- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (24.02.2014, 16:32)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum s-a construit şi cât a costat "cea mai scumpă autostradă din lume" - FOTO, VIDEO
Cea mai scumpă autostradă din lume a fost construită în Rusia în doar cinci ani, înaintea Jocurilor Olimpice de la Soci, are 40 de kilometri lungime şi a costat 9 miliarde de dolari.
Urmărește
33094 afișări
Cum s-a construit "cea mai scumpă autostradă din lume" (Captură video)
"Tunelurile au fost partea cea mai dificilă, din cauză că zona Caucazului este formată din munţi tineri", a explicat pentru CNN Andrey Panenkov, inginerul şef responsabil de şoseaua ce face legătura între Alder şi Krasnaya Polyana.
"Nu este vorba despre o rocă densă, ca granitul, ci despre un tip mai slab de rocă, predispus să o ia din loc".
"Mişcarea lor este imposibil de măsurat... dar golurile şi dislocările sunt produse de apa ce face roca fărâmicioasă", susţine Panenkov. "Dar am folosit câteva metode speciale pentru a duce munca la bun sfârşit", mai spune inginerul despre sarcina la îndeplinirea căreia a contribuit.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Surse: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
-
Rezultate parţiale după numărarea voturilor din aproape 70% dintre secţiile de votare. Ciolacu pe unu, Georgescu pe doi, Simion pe trei. Lasconi pe 4, dar aşteptă marile oraşe
-
Alegeri prezidenţiale. Noi rezultate EXIT-POLL. Ciolacu scade, Lasconi şi Georgescu cresc
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
Metodele speciale ar fi trebuit să uşureze dificila sarcină de a fora 30 de kilometri de tunel prin blocuri mari de rocă ce tinde să devină instabilă şi să se prăbuşească.
Mai exact, aceste metode au constat în folosirea a şase maşini complexe pentru forat şi a 14 unităţi pentru transportul materialului excavat în urma procesului. Au mai fost folosite şi diverse metode de găurire şi detonare.
Autostrada de 40 de kilometri care leagă zona de coastă de la Soci, locul desfăşurării Jocurilor Olimpice, de ţinuturile montane din Krasnaya Polyana, situate la 600 de metri deasupra nivelului mării, a pus echipele de ingineri, designeri şi constructori în faţa multor provocări.
Autostrada, ce ajunge în vărful colinelor după ce şerpuieşte pe valea unui râu, a fost realizătă în numai cinci ani şi reprezintă o minune a tehnicii.
Pasajul rutier, lung de 37 de kilometri, a fost construit cu ajutorul consultanţilor italieni, spanioli şi elveţieni, iar principalul său scop a fost de a reduce la aproximativ 30 de minute durata transportului între Soci şi Krasnaya Polyana.
Multe tuneluri, nenumărate poduri de oţel şi piloni de beton susţin suspendate benzile autostrăzii ce se înalţă spre versanţii înzăpeziţi, ca o tulpină gigantică.
O nouă linie ferată, pentru construcţia căreia au fost întâmpinate aceleaşi greutăţi, însoţeşte traseul autostăzii.
Dar costul este cel care a făcut din această autostradă o ştire de prima pagină: nouă miliarde de dolari, potrivit Wall Street Journal.
Autrostrada, la construcţia căreia a contribuit şi echipa de 150 de oameni a lui Panenkov, a fost promovată drept "cea mai scumpă din lume", apârând chiar glume legate de o versiune mai ieftină ce putea fi acoperită mai degrabă cu caviar decât cu asfalt.
Acest caz face parte dintr-o investigaţie mai amplă ce se concentrează asupra celor 50 de miliarde de dolari cheltuiţi pentru organizarea Jocurilor Olimpice de la Soci de către administraţia preşedintelui rus Vladimir Putin.
În ciuda argumentelor pro şi contra oportunităţii acestei autostrăzi, va dura mai mult decât au durat Jocurile Olimpice pentru a judeca adevărata valoare a acestei investiţii.
Citeşte şi:
Atmosferă feerică pe stadionul Fişt, la încheierea Jocurilor Olimpice de la Soci - GALERIE FOTO
Citeşte şi:
Cum arată ţara cu autostrăzi pentru ciclişti şi un sens giratoriu suspendat pentru biciclete - FOTO, VIDEO
Citeşte şi:
CELE MAI PERICULOASE drumuri din lume: Mii de oameni merg pe scânduri la 2.000 de metri înălţime ca să vadă ce se află în vârful unui munte - VIDEO
Citește pe alephnews.ro: EXIT POLL 21:00 Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 24,1%, Elena Lasconi 19,6%, Călin Georgescu 17,1% George Simion 13,8%
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe