta tradiţională de pască este bogată în zahăr, unt, smântână, brânză şi făină, rezultând un preparat foarte dens caloric. Alternativa pe care o propun este cea de pască fără aluat (un fel de cheesecake, la bază) făcută cu cremă de brânză light şi brânză slabă de vaci, ouă, îndulcitor pe baza de stevia şi astfel se reduc mai bine de jumătate din caloriile acestui preparat tradiţional, fără însă a sacrifica bucuria de a mânca ceva bun”, spune Cori Grămescu.

VEZI AICI: Studiu. De Paşte, jumătate dintre români vor prepara cozonacii în propriile bucătării

  1. Înlocuieşte ciorba de miel cu ciorba acră de curcan.

Ciorba de miel se face cu bucăţi grase de carne de miel şi smântână, fiind un preparat greu şi indigest. Alternativa mai sănătoasă este ciorba acră cu carne de curcan, făcută după tehnica grecească – amestecăm gălbenuş de ou cu zeamă de lămâie ca să obţinem gustul acrişor şi răcoritor de ciorbă, fără însă a te împovăra cu caloriile din smântână şi carnea grasă.

  1. Asigură-te că ai din belşug salate de crudităţi, garnituri de legume verzi şi consumă cu moderaţie băuturi alcoolice şi în felul acesta te poţi bucura de sărbători deopotrivă plăcute şi gustoase, fără excese şi derapaje culinare majore.

Cori Grămescu este coach de lifestyle şi nutriţie. A urmat periodic traininguri de instruire în Canada, SUA, Germania, UK, Suedia, Spania şi Italia în diverse metode de antrenamente de grup. Din 2006 este instructor de Pilates si group fitness, iar în 2013 a obţinut licenţa de tehnician nutriţionist.

În anul 2020 Cori a fondat yummdiet.com, prima platformă de diete personalizate în care meniul generat se face doar cu ingredientele selectate de clienţi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici