- Home
- Life-Inedit
- (16.02.2015, 18:32)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum să economiseşti bani şi timp: Sfaturile secrete de călătorie pe care companiile aeriene nu vor să le facă publice
Fie că e vorba despre o întârziere de câteva ore anunţată în ultimul moment sau de nefericita pierdere a unui bagaj, aproape toţi cei care călătoresc frecvent cu avionul pot da astfel de exemple de experienţe neplăcute. Există, însă, multe lucruri care îţi pot face zborul mai plăcut (şi mai ieftin), care nu sunt la fel de cunoscute şi discutate.
Urmărește
7396 afișări
Cum să economiseşti bani şi timp: Sfaturile secrete de călătorie pe care companiile aeriene nu vor să le facă publice (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Consultaţi de Daily Mail, mai mulţi experţi au căzut de acord asupra celor mai bune ponturi şi sugestii care te ajută să economiseşti bani şi timp când vine vorba de călătoriile cu avionul.
- Ia în considerare cumpărarea de bilete spre un "oraş ascuns" pentru nişte economii serioase
Ideea este, practic, să cumperi un bilet mai ieftin pentru un zbor cu o destinaţie oarecare, dar care îndeplineşte condiţia de a avea o escală exact în locul pe care tu îl doreşti ca destinaţie. Şi mai precis, înseamnă să rezervi un zbor cu o escală şi să nu te mai îmbarci pentru a doua parte a călătoriei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Până acum s-a dovedit un truc de călătorie controversat, comentează Daily Mail. Când un american din New York a construit anul trecut un site numit Skiplagged.com, care ajuta călătorii să găsească zboruri mai ieftine prin această metodă, atât compania United Airlines cât şi Orbitz au intentat un proces civil.
Trebuie precizat că strategia aceasta funcţionează doar dacă îţi rezervi un zbor pe un singur sens, nu ai genţi verificate şi te îndrepţi spre o destinaţie care nu este un centru aerian regional.
- Pot fi cerute despăgubiri întregi pentru zboruri anulate
Ai rezervat vreodată un zbor cu câteva luni în avans, doar ca să te trezeşti cu orarul de zbor schimbat cu numai câteva săptămâni înainte de călătorie?
Se pare că, atunci când o companie aeriană face acest lucru, cele mai multe sunt obligate să le rezerve clienţilor o nouă călătorie fără nicio taxă suplimentară - iar dacă orele de călătorie nou propuse nu sunt acceptabile, călătorii sunt eligibili pentru o despăgubire întreagă.
Ţine minte, totuşi, că vei ajunge cel mai probabil să plăteşti mai mult din moment ce taxele tind să crească în apropierea timpului de plecare, ceea ce înseamnă că despăgubirea ta completă ar putea să nu acopere costul unui zbor substituent.
- Compensarea datorată privind bagajele întârziate poate fi mai mare decât crezi
În Statele Unite, Departamentul de Transport a emis o directivă către toate companiile aeriene în care informează că, în cazul în care se pierd - sau se întârzie - bagaje care au fost în prealabil înregistrate, nu pot exista "limite arbitrare" plasate asupra compensării monetare.
Aceasta înseamnă că, în timp ce companiile aeriene oferă adesea foarte puţin (dacă oferă) drept compensaţie pentru bagaje întârziate, sau pur şi simplu înmânează vouchere de călătorie sau kilometri gratuiţi de zbor, datoria maximă pe care o poţi pretinde poate fi de fapt de până la 3.300 de dolari - depinde, desigur, de tipul zborului (intern sau extern) şi de companii.
- Întârzierile zborurilor s-ar putea dovedi foarte benefice
Membrii Uniunii Europene sunt îndreptăţiţi la o compensaţie dacă zborul întârzie mai mult de trei ore la sosire - cu condiţia ca linia aeriană să fie responsabilă pentru aceasta.
În cazul unui zbor de scurtă durată, suma care poate fi plătită este 250 de euro pe persoană; pentru un zbor de durată medie suma este de 400 de euro pe persoană; iar pentru un zbor lung, plata se încadrează între 300 şi 600 de euro pe persoană, în funcţie de durata întârzierii.
Aceste reguli se aplică la toate zborurile din aeroporturile Uniunii Europene, independent de compania aeriană, şi la zborurile efectuate spre aeroporturi din UE prin companii aeriene din UE. Regulile acoperă şi zboruri din/ către Islanda, Norvegia şi Elveţia, chiar dacă aceste ţări nu sunt membre ale Uniunii Europene.
De menţionat că datoriile de plată nu intră în vigoare dacă responsabilitatea pentru întârziere se situează în afara controlului liniei aeriene, fiind vorba, de exemplu, despre condiţiile meteorologice, probleme privind traficul aerian sau greve de personal.
- Zboară în zilele de marţi, miercuri şi sâmbătă
Cercetări recente au arătat că, pentru a profita de cele mai bune preţuri, este cel mai bine să cumperi bilete într-o zi de marţi şi, ideal, cu mai mult de 21 de zile în avans.
Însă acest lucru nu înseamnă că este şi singura zi optimă pentru zbor. Marţea, miercurea şi sâmbăta tind să fie zilele în care companiile aeriene au un surplus mai mare de locuri disponibile - probabil pentru că sunt cele mai puţin convenabile zile în ceea ce priveşte adaptarea programului de muncă şi organizarea escapadelor de weekend - şi pun astfel în vânzare cele mai ieftine bilete.
- Caută mereu locurile cele mai ieftine din avion
"Câteodată, două sau mai multe companii aeriene vând aceleaşi zboruri şi rezervarea printr-un singur partener este mai ieftină", spune Steve Nowottny, editor la Money Saving Expert.
"De exemplu, un zbor United din Birmingham spre New York poate fi mai ieftin prin Lufthansa. Acesta poate fi un mod bun de a zbura pe mai puţini bani cu companii aeriene cunoscute".
Nowottny mai recomandă şi verificarea numărului de locuri ieftine rămase libere într-un avion, dacă te gândeşti să rezervi şi nu te simţi chiar pregătit.
"Multe companii aeriene te lasă să rezervi locuri pentru până la nouă pasageri, deci te poţi preface că efectuezi rezervarea pentru mai multe locuri decât ai nevoie", adaugă Nowottny. "Dacă biletul ieftin e încă disponibil pentru nouă locuri, atunci ai spaţiu să respiri. Dacă biletul creşte după trei, patru sau cinci locuri, va trebui să îl iei cât mai repede".
- Oricând e posibil, foloseşte un card de credit pentru rezervare
Deşi multe linii aeriene oferă stimulente pentru rezervarea făcută prin cardul de debit, ar putea fi mai înţelept să plăteşti printr-un card de credit, pentru a-ţi asigura protecţie financiară în caz că ceva merge prost.
Dacă acest lucru nu este posibil, folosirea unui card de debit este oricum de preferat faţă de plata prin numerar, cec sau tranfer bancar.
- Păstrează toate biletele, chitanţele şi orice altă documentaţie
Pentru a face orice fel de solicitare care să aibă şi succes, va trebui să păstrezi toate chitanţele de călătorie, biletele şi alte documente relevante.
O sugestie de la experţi este şi notarea experienţei neplăcute cât timp este încă proaspătă, pentru a nu uita niciun detaliu important.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36